StoryEditor

Transakcie sa zahmlievajú

03.11.2003, 23:00
Zakladateľom Harvard Capital & Consulting, ktorá nemala nič spoločné s Harvardovou univerzitou v americkom Bostone, je Viktor Kožený, ktorý sa vrátil z USA s 3 000 dolármi vo vrecku. Najprv sa stal poradcom ministerstva vnútra.

V roku 1992 sa začínala kupónová metóda privatizácie a takmer nikto nemal o ňu záujem. Rozhýbala sa až po agresívnej reklame, ktorá propagovala fondy založené Harvard Capital & Consulting (HC & C) v Českej republike. Sesterská firma vznikla aj na Slovensku. Jej predstavitelia tvrdili, že nemajú nič spoločné s firmou v ČR. Reklama fondov sľubovala desaťnásobok hodnoty kupónovej knižky a známky. Kupónová známka stála 1 000 Kčs a knižka 50 Kčs. Suma 10 500 Kčs znela lákavo. Na základe kupónovej knižky si mohli obyvatelia vtedajšieho Československa vymeniť investičné body umiestnené na kupónoch za akcie podnikov alebo fondov.
Zakladateľom Harvard Capital & Consulting je Viktor Kožený, ktorý sa vrátil z USA s 3 000 dolármi vo vrecku. Najprv sa stal poradcom ministerstva vnútra. Rudolf Sacher v interpelácii federálneho ministra vnútra Jána Langoša upozornil, že okolo technickej správy ministerstva sa pohybuje Viktor Kožený, ktorý sa angažuje aj pri založení štátnej akciovej spoločnosti, ktorá mala z technickej správy vzniknúť. Hodnota techniky sa odhadovala na 2,5 mld. korún. Záujem o techniku nebol náhodný. Firma High Security Products, a. s., Praha vznikla 9. apríla 1991. Členom jej dozornej rady bol Juraj Široký. Členom predstavenstva bol Boris Vostrý.
Špionážnu techniku v technickej správe ministerstva využíval Václav Wallis. Agent Koženému zrejme odovzdával aj ekonomické informácie, ktoré uľahčili HC & C nákup akcií v kupónovej privatizácii. Tá zaujímala Koženého najviac. "Naša agresívna reklamná kampaň prebudila ľudí, pripomenula im, o čo v kupónovej privatizácii ide," povedal na jednej z prvých tlačových konferencií v Prahe prezident spoločnosti HC & C Kožený. Harvardské fondy vložili do reklamy 140 mil. Kčs a doslova rozbúrili hladinu okolo kupónovej privatizácie. Fondy získali vplyv v najkvalitnejších firmách v bývalej ČSFR.

V roku 1993 sa objavila informácia, že firma má problémy s dostatkom voľných finančných prostriedkov. Meškala s výplatou agentov, ktorí pre firmu zaobstarávali kupónové knižky. Fondy riešili problémy tak, že akcie získané za desaťnásobok predávali investorom za ešte väčšie sumy. Zlom vo vývoji vo fondoch HC & C nastal po skončení druhej vlny kupónovej privatizácie v Čechách.
Rozhodlo sa, že privatizačné fondy sa premenia na otvorené podielové fondy. Z nich budú môcť účastníci kupónovej privatizácie vystúpiť tak, že požiadajú o spätné odkúpenie podielového listu. Ešte pred týmto rozhodnutím sa však fondy založené HC & C premenili na holdingy, teda na obyčajné akciové spoločnosti.
Kožený, ktorý medzitým získal írske občianstvo a usadil sa na Bahamských ostrovoch, začal spolupracovať s americkým finančníkom Michaelom Dingmanom, známym diskutabilnými operáciami s cennými papiermi v osemdesiatych rokoch minulého storočia, ktoré sa skončili mimosúdnym urovnaním sporov s poškodenými stranami. Založili spoločný podnik Daventree Ltd. Všetky akcie z Harvardských fondov sa dostali do tejto firmy. České súdy tvrdia, že Kožený tým okradol akcionárov privatizačných fondov. Akcie mali hodnotu najmenej 40 mld. Kčs.
Cyprus je známy zakladaním takzvaných papierových firiem. Podmienkou ich vzniku je to, že nepodnikajú na území ostrova. Odvádzajú tu len daň 4,25 percenta. Dividendy a zisk z predaja a obchodovania akcií sa nezdaňujú. Okrem toho majiteľov firiem v skutočnosti pozná len registrujúci právnik a centrálna banka. Územia, ktoré povoľujú zakladanie tohto druhu firiem, sa volajú daňovými rajmi. Kožený založil 44 firiem tohto druhu v rôznych kútoch sveta. Cez tieto firmy sa dajú ľahšie "legalizovať" peniaze pochádzajúce z trestnej činnosti.

Vplyv HC & C vo firmách ČSFR
Firma Podiel v percentách
Plzenské pivovary 

19,96

IPS Praha 

19,80

Spolana 

19,60

Sklo Union Teplice 

19,11

Podnik výpočtovej techniky 

18,22

Komerčná banka 

17,60

Česká sporiteľňa 

12,92

VSŽ Košice 

11,50

ČEZ 

5,96

Tabák Kutná Hora 

5,25

Česká poisťovňa 

5,01

Slovnaft Bratislava 

4,34

Prameň: Výročné správy HC & C

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 08:36