StoryEditor

Šéfovia národných bánk berú státisíce

28.05.2003, 00:00
Byť centrálnym bankárom sa vyplatí. Predovšetkým v rozhodujúcich ekonomikách sveta. Šéfovia ceduľových bánk v zahraničí si totiž ročne zarobia niekoľko stotisíc dolárov. Najvyšší plat poberá v súčasnosti šéf Európskej centrálnej banky Wim Duisenberg. Ten si ročne zarobí v prepočte takmer 500-tisíc amerických dolárov. Svojím príjmom sa mu približuje guvernér britskej centrálnej banky. Z nedávno zverejnenej ročnej správy Bank of England totiž vyplýva, že Mervyn King, ktorý v júli vystrieda na poste guvernéra tejto centrálnej banky Edwarda Georga, bude mať o 2,5 percenta vyššiu mzdu ako jeho predchodca. Ročný príjem súčasného guvernéra britskej centrálnej banky je 432-tisíc dolárov. Dôvod? "Plat nového guvernéra sa zvýši o 2,5-percentný inflačný cieľ stanovený vládou," vysvetľuje vo svojej správe Bank of England.
V rebríčku príjmov šéfov hlavných centrálnych bánk vo svete zaujíma tretie miesto guvernér Bank of Japan Tosihiko Fukui. Ročne poberá vyše 300-tisíc dolárov. Ďaleko za nimi je tak s necelými 172 tisícmi dolárov Alan Greenspan, prezident Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní funkciu centrálnej banky v Spojených štátoch amerických.
"Bolo by ťažké argumentovať tým, že Bank of England je dôležitejšia ako Fed. Mervyn King by mohol zdôvodniť svoj vysoký plat tým, že jeho banke sa darí dodržiavať stanovený inflačný cieľ," vyjadril svoj názor na široké rozpätie medzi niektorými platmi Peter Jauhal, konzultant firmy Inbucon Group, citovaný agentúrou Bloomberg.
Aj napriek "nízkemu" platu však Greenspan nie je na tom zle. Celkový majetok tohto finančného guru sa na konci roku 2000 pohyboval okolo desiatich miliónov dolárov. Šéf Fedu svoj majetok rozširuje investovaním do dlhopisov, a to hlavne vládnych. Ako uvádza server Telegraph, Greenspan akcie nekupuje. Dôvodom je snaha vyhnúť sa obvineniam zo konfliktu záujmu, že jeho politika a výroky nahrávajú niektorým sektorom.
Napriek tomu, že platy centrálnych bankárov sú vysoké, faktom zostáva, že predstavujú iba zlomok toho, čo si zarobia šéfovia mnohých komerčných finančných ústavov. Na porovnanie - príjem výkonného riaditeľa Royal Bank of Scotland Freda Goodwinna je desaťkrát vyšší ako plat Mervyna Kinga. Raritou však zostáva mzda šéfa centrálnej banky Hongkongu, ktorá v roku 1999 dosiahla až 1,84 milióna dolárov.
Podľa vlaňajšej ročnej správy Českej národnej banky si guvernér Zdeněk Tůma vlani zarobil zhruba 3,5 milióna českých korún, čo v prepočte predstavuje zhruba 117-tisíc amerických dolárov, čo je o 55-tisíc menej ako má Greenspan. Národná banka Slovenska podľa Ivana Pašku z tlačového oddelenia informácie o plate guvernéra nezverejňuje. (hn/ľj)
Zárobky guvernérov centrálnych bánk (v tis. USD)
Európska centrálna banka 496,0
Swiss National Bank 465,5
Bank of England 432,0
Bank of Japan 319,0
Bank of Canada 235,7
Fed (USA) 171,9
ČNB 117,0
Zdroj: Blomberg, ČNB, HN
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 21:08