StoryEditor

Dotazník manažéra. Dnes Martin Terkovič

30.04.2013, 00:00
predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ICZ Slovakia

Do čoho ste investovali prvé zarobené peniaze?
Asi to bude znieť zvláštne, no prvé „väčšie zarobené peniaze“ som neinvestoval, ale kúpil som mojej mame nový kuchynský sporák... A bola to dobrá investícia, používa ho dodnes.

Ktorá investícia vám priniesla najvyšší zisk?
Pravdepodobne nie som úplne vzorom „investičného guru“, pretože nie všetky moje finančné investície mi priniesli výrazný zisk. Ako najúspešnejšiu priamu investíciu však považujem môj akcionársky podiel vo firme Exprit, resp. ICZ Slovakia.

Ktorý obchod sa vám naozaj nepodaril?
O takých sa nehovorí. V zásade sa však dá povedať, že išlo o investície do nehnuteľností asi tri mesiace pred „prasknutím realitnej bubliny“.

Poučenie z krízy?
Poučením z krízy pre mňa je predovšetkým zistenie, že aj kríza sa dá brať v istom zmysle slova ako výzva, alebo dokonca ako príležitosť. Som v tomto smere tak trochu vyznávač „darwinizmu“ a verím, že práve kríza môže pomocou metódy prirodzeného výberu pomôcť „prečistiť trh“ a podporiť to, čo je zdravé a silné.

Váš investičný tip do budúcnosti?
Určite do vzdelania a zvyšovania kvalifikácie mojej a mojich kolegov a podriadených. To je jedna z mála investícií absolútne nezávislej od inflácie alebo pohybov na svetových burzách. Ak však mám hovoriť o konkrétnych investičných tipoch, tak ja osobne verím investíciám do „mladých a kreatívnych startupov“, pochopiteľne, výrazne preferujem IT sektor.

Ako dlho prežije euro?
Myslím si, že všetkým zainteresovaným je jasné, že euro nie je čisto ekonomický projekt, ale že v princípe ide najmä o projekt politický a takto sa na túto tému treba aj pozerať. Podľa mňa teda otázku existencie eura je vhodné spájať iba s otázkou ďalšej existencie eurozóny, ale z dlhodobého hľadiska skôr s otázkou ďalšej existencie Európskej únie ako politického projektu. A to je už potom kvalitatívne úplne iná téma. No ak chcete jasnú odpoveď: ja osobne som optimista a verím, že euro a celý projekt (aj keď možno mierne revidovaný) okolo eura prežije.

Kto je kto: Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti ICZ Slovakia Martin Terkovič vyštudoval riadenie a informatiku na Žilinskej univerzite. Absolvoval niekoľko zahraničných kurzov (Londýn, Chicago, Miami). Po škole pracoval v pražskej spoločnosti Exprit ako obchodný riaditeľ a neskôr bol výkonným riaditeľom a konateľom jej trenčianskeho Expritu. Po jej transformácii na ICZ Slovakia sa stal jej generálnym riaditeľom.

O spoločnosti: ICZ patrí v Slovenskej a Českej republike medzi najvýznamnejšie spoločnosti poskytujúce služby v oblasti informačných technológií. Dlhodobo sa radí medzi TOP 5 najväčších IT spoločností. ICZ Slovakia je od roku 2006 súčasťou skupiny ICZ. Poskytuje svoje riešenia s vysokým dôrazom na využitie špičkových informačných technológií a štandardov. Najmä v oblasti správy a obehu dokumentov, v oblasti informatizácie štátnej správy a samosprávy, zdravotníckych zariadení a v oblasti bezpečnostných informačných systémov. ICZ Slovakia realizuje komplexné služby systémovej integrácie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:37