StoryEditor

„Genetické“ plodiny? V únii ich už môže zakázať ktorýkoľvek štát

15.01.2015, 17:10
Predstavte si „genetické“ potraviny, ktoré budú môcť chrániť imunitu ľudí. Zatiaľ je to len utópia. Protivníci, naopak, pred GMO bijú na poplach.

Viete si predstaviť banány, po ktorých zjedení budete chránení proti zubnému kazu? Alebo kukuricu vytvárajúcu v ľudskom tele imunitu voči hepatitíde? Alebo rastliny schopné vyrásť aj na zasolených a kyslých pôdach? Podobnými víziami sa zvyčajne oháňajú zástancovia geneticky modifikovaných plodín. Ich protivníci majú zase množstvo argumentov „proti“, vrátane toho o málo prebádaných rizikách. Aj preto trvalo v EÚ rozhodovanie o obmedzovaní, sprísňovaní a zákaze geneticky zmenených organizmov (GMO) takmer päť rokov.


Tento týždeň sa však jej váhanie skončilo. Európsky parlament totiž definitívne prijal návrh platný od jari 2015, ktorý umožní štátom mať v tomto smere voľnú ruku. Čo to znamená? To, že hoci by sa niektoré GMO na úrovni EÚ schválili, ktorákoľvek členská krajina si ich môže na svojom území obmedziť alebo zakázať.

Nezhody medzi štátmi

Európsky parlament o tomto viedol rokovania s Európskou radou a Európskou komisiou už od roku 2010. No legislatívny proces uviazol kvôli nezhodám medzi členskými štátmi na štyri roky v slepej uličke.
Po najnovšom rozhodnutí sa zmení aj postavenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Ten bude odteraz už len posudzovať riziká pestovania GMO, no nemôže sledovať ani prikazovať, ako štáty v týchto záležitostiach postupujú.

Vedú Španieli a Portugalci

Poslanci Európskeho parlamentu zdôrazňujú, že sa tým konečne napĺňa takzvaný princíp subsidiarity, ktorý sa v únii doteraz nezvykol dodržiavať. Rešpektujú sa teda právomoci organizačne nižších úrovní – v tomto prípade jednotlivých členských štátov na úkor centrálneho rozhodnutia Bruselu.
Štatistiky uvádzajú, že v roku 2013 sa v EÚ využívalo na pestovanie geneticky modifikovaných plodín 149-tisíc hektárov pôdy. Najväčšími producentmi v únii sú Španielsko a Portugalsko.
Na Slovensku sa GMO pestuje vo veľmi obmedzenom množstve. V Česku je to taktiež obmedzené a regulované – čo sa tam v tomto smere dovolilo, má len formu krmiva, a aj to hlavne pre odolnosť voči škodcom. Na rozdiel od nás však Poľsko patrí od januára 2013 k takzvaným GMO-free krajinám v oblasti pestovania určitého druhu zemiakov a kukurice. Celkom iné je to u nášho ďalšieho suseda. Podľa doterajšieho správania Rakúska možno predpokladať, že nová európska právna situácia tam povedie k úplnému zákazu GMO. Podobný vývoj bude zrejme aj v Nemecku.

01 - Modified: 2007-02-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčší záujem bol o Toyotu
01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 04 - Modified: 2024-04-11 19:19:52 - Feat.: - Title: Grossi upozornil na rastúce riziko jadrového nešťastia v Záporožskej elektrárni kvôli útokom dronov 05 - Modified: 2024-03-22 16:10:04 - Feat.: - Title: Rusko zaradilo LGBT+ hnutie na zoznam teroristov a extrémistov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:41