StoryEditor

Rozbehli sme vlastný biznis. Adresa: Trnava

23.04.2013, 00:00
Sú úspešní a pôsobia v Trnavskom kraji. Firmy, ktoré sa uchytili na trhu a našli v ňom svoje miesto. Predstavujeme vám pár z nich, ktorým tento kraj prirástol k srdcu a umožnil im investovať.

Martin Ondko,
konateľ spoločnosti MAGNA E.A. z Piešťan

V Piešťanoch, v okresnom meste Trnavského kraja, žije od svojich 15 rokov a za ten čas sa stal „lokálpatriotom“. Úplná liberalizácia trhu s elektrinou priniesla novú podnikateľskú príležitosť, ktorú sa rozhodol. Firma MAGNA E.A. dodáva elektrinu domácnostiam od roku 2007 a o štyri roky sa stala aj dodávateľom plynu. Dnes má viac ako 8 000 klientov, z toho 5 000 domácností, najviac v Trnavskom kraji. Ako sa mu podniká v Trnavskom kraji? Martin Ondko tvrdí, že dodávateľ energií musí cítiť zodpovednosť za to, čo robí tak, aby nikto nezostal bez elektriny a plynu. Keď jeho firma začínala dodávať energiu do domácností, celý proces testoval najskôr na sebe. „Ak by nás doma na Silvestra vypli, tak to manželke azda vysvetlím. Ostatným odberateľom ťažko,“ spomína s úsmevom Martin Ondko na podnikateľské začiatky. Keď v roku 2007 pociťovala jeho firma vyššiu potrebu financovania,  potešil ho korektný prístup banky. „Zrejme pri rozbehu nových projektov je to už dnes komplikovanejšie,“ zamýšľa sa. Trnavský kraj je podľa neho veľmi dynamický a pre Slovensko z hľadiska energetiky jeden z najkľúčovejších. Začínal podnikať v rodinnom dome a dnes sú v nájme, v administratívnej časti novopostaveného Auparku v Piešťanoch. „Na podnikanie, je to podľa môjho názoru vhodnejšie, ako sa zaťažovať zodpovednosťou za vlastnú budovu. Novovznikajúce firmy v dnešnej dobe nemajú priestorové ťažkosti. Problémy majú skôr so slabou kúpnou silou, so šírením pesimizmu médiami a najmä s odvodovým zaťažením.“

Takto vidí investičné možnosti v kraji: Rozvoju kraja by pomohla náprava v nevýrobných oblastiach, ako je školstvo, zdravotníctvo, služby a určite v cestovnom ruchu. Trnavský kraj nepotrebuje osobitnú reklamu, potrebuje len odstrániť deformácie systému, ktorý je na celom Slovensku. Nezamestnanosť nevyriešia úradníci, ale iba zamestnávatelia. Ale nemali by sme im v tom brániť a v podnikaní hádzať pod nohy stále ďalšie polená, či už ide o dane, odvody alebo byrokraciu.
Fakty o firme
Sektor: Dodávka elektriny a plynu.
Mesto: Piešťany
Rok 2012
Počet zamestnancov: 33
Majetok spolu: 13,28 mil. eur
Tržby: 80,42 mil. eur
Hospodársky výsledok po zdanení: 0,81 mil. eur

Peter Babka,
Predseda Predstavenstva Dupos Invest Trnava

V Trnave podniká viac ako 15 rokov a ako sám o sebe prezrádza, uprednostňuje slobodu a nezávislosť.  „Od začiatku podnikania som nebol úzko viazaný na konkrétnu činnosť alebo segment. Vždy som sa orientoval na tie podnikateľské príležitosti, v ktorých som videl potenciál uspieť a perspektívne rásť,“ objasňuje nám Peter Babka. Lokálna investičná skupina je tvorená viacerými spoločnosťami. Na začiatku bol v jednej osobe podnikateľom i zamestnancom, vykonával všetky činnosti sám, od riadenia až po pomocné práce. „Napriek tomu, že som začínal bez skúseností, väzieb, dôvery, financií, jednoducho úplne „na kolene“, mám pocit, že dnes sa podniká s väčšími ťažkosťami. Podnikať začal s minimálnymi financiami od rodičov. Celé roky prežil v tlaku z permanentného nedostatku financií. Prvé roky vo firme som nebol na žiadnej dovolenke, jazdil som na starom aute a bežne som pracoval vkuse od rána do večera.“ Ich investičná skupina zamestnáva vyše 100 ľudí. Ako ďalej Peter Babka poznamenáva, podmienky na podnikanie sú vzhľadom na nezamestnanosť a kúpyschopnosť regiónu relatívne dobré. Zo začiatku firma pôsobila v prenajatých priestoroch a kancelárie mala v unimobunkách. Postupne investovali do vlastných priestorov.

Takto vidí investičné možnosti v kraji: Veľkých investorov prinášajúcich pracovné miesta považujem za príležitosť získať čas na vyriešenie zásadných ekonomických a hospodárskych problémov spoločnosti. Za rozumných podmienok môžu tvoriť významný doplnok, ale väčšina ekonomickej aktivity by mala prebiehať na úrovni malých a stredných podnikateľov a ich zamestnancov.

