StoryEditor

Chcete predať eseročku? Partneri musia dať súhlas

10.02.2014, 09:00
Konateľ eseročky nevie, čo s firmou. Má dlhy voči štátnym inštitúciám aj partnerom. Bez ich súhlasu s firmou nepohnete, upozorňuje ho právnička.

V HN Poradni sa na nás obrátil čitateľ, ktorý je konateľom zadlženej firmy. Má množstvo dlhov nielen voči štátnym inštitúciám, ale dlhuje aj bývalým partnerom. Dovedna ide o sumu okolo 2 200 eur. Najväčší záväzok eviduje v Sociálnej poisťovni – 1 500 eur, medzi ďalšími veriteľmi sú aj daňový úrad a Všeobecná zdravotná poisťovňa. „Banka už mi účet zrušila – na moju vlastnú žiadosť, keďže rok sa tam nič nehýbalo, ale ani neplatilo. Takže tam je firma v mínuse vo výške 265 eur,“ opisuje situáciu náš čitateľ. Firma je zároveň aj sama veriteľom dvoch obchodných partnerov, ktorých podlžnosť dosahuje okolo 1000 eur, no tí sa neozývajú.

„Inak nemá firma žiaden majetok, aspoň pokiaľ mi je známe, rovnako nemá ani základné imanie,“ vysvetľuje ďalej podnikateľ uvažujúci aj nad tým, či firmu neodpredať inej spoločnosti špecializovanej na podobné predaje. Pýta sa však, čo bude v takom prípade s pohľadávkami, ktoré sú viazané na firmu. „Aké riešenie by som mal zvoliť, keďže nemám peniaze na likvidáciu firmy, ani by som ich na tento účel míňať nechcel?“ uvažuje čitateľ.

Vyrovnať dlhy a podnik predať

Odborníčka v oblasti firmeného práva Hedviga Takáčová to vidí jednoznačne: „Najlepšie by pre vás bolo, keby ste svoju eseročku predali. Je však potrebné, aby ste si vyrovnali svoje záväzky, na ktoré, samozrejme, musíte kupujúceho upozorniť. Je to predovšetkým v záujme vašej istoty.“

Ale až také jednoduché to predsa len nebude. Na to, aby Miloš postúpil uvedené záväzky na novú spoločnosť, bude potrebovať súhlas svojich veriteľov – daňového úradu, Sociálnej poisťovne aj ostatných. „Takto by to bolo pre vás najčistejšie. Či s tým budú súhlasiť, to už je otázka na nich. Rovnako môžete predať svoje pohľadávky vo výške 1000 eur,“ radí Takáčová. Podľa nej však bude podstatné, aká je reálna možnosť vymôcť dlžné sumy s príslušenstvom. „Tu rozhoduje fakt, ako máte zabezpečený zmluvný vzťah. Sú tieto spoločnosti ešte funkčné? Ak by ste eseročku predávali, tieto veci si treba zmluvne urovnať,“ dodáva odborníčka.

Splniť si záväzky v poisťovniach aj u daniarov

Čitateľa však zaujíma aj širší kontext situácie, napríklad, ak by pri predaji eseročky bol s jej dlhmi oboznámený len nový majiteľ, no štátne orgány nie. Advokátka upozorňuje, že by o takomto postupe ani neuvažovala vzhľadom na trestnú zodpovednosť. Nepochybuje ani o tom, žeby kupujúci nevedel, že v takomto prípade musí byť súhlas veriteľa na postúpenie záväzku. Taktiež čitateľovi radí, aby peniaze z prípadného predaja eseročky využil práve na vyrovnanie záväzkov v Sociálke, zdravotnej poisťovni, či na daňovom úrade. „O prepise s. r. o. sa štátne úrady dozvedia, keďže to bude uverejnené v Obchodnom vestníku, a ten je veľmi čítanou literatúrou aj kvôli takýmto prevodom, konkurzom a podobne,“ informuje expertka. Nakoniec dodáva, aby nezabudol ešte na jedno – na povinnosť dlžníka zo zákona podať návrh na konkurz.

01 - Modified: 2006-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BMW spolupracuje s Airbusom
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 09:03