StoryEditor

Našli ste dieru na trhu? Takto z nej urobíte biznis nápad

23.01.2014, 10:28
Autor:
nedned
Najlepšie biznis nápady sa rodia z nedostatku. No nečakajte hneď milióny. Ľudia čakajú, že im ponúknete hodnotu. Potom zaplatia ochotne sami.

Túžite po vlastnom podnikaní alebo úspešnom startupe? K najlepším biznis nápadom sa dá dostať aj úplnou náhodou. „Často bývajú riešením roblému, ktorý vás trápi. Ak mám takýto problém ja, je vysoko pravdepodobné, že ho má aj niekto iný,“ hovorí  Matej Ftáčnik zo združenia The Spot, ktoré pomáha  mladým startupistom. Na daný problém by malo existovať  riešenie, a ak chýba, alebo sa s ním nestretneme, je možné, že sa rodí pravá biznis myšlienka.

 

Majte otvorené oči

Pri hľadaní svojho biznis nápadu sa však netreba obzerať iba po problémoch. Zaujímavé môžu byť aj inovácie, ktoré zlepšujú a urýchľujú už existujúce procesy, služby, produkty. Choďte medzi ľudí a všímajte si okolie. Zaujímajte sa, čo ich trápi, čo im zaberá čas, čo im chýba. Ľudia sa radi zdôveria, ak majú pocit, že ich niekto reálne počúva. „Možno zistíte, že ich trápi tá istá vec a vy ju viete vyriešiť,“ vysvetľuje Ftáčnik. Zároveň si takto nájdete prvých zákazníkov pre biznis.

Nápadom to iba začína

Podľa Ftáčnika je počet skutočne inovatívnych nápadov obmedzený. Ovplyvňuje to technologický pokrok, ale aj to, že všetci pozeráme rovnakú televíziu, používame tie isté aplikácie a všímame si rovnaké nedostatky. „Ak mi aj zíde na um nejaký zaručene inovatívny nápad, som si istý, že vo svete na ňom už isto pracuje niekto iný,“ tvrdí Ftáčnik. A priraďuje to „európskej“ náture. „Tešíme sa vysokému životnému štandardu a sme dosť pohodlní,“ vysvetľuje. Konkurenčný adept sa má možno podstatne horšie – narodil sa v Indii, v Silicon Valley spáva v tej istej miestnosti, v ktorej spolu s ďalšími 10 kamarátmi cez deň programuje. „Váži si, že dostal takúto šancu, vie, že môže veľa stratiť. Na projekte ,maká a maká’,“ uzatvára Ftáčnik.

Typy startupistov

Chrlič   

   

Vždy má v rukáve aspoň 20 nápadov, ktoré mu zišli na um ráno v sprche. Väčšinou sú tieto nápady prvoplánové, nepremyslené a existuje pri nich konkurencia.

Tajnostkár

   

 Rozpráva nahlas, aký cenný je jeho nápad, ale podstatu neprezradí, kým s ním nepodpíšete zmluvu. Ak sa aj nájde dobrák, čo zmluvu podpíše, nápad zväčša býva mizerný, dávno zrealizovaný či príliš všeobecný.

Nadšenec

   

Príliš rýchlo sa púšťa do realizácie nápadu, bez toho, aby si urobil analýzu trhu a konkurencie.
Odborník: Má prehľad, čo sa v jeho sektore deje, neplytvá zbytočne vlastnými nápadmi.

Mysliteľ

   

Roky básní o svojom nápade, ale k činu sa nemá.

 

Prečítajte si tiež

Rozbeh podnikania: Nápad na podnikanie? Pozor, aby ste ho nezabili biznis modelom

01 - Modified: 2005-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do Kechneca príde rakúsky Schelling
01 - Modified: 2024-03-26 13:04:31 - Feat.: - Title: India na vzostupe. Vlani od Číny prevzala titul najľudnatejšej krajiny, dnes mieri medzi ekonomické veľmoci 02 - Modified: 2024-01-29 13:47:21 - Feat.: - Title: Zamestnanecké akcie ako benefit sú oslobodené od dane. Od kedy to platí a koho sa to týka? 03 - Modified: 2023-08-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Náš región je liahňou jednorožcov. Prečo sa miliardovým firmám darí práve v strednej a východnej Európe? 04 - Modified: 2022-07-30 07:40:26 - Feat.: - Title: Slovenské startupy čoraz viac uvažujú o presune do zahraničia, ukazuje prieskum 05 - Modified: 2021-12-13 12:48:33 - Feat.: - Title: Štátna tajomníčka Brocková pre HN: Ekonomickou diplomaciou otvárame našim firmám dvere do sveta
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 12:50