StoryEditor

Do firiem sa vráti dozor nad zdravím ľudí

25.08.2014, 00:35
Povinné zdravotné prehliadky, sprísnenie najímania ľudí do práce či trestná zodpovednosť firiem. Tu je výber z noviniek, ktoré čakajú na podnikateľov.


Štát pomôže pri vysvetľovaní zákonov

Podnikateľom budú od 1. septembra pri nejednoznačnom výklade zákonov pomáhať záväzné stanoviská finančnej správy. Uľahčia im napríklad daňové posudzovanie pri zložitých obchodných transakciách a ušetria obavy zo sporov a z možných pokút, ktoré by im hrozili. Už od budúceho týždňa teda bude môcť daňový subjekt požiadať Finančné riaditeľstvo o záväzné stanovisko o uplatňovaní daňových predpisov. Daňová spáva v ňom potvrdí, či považuje podnikateľom navrhnutý postup za správny.
Žiadosť o záväzné stanovisko bude musieť obsahovať zo zákona dané náležitosti a mala by sa týkať predovšetkým náročných problémov pri uplatňovaní dane z príjmu a DPH.

Ako to bude vyzerať v praxi

Na záväzné stanovisko bude mať daňová správa lehotu do 60 dní odo dňa, keď sa jej doručila žiadosť. Výnimočne sa v zložitých prípadoch táto lehota môže predĺžiť, Finančné riaditeľstvo to však oznámi daňovému subjektu a požiada ho o súhlas s vydaním stanoviska v predĺženej lehote. Ak daňový subjekt oznámi v lehote 8 pracovných dní, že s predĺžením lehoty na vydanie záväzného stanoviska nesúhlasí alebo ak sa nevyjadrí, považuje sa žiadosť za vzatú späť.
Vydané záväzné stanovisko je záväzné pre správcu dane aj pre druhostupňový orgán.
Poplatok: za záväzné stanovisko sa bude hradiť vo výške 1 až 3 percentá z hodnoty predpokladaného obchodného prípadu, avšak minimálne 4 000 a maximálne 30 000 eur.

Platnosť: od 1. septembra 2014

Firmy budú mať znova dohľad nad zdravotným stavom

Na zdravie ľudí na pracovisku sa opäť berie prísnejší meter. Spôsobila to novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia platná od 1. augusta, pre firmy však zavádza termín do konca roka 2014. „Dokopala“ nás k nej EÚ, keďže sme predtým neprevzali v plnom rozsahu jej smernice. Podľa novely sa tak zavádza opätovná povinnosť pre všetkých zamestnávateľov zabezpečiť zamestnancom pravidelný dohľad nad pracovným prostredím v intervale raz ročne.
V praxi to znamená, ako vysvetľuje Ronald Hlavatý, šéf pracovnej zdravotnej služby Humania, že najneskôr do 31. 12. 2014 musí zamestnávateľ svojim zamestnancom, ak sú v 1. a 2. kategórii, zabezpečiť zdravotný dohľad. Čo zahŕňa? Napríklad: hodnotenie faktorov práce a pracovného prostredia z hľadiska ich možného vplyvu na zdravie zamestnancov; zisťovanie, nakoľko sú vystavovaní ohrozujúcim faktorom práce a prostredia; zhodnotenie zdravotných rizík pri práci a zavedenie opatrení na eliminovanie týchto rizík; ale napríklad aj povinné preventívne prehliadky, a to aj kvôli posúdeniu zdravotnej spôsobilosti na určitú prácu. „Nejde pritom o nové povinnosti, tie sú v zákone už od roku 2007, ale teraz sa zaviedlo termínovanie ich plnenia,“ vysvetľuje Hlavatý.

Ktoré povinnosti z toho plynú:

  • zamestnancom v 1. a 2. kategórii môže zamestnávateľ zabezpečiť zdravotný dohľad nad podmienkami prostredníctvom odborne spôsobilého pracovníka alebo s využitím tímu pracovnej zdravotnej služby,
  • zamestnancom v 3. a 4. kategórii (rizikové práce) musí zamestnávateľ zabezpečiť zdravotný dohľad nad podmienkami a posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu s využitím tímu pracovnej zdravotnej služby,
  • fyzická osoba – podnikateľ nezamestnávajúci iné osoby si musí chrániť svoje zdravie v prípade práce v 3. a 4. kategórii.

 Pokuty: nesplnenie povinností podľa novely je delikt, za ktorý hrozí sankcia vo výške 150 – 20 000 eur, pri opakovaní až dvojnásobok. 
Platnosť: od 1. augusta 2014, prispôsobiť sa treba do 31. 12. 2014

Ste svedkom kartelu? Ak ho oznámite, štát vás...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 03:42