Mária Karlubíková,
konateľka Klartec Trnava

Pochádza od Nitry, a do Trnavy ju pritiahol manžel a divadlo. „Taktiež mi vyhovovala poloha Trnavy, nie je ďaleko od Nitry, odkiaľ pochádzam a je blízko hlavného mesta, kam bolo treba často chodiť. Je to fajn križovatka. Našu voľbu žiť a pracovať v Trnave si pochvaľujem doteraz,“ netají sa. V roku 1999 založila firmu Klartec, a to bez finančnej podpory úradov či cudzieho kapitálu. Spočiatku boli v nej traja, dnes ich je vo firme 40. „Novovznikajúce firmy majú v našom kraji po úvodom zvládnutí byrokracie určite vhodné podmienky. Ja by som nemenila. Ale o vylepšení fungovania úradov treba hovoriť a kompetentní by mali konať. Pomohlo by modernizovanie služieb pre podnikateľov. Je najvyšší čas,“ tvrdí podnikateľka.Je členkou Občianskeho združenia Business and Professional Women, ktoré ju nominovalo do projektu Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania pod názvom Podpora podnikania žien na Slovensku. „Trnavský úrad by mohol v rámci kraja pripraviť akúsi nadstavbu projektu NADSME, s cieľom viditeľne napomáhať podnikaniu žien,“ radí Mária Karlubíková. Trnavský kraj podľa nej vystihuje všetko to, za čo získal ocenenie „Podnikateľský región roka (EER)" pre rok 2012. Podnikateľka stála pri zrode myšlienky prihlásiť ho do tejto súťaže, ktorú vyhlásil Výbor regiónov Európskej komisie. Páčia sa jej medzinárodné ambície kraja a považuje ho za dobrý aj v oblasti vzdelávania a vedy. Jeho slabou stránkou je cestovný ruch, starostlivosť o kultúrne pamiatky, ich zveľadenie a cielená propagácia.

Takto vidí investičné možnosti v kraji: Investori stále plánujú niečo stavať. Trnavský kraj má nielen výhodnú polohu, ale aj dobré technické zázemie. Ľudia tu rozumeli nielen automobilom, strojárine, technológiám, ale aj poľnohospodárstvu, ktoré sa, žiaľ, dostalo zo zorného uhla. Podpora poľnohospodárskych produktov by si v našom kraji zaslúžila pozornosť investorov. Potravinársky priemysel by mohla naštartovať nejaká žena - podnikateľka. Určite by to zvládla. Keď ja som zvládla betonársku výrobu.

Peter Stanko,
spolumajiteľ vinárstva Víno Mrva & Stanko

Pre milovníkov vína sa ich produkcia stala pojmom. Majiteľ reklamnej agentúry Peter Stanko a vinár Vladimír Mrva v roku 1997 založili malý vinársky podnik. „Obaja sme rodení Trnavčania, a tak  sme sa tu rozhodli podnikať. Tento kraj má blízko k Bratislavskému kraju, kde má víno pomerne veľký potenciál odbytu,“ objasňuje podnikateľské začiatky Peter Stanko. Začiatky ich podnikania boli veľmi skromné, začínali v staršom rodičovskom dome Vladimíra Mrvu. V investovaní sa im darilo, a tak v roku 2000 kúpili pozemok a vybudovali vlastný areál, kde majú všetky procesy pri výrobe vína pod jednou strechou. „Hoci Trnava sa netraduje ako vinárske mesto, v stredoveku bola centrom obchodu a križovatkou regiónu. V tom čase sa tu obchodovalo aj s vínom,“ spomína Stanko. Hoci podľa neho sa v súčasnosti ľudia v kríze čiastočne obmedzujú v nákupoch, radi si doprajú veci, ktoré im chutia a majú pre nich hodnotu. „Ak sa chce začínajúci podnikateľ vyrábať kvalitné veci, nemal by mať problém presadiť sa." V súčasnosti už firmu nepotrebujú rozširovať, ich výrobná kapacita je nastavená na 400 až 450 tisíc fliaš ročne. V priebehu najbližších dvadsiatich rokoch majú predsa len jednu víziu, a to pýšiť sa vínom z vlastných vinohradov. Tie majú zatiaľ sčasti v prenájme, neskôr by chceli byť sebestační aj v tejto oblasti. Teší ich to, že na domácich a zahraničných výstavách získali desiatky ocenení.

Takto vidí investičné možnosti v kraji: Pochvaľujem si dobrú dostupnosť hlavného mesta, ale i blízkosť zahraničných miest, ako je Maďarsko, Rakúsko či Česko. Pokiaľ ľudia sú ochotní pracovať a podnikať, z tohto pohľadu im ponúka Trnavský kraj lepšie možnosti ako napríklad kraje na východnom Slovensku. Je to realita a ekonomika dnešnej doby.

Fakty o firme
Sektor: Výroba hroznového vína
Mesto: Trnava
Počet zamestnancov: 21
Majetok spolu: 6,65 mil. eur
Tržby: 2,84 mil. eur
Hospodársky výsledok po zdanení: 0,2 mil. eur

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:25