StoryEditor

Dobrovoľné poistenie zníži vašu daň

Z daňového základu si odpočítajte aj odvody, ktoré zaplatíte navyše.

Sú odvody daňovým výdavkom alebo nie? Niektorí účtovníci sú na pochybách, ale iní sa jednoznačne prikláňajú k tomu, že sú. Potvrdzuje to aj Finančné riaditeľstvo. 
Základ dane sa vo všeobecnosti vypočíta ako hrubá mzda mínus odvody a z výslednej sumy zaplatíte daň vo výške 19 %. Aspoň taký postup uplatňuje váš zamestnávateľ, ak u neho pracujete na trvalý pracovný pomer. Čo ak ste sa však rozhodli, že sa navyše dobrovoľne pripoistíte, aby ste napríklad mali vyššiu materskú? Alebo ste dobrovoľne nezamestnaný a musíte si povinne platiť zdravotný odvod sám?
Tento problém rieši Andrej Kuzmiak z Popradu. „Vlani som pracoval iba na dohodu o pracovnej činnosti, lebo na pracovnú zmluvu ma nechcel nikto zamestnať. Pretože bol môj mesačný príjem vyšší, ako minimálna mzda, musel som byť dobrovoľne nezamestnaný a platiť si sám zdravotné poistenie,“ vysvetľuje situáciu Andrej. Mesačne zarobil 450 eur a z tohto nízkeho príjmu musel ešte platiť zdravotný odvod (minimálny preddavok je 14 % z 50 % z priemernej mesačnej mzdy v roku 2012 – 786 eur). Andrej bude v tomto roku vypĺňať tlačivo typ A, pretože mal príjem len zo závislej činnosti, teda z dohody. Potrebuje však vedieť, či do priznania v kolónke Úhrn poistného na zdravotné poistenie (riadok 33b), môže uviesť sumu, ktorú zaplatil na zdravotnom poistení. „Keď som sa pýtal niektorých účtovníkov, ktorých poznám, tak mi nevedeli z určitosťou povedať či áno, alebo nie,“ sťažuje sa Andrej.
Zdravotný odvod znižuje základ dane
My sme Andrejovu situáciu zisťovali u našich expertov a potvrdili nám, že áno. Zhodli sa na tom daňový poradca Samuel Diatka aj Júlia Mucsková, odborníčka na účtovníctvo. Za pravdu im dalo aj Finančné riaditeľstvo. „Zaplatené zdravotné poistenie, ktoré bol čitateľ HN povinný platiť sám,  bez väzby na druh a výšku dosahovaného príjmu,  si môžete v daňovom priznaní typ „A“ odpočítať, na základe čoho si zníži príjmy, teda vykáže základ dane ako rozdiel príjmov a zaplateného poistného,“ Miroslava Slemenská. hovorkyňa Daňového riaditeľstva SR.
Aj dobrovoľné sociálne poistenie
Rovnaký postup platí aj vtedy, ak sa dobrovoľne pripoistíte v Sociálnej poisťovni. Aj tieto odvody vám znížia základ dane, teda platíte nižšiu daň. „Môžeme si odrátať aj dobrovoľne platené odvody do Sociálnej poisťovne, ak ich úhrady viete preukázať,“ hovorí Mucsková. Dôvod, prečo je to tak, je jednoduchý. „Dobrovoľne platené odvody do Sociálnej poisťovne sú od momentu prihlásenia nie dobrovoľné, ale už povinné,“ dodáva daňový poradca Samuel Diatka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. október 2024 05:21