StoryEditor

Na súdoch pozor. Nový sporový kódex mení aj spôsob doručenia listov

28.06.2015, 05:00
Autor:
turtur
Ak sa žalobu nepodarí doručiť na adresu, súd ju zverejní na úradnej tabuli a webovej stránke a po pätnástich dňoch sa bude považovať za doručenú.

Sťahujete sa do iného mesta za prácou, alebo odchádzate na dlhší čas do zahraničia, pričom ste si pôvodnú adresu trvalého pobytu nevymenili oficiálne za prechodnú? V takom prípade popri zbalení osobných vecí nezabudnite splnomocniť rodičov či inú blízku osobu, aby vám preberali poštové zásielky. Lebo napríklad súdne rozhodnutie sa stane právoplatným aj bez toho, aby ste poznali obsah žaloby.
Pozrite si zmeny v doručovaní písomností, ktoré obsahuje nový kódex civilného práva. Platiť začne v júli 2016. Hospodárske noviny každý deň prinášajú podrobnosti z nového kódexu, ktorý výrazne ovplyvní priebeh súdnych konaní. Dovedna zverejníme dvadsať tém týkajúcich sa zmien v súdnych konaniach.

HN Poradňa

Dnes na otázky čitateľov HN o činnosti súdov a k doručovaniu písomností odpovedajú:
Lucia Regecová, advokátka a Danica Valentová, advokátska koncipientka.


1.
Môže súd rozhodnúť aj bez môjho vedomia?

Áno, takáto situácia môže nastať. Rozhodnutia sa budú doručovať do vlastných rúk. Ak sa ho však nepodarí doručiť, súd bude považovať rozhodnutie za doručené dňom jeho vrátenia. Právoplatnosť rozsudku tak nastane bez toho, aby ste poznali obsah žaloby. Preto radšej splnomocnite rodiča, spolubývajúceho alebo aj susedu na preberanie zásielok. V žiadnom prípade neodporúčame úmyselne sa vyhýbať preberaniu súdnych zásielok. Situácia sa tým nevyrieši a vám zbytočne narastú trovy konania. 

2.
Ako mám postupovať, ak by som bol dlhodobo služobne či súkromne v zahraničí?

Ak sa dlhší čas nebudete zdržiavať na adrese trvalého pobytu, písomne splnomocnite inú osobu na preberanie „pošty“. Zároveň odporúčame splniť si povinnosti súvisiace s hlásením svojho pobytu, aby ste v prípade potreby splnili podmienky na odpustenie zmeškanej lehoty. Ak máte trvalý pobyt na Slovensku a pripravujete sa vycestovať do zahraničia na obdobie dlhšie ako 90 dní, podľa zákona o hlásení pobytu občanov mali by ste na obecný úrad v mieste svojho trvalého pobytu oznámiť štát, miesto pobytu a jeho predpokladanú dĺžku, a to ešte pred vycestovaním. Prípadne, ak cestujete do zahraničia s cieľom trvalo tam žiť, mali by ste ohlásiť skončenie trvalého pobytu. 

3.
Musím si ako fyzická osoba zriadiť elektronickú schránku, aby mi mohol súd doručovať zásielky? 

Elektronické schránky boli automaticky zriadené všetkým osobám na základe údajov z registra fyzických osôb. Avšak ako fyzická osoba nie ste povinný mať ju aj aktivovanú. Ak schránku nemáte aktivovanú, môžete požiadať súd o doručovanie zásielok na váš súkromný e-mail alebo vami zvolenú adresu. Inak súd bude doručovať zásielky na adresu trvalého pobytu, ktorý je zapísaný v registri obyvateľov.

4.
Ako funguje elektronická schránka?

Na aktivovanie elektronickej schránky potrebujete elektronický občiansky preukaz a na okresnom riaditeľstve Policajného zboru zadať bezpečnostný osobný kód. Prístup do elektronických schránok je zabezpečený prostredníctvom portálu www.slovensko.sk s pomocou čítačky čipových kariet. Elektronickú schránku môžete využívať na prijímanie dokumentov a zasielanie podaní, ktoré sú ekvivalentné k podaniam a doručovaniu dokumentov v listinnej forme. Ak ste živnostník, budete mať zriadené dve dátové schránky. Jednu ako fyzická osoba nepodnikateľ a druhú ako fyzická osoba podnikateľ. Zriaďovanie, ako aj užívanie dátových schránok je bezplatné. 


Odborný garant projektu HN:
Martin Šenkovič, advokát

www.senkovic.com 


Témy o novom súdnom kódexe pripravujú:
Vladimír Turanský,
Táňa Rundesová
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2007-07-08 10:06:00 - Feat.: 0 - Title: Vyhlásili Nových sedem divov sveta
01 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát 02 - Modified: 2023-12-26 14:36:43 - Feat.: - Title: Pri prevode pozemku musíte byť obozretní. Ako na to? Pre HN radí odborník 03 - Modified: 2023-09-03 08:11:49 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhodne o sťažnosti proti nevzatiu Poláka do väzby. Prokurátor sa bojí pokračovania v činnosti 04 - Modified: 2023-05-17 17:33:28 - Feat.: - Title: Advokát Kamenec: Prokurátori pri doživotí pre Kočnera tvrdia, že je nebezpečný pre spoločnosť 05 - Modified: 2023-03-31 15:17:21 - Feat.: - Title: Dědečkov obhajca: Obžalovaný v osudný večer prešiel dlhý úsek s priemernou rýchlosťou 32 kilometrov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 08:26