StoryEditor

Zhodili ste v ochode regál? Ochráni vás poistenie zodpovednosti členov domácnosti

26.09.2014, 14:10
Autor:
zubzub
Krytie tohto poistenia sa za dverami vášho bytu nekončí. Aj takéto výhody vám môže priniesť.

Poistenie zodpovednosti členov domácnosti kryje všetkých jej členov voči neúmyselne spôsobenej škode. „Veľa klientov si myslí, že toto poistenie ich chráni pred škodami vzniknutými v poistenej domácnosti,“ hovorí pre HNonline finančný sprostredkovateľ Rastislav Michalko. To však nie je pravda. Ak sa na vás totiž vzťahuje toto poistenie, ste krytí či už doma, na ulici, alebo v obchode.

Môžete ním pokryť napríklad nehodu áut, ktorú spôsobí niektorý člen domácnosti ako chodec, alebo ak napríklad nákupným vozíkom v obchode narazíte do regála a spôsobíte tak obchodu škodu. Vzťahuje sa to tiež na situáciu, ak nešťastnou náhodou vylejete priateľke kávu na notebook a ten prestane fungovať. Jeho opravu môžete rovnako hradiť z tohto poistenia.

Niekedy však klienti žiadajú plnenie z poisťovne aj v prípade, kedy naň nárok nemajú. Ak spôsobíte napríklad škodu svojím autom niekomu inému. „Na toto je určené povinné zmluvné poistenie,“ tvrdí finančný sprostredkovateľ. Alebo ak škodu spôsobíte v práci, na takýto typ škody je nevyhnutné mať uzatvorené poistenie zodpovednosti pri výkone povolania.


Zdroj: StockExpert

Domácnosť, jej členovia a zahraničie

Poistiť si tento typ zodpovednosti bez poistenia domácnosti je relatívne zložité. Väčšina poisťovní ho totiž ponúka ako pripoistenie k poisteniu domácnosti. Pokiaľ však trváte na poistení tejto zodpovednosti a nemáte nehnuteľnosť, nezúfajte. „Domácnosť môžete mať poistenú aj v cudzej nehnuteľnosti, napríklad v prenajatom byte, tým pádom si môžete poistiť aj zodpovednosť,“ vysvetľuje finančný sprostredkovateľ senior Ivan Šujan.

Samotnú zodpovednosť si ale môžete pripoistiť napríklad aj v cestovnom poistení. Zamyslite sa však, či ste členom nejakej poistenej domácnosti, a teda už poistenie zodpovednosti máte. Zistite si však, či a do akej výšky ste krytí v zahraničí. „V prípade, že sa vaša poistka vzťahuje aj na škody v zahraničí, nie je nutné si to znovu pripoisťovať v cestovnom poistení,“ dodáva Šujan.

01 - Modified: 2006-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dva neúspešné pokusy o prevrat
01 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 02 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 04 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi 05 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 09:30