StoryEditor

Päť tipov, vďaka ktorým prečítate denne jednu knihu

18.07.2015, 15:05
Autor:
zubzub
Veľa úspešných ľudí si robí čas na čítanie či učenie aj dlho potom, ako skončia školu. To z nich robí lepších mysliteľov, inovátorov a lídrov.

Vďaka knihám máme k dispozícii nevyčerpateľné množstvo poznatkov, no v skutočnosti sa nám podarí prečítať iba zlomok z nich. No čo tak prečítať jednu knihu denne?

Skúste White noise

Podnikateľ Emerson Spart pre Business Insider prezradil, že keď v dvanástich začal pracovať na fanúšikovskej stránke Harryho Pottera či MuggleNet, jeho rodičia mu dali za úlohu, aby si denne prečítal štyri krátke bibliografie. O niekoľko rokov si on sám dal podobný cieľ, a to prečítať jednu knihu denne, ale nie sci-fi.

Pýtate sa, ako to urobil? Odpoveď je jednoduchá, počúval takzvaný white noise (biely šum) cez slúchadlá. Spartz tvrdí, že niekomu to môže pomôcť čítať až dvakrát rýchlejšie.

Využite audioknihy

Ak dochádzate za prácou, môže byť počúvanie kníh skvelý spôsob, ako využiť cestovanie vo váš prospech, a to aj vtedy, ak šoférujete. Počúvajte knihy cez iBook či Audible. Portál Quora dokonca zisťoval, aký čas potrebujete na skutočné prečítanie kníh a aký na vypočutie si knihy. Používatelia síce zistili, že priemerný čas na prečítanie slova je kratší, ako ten, ktorý je potrebný na to, aby ho vyslovil rozprávač v audioknihe, no tá má aj tak nesporný benefit. "Čítanie" audiokníh vám totiž dovolia multitaskovať, a tak v konečnom dôsledku prečítať viac kníh, ako by ste to stihli tradičným spôsobom.

Striedajte žánre

Jeden zo spôsobov, ako čítať pravidelne, je ten, že budete striedať žánre. Ideálne beletriu a knihy, ktoré nie sú fikcie. Čítanie beletrie síce priamo nenaštartuje vašu kariéru, ale je to spôsob, vďaka ktorému môžete začať premýšľať o alternatívnych obchodných scenároch. Navyše štúdie naznačujú, že čítanie fikcie zvyšuje prosociálne správanie.

Noste svoju knihu so sebou

Je jednoduché v roku 2015 použiť svoj smartfón na "zabíjanie" času, ale je vysoko pravdepodobné, že z knihy budete mať väčší prínos, ako z diskusných príspevkov pod komentármi vašich priateľov na Facebooku.

Či už teda dávate prednosť e-čítačke, alebo sa vám viac páči kniha vo fyzickej podobe, ak ju budete nosiť so sebou, nedáva vám pokoj, či už keď čakáte na autobus, alebo cestujete vlakom, alebo stojíte v dlhom rade na električenku.

Navštevujte kníhkupectvo

Raz týždenne si robte výlet do kníhkupectva, či už do virtuálneho, alebo skutočného, a vyberte si knihy na nasledujúci týždeň. Zjednoduší vám to vaše zotrvanie na čítacej vlne.

Sedem kníh na najbližší týždeň

Čtyřhodinový pracovní týden - Timothy Ferriss
Hodný holky nikdy nedostanou přidáno - Lois P. Frankel
Work the system - Gary Keller
Ovládnete svůj mozek - Libor Činka
Mních, ktorý predal svoje Ferrari - Robin Sharma
Bohatý otec Chudobný otec - Robert Kiyosaki
Prebuď svoju vnútornú silu - Anthony Robbins

 

01 - Modified: 2007-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 07:40