StoryEditor

Vybavte miestne dane jednoduchšie. Čoskoro už aj elektronicky

06.08.2015, 00:00
Autor:
zubzub

Vybrali sme pre vás osem krajských miest naprieč celým Slovenskom, vďaka čomu môžete zistiť, čo a kedy budete potrebovať.

 

Daň z nehnuteľností

Každý vlastník, správca, nájomca alebo skutočný užívateľ pozemku, bytu, rodinného domu alebo stavby podáva daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti v tej obci alebo meste, na území ktorého sa nachádza nehnuteľnosť.

 

Daňové priznanie sa podávate vtedy, ak:

ste sa stali vlastníkom prvej alebo ďalšej nehnuteľnosti

nastali zmeny vo vlastníctve alebo v nehnuteľnostiach, ktoré majú vplyv na výšku dane

ste vydražili nehnuteľnosť

nadobudnutím právoplatnosti rozhodnutia o dedení nehnuteľnosti

ste predali nehnuteľnosť a už nebudete zapísaní v katastri nehnuteľností

ste nehnuteľnosť síce nadobudli už predchádzajúcich rokoch, ale doteraz ste ešte priznanie nepodali

si daňovník uplatní nárok na zníženie alebo oslobodenie od dane (napríklad oslobodenie od platenia dane zo stavieb, z bytov, pozemkov vo vlastníctve občanov v hmotnej núdzi)

Daňové priznanie nepodáva majiteľ nehnuteľnosti, ktorý už v predchádzajúcich rokoch podal priznanie a v jeho vlastníctve nenastali žiadne zmeny.

 

Čo vyplniť

Ak vám vznikla povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti, je potrebné vyplniťPriznanie k dani z nehnuteľností, ktoré je zároveň aj tlačivo k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje. Tlačivo je spoločné pre fyzické a právnické osoby. Výhodou je, že ho možno použiť na viacero podaní. Okrem svojich identifikačných údajov v ňom uvediete len základné údaje potrebné na výpočet a vyrubenie dane. Je to hlavne výmera pozemku, podlahová plocha bytu, zastavaná plocha stavby, počet podlaží, forma vlastníctva či účel využitia.

Tlačivo si môžete vyzdvihnúť priamo u správcu dane – referát miestnych daní a poplatkov, prípadne ho nájdete na internete. Vyplnené tlačivo môžete odovzdať osobne priamo na referáte miestnych daní a poplatkov, kde vám zodpovedný pracovník vie poradiť v prípade nejasností, alebo ho môžete poslať poštou, alebo odovzdať na podateľni mestského alebo obecného úradu.

 

Pezinok

Doklady

Je potrebné priložiť fotokópie dokladov preukazujúce nadobudnutie nehnuteľností alebo fotokópie dokladov, ktoré majú vplyv na zmenu vyrubenej dane.

Poplatky

Vyhotovenie odpisu (fotokópie) výpisu alebo písomnej informácie z úradných kníh, úradných záznamov, evidencií a zo spisov:1,50 eura (za každú aj začatú stranu)

Osvedčenie odpisu (fotokópie), výpisu alebo písomnej informácie úradných záznamov, zo spisov:1,50 eura (za každú aj začatú stranu)

Vydanie ro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-08-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odísť by mal zdroj napätia
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou 04 - Modified: 2022-02-14 13:32:41 - Feat.: - Title: Róby, fúzy a vysoké podpätky. Bidenov poradca vzbudzuje vášne, vyjadril sa už aj o Slovensku 05 - Modified: 2021-11-12 09:06:52 - Feat.: - Title: Marián Leško skončil na pozícii poradcu prezidentky, rozhodol sa pre dôchodok
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:21