StoryEditor

Najhorší výtlk na Slovensku? V Bratislave na Starej Vajnorskej (mapa)

23.09.2015, 00:10
Mapka najhorších výtlkov na Slovensku vznikla z tisícok hlásení vodičov cez aplikáciu Waze. Na interaktívnej mapke si môžete nájsť „svoj“ výtlk.

Stará Vajnorská, vajnorský nadjazd a Pajštúnska. Viete, čo majú tieto bratislavské ulice spoločné? Zákerné výtlky, na ktoré sa permanentne sťažujú naši vodiči. Ich výstrahy pred rozbitou cestou na týchto miestach patria v systéme dopravných upozornení k absolútne najfrekventovanejším.

Vodičská solidarita

Systém výstrah, o ktorom je reč, sa nazýva Waze a mnohí o ňom počuli z viacerých rádií v rámci dopravných správ. Ide o mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej môžu vodiči cez mobily medzi sebou zdieľať najhorúcejšie dopravné informácie.

Waze tak dokáže upozorniť nielen na nehody, obchádzky či iné nepredvídané situácie na cestách, ale môže vystríhať šoférov aj pred okamžitými prekážkami alebo rozbitými úsekmi, kde hrozí trebárs poškodenie nápravy. Okrem nich má systém aj ďalšie bonusy. Je napríklad schopný navigovať vás najrýchlejšou trasou do cieľa, zohľadňujúc aktuálne zdržania v premávke.
Waze sa veľmi rýchlo šíri z bratislavského regiónu do celého Slovenska. Dnes má viac než 50-tisíc aktívnych používateľov na celom území vytvárajúcich sieť najčerstvejších dopravných informácií.

„Kráľovné“ výtlkov

V prípade nebezpečných výtlkov prešlo „sitom“ Waze za posledný polrok neuveriteľné množstvo výstrah. Dovedna až 20-tisíc hlásení vystríhalo pred nebezpečnými jamami na komunikáciách najrôznejšieho druhu.
Na špici sa ocitla, pochopiteľne, Bratislava. Najmä vďaka tomu, že v hlavnom meste a v okolí je najvyšší podiel používateľov aplikácie. Podľa ich hlásení možno „korunovať za kráľovné“ najrozbitejších ulíc na Slovensku tri bratislavské ulice z úvodu: Starú Vajnorskú, vajnorský nadjazd a Pajštúnsku. Vôbec najhoršie však dopadla Tuhovská ulica, ktorá je spojená so Starou Vajnorskou. Na úseku dlhom asi 350 metrov dostal systém Waze za šesť mesiacov až 480-krát hlásenia od vodičov, ktorými upozorňovali ostatných, aby tam nenabehli na výtlk.

Najčastejšie hlásenia o výtlkoch v Bratislave

  • Stará Vajnorská ulica
  • Vajnory – nadjazd
  • Pajštúnska ulica
  • Tuhovská ulica
  • Ivanka pri Dunaji: I/61 – svetelná križovatka pri Metre
  • Dunajská Lužná: Hlavná ulica
  • Zjazd z D2 na Mlynskú dolinu

Najčastejšie hlásenia o výtlkoch v ďalších mestách

  • Kováčová: Kúpeľná ulica
  • Košice: Hlinkova ulica
  • Žilina: Estakáda/nadjazd ponad železnicu    
  • Banská Bystrica: Na Karlove
  • Svätý Jur: Krajinská cesta
  • Žilina: Estakáda/zjazd na Mostnú ulicu
  • Cesta I. triedy/64 pri Nových Zámkoch smerom od Nitry
  • Cesta II. triedy/515: Kočovce – Rakoľuby

„Živú“ mapku najhorších výtlkov nahlásených do systému Waze nájdete TU (pozor, kvôli obrovskému množstvu dát sa mapa musí chvíľu načítavať).


Čo je Waze

Waze je mobilná aplikácia, vďaka ktorej môžu vodiči medzi sebou zdieľať aktuálne dopravné informácie. Dokáže upozorniť na nehody, obchádzky a iné nebezpečenstvá na cestách, ale aj ponavigovať vodičov najrýchlejšou trasou vzhľadom na aktuálne zdržania. Dovedna ju využíva vyše 50-tisíc aktívnych používateľov na celom Slovensku (najviac v Bratislave), ktorí spoločne tvoria sieť presných a aktuálnych dopravných informácií.

01 - Modified: 2007-09-24 10:59:00 - Feat.: 0 - Title: Koaličná dohoda podľa Fica spriechodní zmeny v penziách
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:22