StoryEditor

Na každú cestu treba mať dôkaz

08.07.2013, 00:00
Autor:
turtur
Výdavky musia ladiť s predmetom biznisu. Inak si na kontrole úradníci "zgustnú," tvrdia živnostníci. Za neoprávnené zaúčtovanie cestovných nákladov hrozí pokuta od 30 do 3 000 eur

 

 Neoprávnené zaúčtovanie cestovných nákladov do daňových výdavkov nie je u podnikateľov nič výnimočné. Tak sa totiž pokúšajú znižovať základ dane, a tým aj samotnú daň. „Pri daňových kontrolách sa s tým pracovníci našich úradov stretávajú pomerne často,“ potvrdila HN hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Daňové subjekty podľa nej  nevedia dokázať, že výdavky na cestu vynaložili účelne. Nepredložia o tom pri kontrole dostatok dokladov, takže cestu dostatočne nezdôvodnia. „Pri uplatnení  daňových výdavkov, ako je cestovné, náklady na ubytovanie a podobne, treba mať správne doklady. Musia byť v zhode s miestom a časom konania pracovnej cesty,“ upozornila Macíková. Treba tiež, aby zodpovedali pracovnej náplni podnikateľa. V opačnom prípade si výdavkami nemôže znížiť daňový základ.
 

Treba mať dôkazy
Ako dôkaz môže podnikateľ použiť „všetky možnosti, ktorými sa dajú zistiť a objasniť skutočnosti rozhodujúce pre správne určenie dane,“ informovala finančná správa. Ide hlavne o účtenky, faktúry a iné doklady, ale aj o svedecké výpovede, znalecké posudky, verejné listiny, protokoly, zápisnice, záznamy a ďalšie podklady. „Zároveň chceme upozorniť, že daňové úrady majú možnosť overiť si predložené dôkazy aj prostredníctvom medzinárodnej výmeny informácií,“ dodala finančná správa.
„Pri preverovaní spojenia dovolenky s pracovnou cestou si daňová kontrola spravidla zgustne,“ tvrdí majiteľka kaderníckeho salónu, pani Jarmila (celé meno máme v redakcii). Ona síce služobne do zahraničia príliš nechodí, ale situáciu pozná z rozprávania kolegov - živnostníkov. Potvrdzuje to aj živnostník Juraj Patek. „Daňoví úradníci sú na zahraničné pracovné cesty citliví,“ povedal. V prípade, že cesta trvá viac ako jeden deň, odporúča, hoci aj rukou, napísať cestovnú správu a dať si ju potvrdiť obchodným partnerom.

Pozor na sankcie
Aké dôsledky môže mať nesprávne účtovanie zahraničných ciest?  V prípade, že daňový subjekt nepreukáže oprávnenosť výdavkov na pracovnú cestu, správca dane mu ich vylúči z daňových nákladov. Tým sa podnikateľovi zvýši daň. Ale ak správca dane vyzve počas kontroly firmu alebo živnostníka na preukázanie výdavkov na pracovnú cestu, čo však neurobí, správca dane mu uloží pokutu od 60 do 3 000 eur. A čo sa týka daňového priznania, správca dane môže uložiť pokutu vo výške rovnajúcej sa súčinu trojnásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky a sumy, o ktorú zvýšil daň uvedenú v riadnom alebo v dodatočnom daňovom priznaní.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:57