StoryEditor

Košice si žijú vlastným IT životom. Región naháňa investície

17.09.2013, 00:00
V košickom regióne má hlavné slovo metropola, Košice.

Tá za posledné roky výrazne ekonomicky narástla vďaka trom faktorom – kvalifikovaným ľudom, strategickej polohe a investičnej pomoci od štátu. No nielen Košice sa „derú“ do popredia. Štát má v súčastnosti v regióne 5 projektov,
ktoré sa chystá podporiť tri v sektore zdieľaných služieb, dva v priemyselnej výrobe.

Celkovo by malo ísť o investície vo výške necelých 55 miliónov eur a malo by sa vytvoriť bezmála 870 nových pracovných miest. No a keďže väčšina peňazí má ísť do centier zdieľaných služieb, zamestnanie získajú najmä vysokoškolsky vzdelaní a čerství absolventi v IT odbore.

Vpred však idú aj firmy z priemyslu. Zmenami prechádza napríklad Spišská Nová Ves. V nej sa už o pár dní otvorí nový závod, ktorý by mal v oblasti s vysokou nezamestnanosťou vytvoriť desiatky nových pracovných miest.

 

Firmy, ktoré zamestnajú ľudí na východe

RWE IT prijme desiatky ľudí
Nemecký gigant RWE IT zamestnáva v Košiciach 400 ľudí, pribudnúť by mohli už o pár mesiacov minimálne desiatky
nových miest. Koľko ich bude, zatiaľ nie je známe. Konkrétne plány zverejnia až koncom tohto roka. RWE v košickej IT
Valley funguje deväť rokov.

IBM v Košiciach rozširuje centrum

IBM Slovensko plánuje v Košiciach rozšíriť existujúce delivery centrum, ktoré poskytuje IT služby a podporné činnosti potrebné na realizáciu IT projektov. Vďaka tomuto investičnému projektu by malo do dvoch rokov vzniknúť 150 nových pracovných miest. Do rozšírenia centra chce spoločnosť IBM investovať viac ako 400-tisíc eur.
Firma požiadala Ministerstvo hospodárstva SR o poskytnutie investičnej pomoci v objeme 1,6 mil. eur. Hlavný význam investičného zámeru je v znížení odlevu vysokoškolsky vzdelaných absolventov. Plánovaná priemerná mzda na jedného zamestnanca pred zdanením by sa mala pohybovať na úrovni 3 634,67 eura.


Holcim vytvára v Košiciach 300 nových miest

vajčiarsky koncern a cementársky gigant Holcim plánuje v Košiciach umiestniť nové centrum strategických služieb.
Prácu by tak mohlo získať v prvej fáze 60 ľudí, no časom by mohlo vzniknúť až 300 nových pracovných miest. Časť
z nových zamestnancov by podľa plánov pracovala vo výskume či vývoji. Záväzné rozhodnutie o investícii zatiaľ nepadlo a rovnako nie je ani známe, v akej výške firma požiadala vládu o investičný stimul. Firma v súčasnosti zamestnáva na Slovensku vyše 900 ľudí.



T-Systems zamestná 350 východniarov

Košická spoločnosť T-Systems Slovakia požiadala o investičnú pomoc vo výške 5,08 milióna eur. Dôvodom je rozšírenie
IT centra na poskytovanie služieb v oblasti informačných a komunikačných technológií. Investíciu plánuje zrealizovať v priebehu rokov 2013 až 2016, pričom sľubuje vytvorenie až 350 nových pracovných miest. T-Systems je obchodnou značkou nemeckého koncernu Deutsche Telekom AG. Špecializuje sa na korporátnych zákazníkov a zákazníkov z verejného sektora. Predmetom jej činnosti sú najmä počítačové služby, služby súvisiace s počítačovým spracovaním údajov a automatizované spracovanie dát. K 31. decembru 2012 zamestnával T-Systems Slovakia vyše 2 500 ľudí.

 

Tauris obnoví výrobu v bývalom Mäsospiši
Slovenská investičná skupina Eco-Invest, na ktorej čele stojí veľkopodnikateľ Milan Fiľo, plánuje už o pár dní, v  któbri, obnoviť a rozšíriť výrobu v závode Tauris v Spišskej Novej Vsi, kde sa chce zamerať na výrobu produktov z červeného mäsa. Ešte ako bývalý Mäsospiš ho pred niekoľkými rokmi firma zavrela. Dôvodom bol nedostatok zákaziek. Dnes je však situácia úplne iná a Eco-Invest chce výrobu opäť naštartovať. „Nový mäsokombinát vytvorí už v prvej fáze 40 až 50 nových pracovných miest,“ hovorí pre HN Miloslav Čurilla, viceprezident Eco-Investu. No zároveň dodáva, že ak sa bude novým výrobkom dariť, výroba sa ďalej rozšíri.

To by následne znamenalo, že si v bývalom Mäsospiši nájde prácu dohromady až 70 ľudí. Celková výška investície sa bude pohybovať na úrovni troch miliónov eur a firma ju použije na obnovu závodu a na nové vybavenie. Tauris už dnes zamestnáva viac ako 700 ľudí a po rekonštrukcii a otvorení závodu by sa počet zamestnancov mal zvýšiť minimálne na 750.

Nová investícia výrazne pomôže okresu,ktorého nezamestnanosť sa pohybuje na úrovni viac ako 17 percent. „Každý nový závod je novou príležitosťou v regióne, ktorá pomôže lokálnej ekonomike,“ hovorí Daniel Molnár, riaditeľ únie hydinárov Slovenska.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:21