StoryEditor

Eseročka za euro? Inšpirujeme sa Rakúskom

07.04.2014, 17:53
Najmä mladým, ktorí nemajú veľa peňazí, ale vyvažujú to nápadmi, má byť určená nová forma podnikania. Eseročka za euro. Očakáva sa ešte tento rok.

Už v tomto roku sa má dostať do praxe takzvaná eseročka za 1 euro. Keďže s takouto spoločnosťou sa biznis sprístupní oveľa širšej podnikateľskej verejnosti, bude sa musieť počítať aj s prísnejšími podmienkami vytvorenia základného imania. Tento legislatívny návrh by mal byť hotový do 30. júna 2014. V nových podmienkach tak vzniknú dva typy eseročky: prvá s povinným základným imaním presahujúcim určitú vyššiu sumu, napríklad 25-tisíc eur, a druhá s imaním len za 1 euro.
Na podobnom návrhu pracuje nielen rezort spravodlivosti ministra Tomáša Borca, ale s návrhom znížiť minimálnu výšku základného imania eseročky až na jedno euro prišli minulý mesiac i dvaja poslanci: za stranu OĽaNO to bol Miroslav Kadúc a poslanec nezaradený do žiadnej strany Martin Chren.
Spoločníci novej eseročky sa, samozrejme, nevyhnú zodpovednosti. Podľa slov navrhovateľov by mal taký spoločník ručiť za záväzky eseročky, ktoré jej vzniknú v období, kým v nej boli aktívni. Ručenie takého spoločníka by šlo do výšky 5 000 eur. Aj to je dôvod, pre ktorý by sa mala zrušiť dnešná povinnosť vkladať základné imanie eseročky 5 000 eur.

Minirozhovor
Tomáš Borec, minister spravodlivosti, v rozhovore pre HN:

Inšpiruje nás Rakúsko

Kedy možno očakávať vytvorenie podmienok na vznik eseročky so základným imaním jedno euro?
Máme v pláne predstaviť ich k polroku tohto roka.

Do konca júna ju teda iba predstavíte?
Legislatívne na nej pracujeme. V súčasnosti máme takpovediac „prvú vodu“, všetko preosievame a dávame to do takej formy, aby to mohlo ísť do medzirezortného pripomienkového konania. Ja som avizoval už minulý rok, že v takejto fáze to budeme mať v júni 2014, a tento plán aj plníme.

Mohli by ste aspoň trocha priblížiť, keďže pôjde o imanie za euro, ako sa v tomto prípade chystáte zvýšiť zodpovednosť firiem?
Nerád by som dopredu hovoril niečo o návrhu, ak ho ešte nemáme ukončený. Lebo – viete, ako to je – diabol je schovaný v detailoch. Nie je vhodné predbiehať udalosti, najmä ak jednotlivé opatrenia treba vážiť na lekárnických váhach.

Ide len o to, aby ste priblížili princíp, na ktorom to bude fungovať.
Ak v kapitálovej spoločnosti, ako je s. r. o., chceme zrušiť kapitál, ktorý je určený od začiatku existencie spoločnbosti určený na jej na prevádzku, tak tým chceme pomôcť najmä novým spoločnostiam, mladým ľuďom a ich startupom, ale na druhej strane nesmieme, a ani nechceme, dopustiť, aby sa stali nástrojom v rukách tých, ktorí chcú touto cestou ožobračovať ostatných. Zodpovednosť v eurových eseročkách sa určite navýši. A to takým spôsobom, aby sa predišlo situácii, keď by podnikatelia chceli zneužívať formu, ako bude táto eseročka nastavená.

Z ktorých štátov si beriete príklad?
Máme viacero modelov, ktoré sú inšpiratívne, napríklad z krajín, ako je Rakúsko, alebo aj iné krajíny v Európe, kde majú takúto eseročku funkčnú a kde sa osvedčila.

01 - Modified: 2006-03-29 17:15:49 - Feat.: 0 - Title: Objem úverov so štátnymi zárukami klesá
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:47