StoryEditor

Top päť vecí, ktoré vás v októbri čakajú

06.10.2014, 13:00
Živnostníci, podnikatelia či pracujúci, tu je prehľad povinností a dôležitých termínov, na ktoré by ste tento mesiac nemali zabudnúť.

Občania

Od 1. októbra (streda)

Do konca septembra mali zdravotné poisťovne povinnosť urobiť ročné zúčtovanie zdravotného poistenia každému, komu vznikla povinnosť, a to za:

  • zamestnanca jedného zamestnávateľa, ak jeho príjem prekročil 3 930 eur za niektorý mesiac (mal kolísové príjmy)
  • zamestnanca viacerých zamestnávateľov, ak jeho príjem neprekročil v žiadnom mesiaci 3 930 eur, no v úhrne zo všetkých zamestnaní mesačný príjem presiahol túto sumu
  • zamestnanca viacerých zamestnávateľov, ak jeho príjem v každom mesiaci prekročil 3 930 eur
  • samostatne zárobkovo činnú osobu
  • poistenca, teda zamestnanca, SZČO, dobrovoľne nezamestnaného či poistenca štátu, ktorý mal príjem z kapitálového majetku alebo ostatný príjem či príjem z dividend

Začiatkom októbra tak začnú zdravotné poisťovne informovať poistencov o prípadných preplatkoch a nedoplatkoch na poistnom za rok 2013, v prípade odloženého priznania do konca septembra tak urobia až začiatkom novembra.

Ak sa vám výsledok rozhodnutia nepozdáva, do 15 dní môžete podať námietky voči výkazu nedoplatkov alebo podať nesúhlasné stanovisko.

Zároveň máte povinnosť do 45 dní od nadobudnutia právoplatnosti výkazu nedoplatkov uhradiť nedoplatok z ročného zúčtovania.

Preplatok na poistnom vám musí poisťovňa vrátiť do 45 dní od márneho uplynutia lehoty na podanie nesúhlasu, teda do 60 dní od doručenia rozhodnutia.

Od 1. októbra (streda)

Od začiatku októbra platí novela zákona o vlastníctve bytov. Tá má umožniť správcom bytových domov zverejniť každého neplatiča, ktorý dlhujú napríklad do fondu opráv viac ako 500 eur.

Medzi ďalšie novinky patrí aj možnosť zmeniť si výšku príspevku do fondu opráv podľa toho, do akej miery využívate spoločné priestory. Podľa marketingového manažéra správcovskej spoločnosti Spokojné bývanie Andreja Jurikoviča môže nastať vďaka tejto novinke problém medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov. „Táto zmena môže byť zdrojom budúcich súdnych sporov z pohľadu prehlasovaných vlastníkov nebytových priestorov a garáží,“ hovorí pre HN Jurikovič. „Je totiž problematické určiť, čo je objektívna miera využívania spoločných častí, zariadení a príslušenstva bytového domu,“ dodáva.

Novela zákona o vlastníctve bytov tiež prinesie aj zmeny aj pre samotných správcov – jednou z povinností správcu po novom bude do konca novembra každého roka predkladať vlastníkom bytov ročný plán opráv na nasledujúci rok a tiež zverejňovať na webe či v paneláku postup pri obstarávaní služieb spolu s cenovými ponukami.

Firmy

Od 1. októbra (streda)

Ste platiteľom dépehá? Vláda si pre vás od tohto mesiaca pripavila novinky. Po novom sa skrátia lehoty na registráciu zo strany daniarov, zvoľnia sa termíny, kedy podať kontrolný výkaz či sa zníži limit pre štvrťročné podávanie súhrnných výkazov. Zároveň sa trvalo zavádza 20-percentná sadzba pre dépehá. Azda medzi najvýznamnejšie „zbrane“ novely je čierna listina, teda zoznam firiem, ktoré si neplnia povinnosti tak, ako majú. Od januára sa má lehota "pobytu" firmy na tomto zozname skrátiť.

Najprínosnejšou novinkou, ktorá sa však zavádza až od júla 2015, bude možnosť vrátiť časť nadmerného odpočtu dépehá ešte pred skončením daňovej kontroly prostredníctvom čiastkového protokolu. Za zmienku stojí tiež zmena pravidiel napríklad pri zdaňovaní telekomunikačných a elektronických služieb.

Zamestnanci a živnostníci

Do 31. októbra (piatok)

Ak je vaše dieťa mladšie ako 25 rokov a stále študuje na vysokej škole, do konca mesiaca by ste mali firme dokladovať, že ešte stále študuje. Nezabudnite si preto pýtať zo školy potvrdenie o štúdiu, ktorým musíte do konca októbra dokladovať nárok na daňový bonus. Na ten máte nárok vtedy, ak vaše dieťa študuje na vysokej škole dennou formou. Bonus je vo výške 21,41 eur a poskytuje sa mesačne alebo ročne, a to v  daňovom priznaní. Ak však bonus nestihnete zdokladovať, nič sa nedeje. Odborníci vysvetľujú, že bonus vám štát „vráti“ v ročnom zúčtovaní dane z príjmov alebo v daňovom priznaní za tento rok.

Od 1. do 9. októbra (štvrtok)

Živnostníci, odkladali ste si podanie daňového priznania do konca septembra? Nezabudnite si prepočítať, či vám vzniká povinnosť platiť sociálne odvody. Urobiť tak môžete na začiatku októbra, a to z priznania za rok 2013. Ak bol váš príjem za toto obdobie vyšší než 4 830 eur, od 1. októbra vám vzniká povinnosť prihlásiť sa v Sociálnej poisťovni, a to najneskôr do 9. októbra. Z nového vymeriavacieho základu budete po prvý raz platiť poistné za október do 10. novembra (termín splatnosti je 8. deň v mesiaci, ten však pripadne na sobotu).

01 - Modified: 2006-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: VW Slovakiu povedie ďalší Nemec
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-13 13:30:00 - Feat.: - Title: Nový portál územného plánovania uľahčí viaceré veci. Čo všetko sa dá vybaviť? 03 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa budúci rok dočká zásadných legislatívnych zmien. Viaceré z nich už vstúpili do platnosti 05 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 02:15