StoryEditor

Hypotéka, či prenájom. Tieto dôvody môžu rozhodnúť

23.08.2014, 09:27
Otázku bývania rieši aspoň raz v živote snáď každý. Väčšinou vtedy, keď sa chcete osamostatniť a rozhodujete sa, či zvoliť prenájom, alebo hypotéku.

 Je  výhodnejšie zaobstarať si vlastné bývanie alebo bývať v prenajatom byte a každý mesiac posielať peniaze na účet prenajímateľa?  Jednoznačná odpoveď na túto odpoveď neexistuje a do úvahy treba brať viac dôvodov. 

Rozhodnite sa s rozumom

Náklady na bývanie v prenajatom byte môžu byť pre záujemcu reálne vyššie ako mesačná splátka hypotéky. Podľa Miroslavy Mizerákovej, hypotekárnej špecialistky spoločnosti Hypocentrum, treba si hlavne pozrieť za koľko sa prenajímajú byty v požadovanej lokalite a k tomu prirátať mesačné poplatky za energie.  „Túto sumu porovnať so splátkou hypotéky plus správcovské poplatky, daň z nehnuteľnosti a prípadná rekonštrukcia a zariaďovanie bývania.“ Všetky plusy a mínusy si preto treba dobre vopred spočítať. 

Mladí najskôr môžu skúsiť prenájom

Najnižšie úroky v histórii lákajú však ku kúpe bytu aj ľudí, ktorí si to reálne nemôžu dovoliť alebo nie sú pripravení na dlhodobý záväzok. Preto je pre mladých ľudí lepšou cestou najprv si vyskúšať bývanie v prenajatom byte a až následne ísť do dlhodobého záväzku na desiatky rokov, akým je úver na bývanie. Alebo, alternatívne, aspoň pol roka si pravidelne odkladať sumu vo výške splátky hypotéky a otestovať si tak, že si úver môže dovoliť a zvládne ho splácať. 

Vlastné bývanie je lacnejšie. Ale ...

Ako radí David Gusejnov, okresný vedúci pre OVB Allfinanz Slovensko: „Ak je človek rozhodnutý bývať vo vlastnom, je to  dnes lacnejšia cesta ako prenájom. Vďaka nízkym úrokom však kúpa láka aj ľudí, ktorí dnes síce vedia splátku zvládnuť, ale ak im v budúcnosti narastie úrok, môžu mať zásadný problém.“ Pri typickej hypotéke na 20 rokov je totiž pravdepodobné, že táto situácia raz nastane. V takej situácii im podľa Gusejnova dočasne pomôže predĺženie splatnosti, avšak zníženie splátky nie je zásadné. Ak napríklad stúpne úrok o 1 percento, zníži predĺženie splatnosti z 20 na 30 rokov pri 50-tisícovej hypotéke mesačnú splátku o 60 eur. 

Skúste si splátky odkladať 

V praxi tiež rastie počet ľudí, ktorí kupujú byt bez sporiaceho návyku a odrazu zistia, že si nedokážu mesačne odložiť až niekoľko sto eur na splátku. Lepšou cestou je vyskúšať si bývanie v prenajatom byte a až následne sa zaviazať úverom na bývanie. „Ak by prenájom finančne  nevychádzal, dá sa zrušiť neporovnateľne ľahšie ako riešiť problém so splácaním hypotéky. Alternatívou je aspoň pol roka si pravidelne odkladať sumu vo výške splátky hypotéky a otestovať si tak, že si môžeme úver dovoliť a zvládame ho splácať,“ tvrdí  Gusejnov.

Dlhodobé šetrenie sa vypláca

V takom prípade sa oplatí poradiť sa s expertom na financie, do čoho pravidelné úspory investovať. Krátkodobo odporúča David Gusejnov sporiaci alebo termínovaný vklad, prípadne na dlhšie obdobie stavebné sporenie, v ktorom sa úspory zhodnocujú. Súčasne človek získava výhodnejšie podmienky budúceho úveru. „Avšak ideálne je pravidelne sporiť  niekoľko rokov, vďaka čomu získa klient lepšie podmienky na úver, ak ho bude potrebovať a nemusí si brať drahý medziúver,“ uzatvára finančný expert.


Otestujte sa: Ste pripravený na vlastný byt? 
Ste už pevne rozhodnutý žiť na Slovensku (t.j. vylučujete prácu v zahraničí?)
Máte pravidelný príjem a zmluvu na dobu neurčitú?
Dokážete si pravidelne odložiť aspoň štvrtinu z platu?
Ak si plánujete založiť rodinu, máte už finančný plán, ako splácať prípadnú hypotéku iba z jedného platu?
Ak zvažujete lacnejšie bývanie mimo mesta a dochádzanie za prácou, vypočítali ste si dodatočné  náklady na cestovanie?

Vyhodnotenie: Ak odpoviete aspoň raz nie, tak by ste si mali skúsiť bývať v podnájme, alebo si odkladať peniaze bokom ešte predtým, ako sa zaviažete k hypotéke napríklad na 20 rokov. Vysoké sumy splátok by vás mohli časom finančne položiť. 


Iné vhodné riešenie:
Hypotéka pre mladých s nulovým úrokom
50 tisíc eur môžu ľudia do 35 rokov získať najvýhodnejšie v histórii: už od 0,1 % ročne (úrok sa znižuje o 3 % (štát 2 %, banka 1 %) a je poskytovaný maximálne na dobu 5 rokov). Úver nad túto sumu sa úročí bežným úrokom, ktorý je dnes historicky najnižší (priemerná úroková sadzba nových zmlúv sa pohybuje okolo 2,5 %). 

Modelový príklad: 
Klasické štartovné bývanie mladej dvojice je 1-izbový starší byt, ktorý v Bratislave stojí 60 - 70 000 eur (plocha 40 m2, priemerná cena 1 785 eur/m2). Prenájom vrátane energií vychádza mesačne na 400 eur, zatiaľ čo splátka pri hypotéke pre mladých (183 eur) a energie s fondom opráv (130 eur) vychádzajú mesačne na 313 eur. Rozdiel: takmer 100 eur v prospech vlastného bytu. 
Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

 

01 - Modified: 2006-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Každý štvrtý je z Číny
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 11:43