StoryEditor

Korupcia -- nástroj konkurenčného boja

14.05.2003, 00:00

Takmer polovica z oslovených medzinárodných firiem bola nútená v posledných piatich rokoch odrieknuť investíciu v iných krajinách, pretože konkurenti ich "porazili" pomocou úplatkov. K tomuto záveru prišli výskumníci z konzultačnej firmy Control Risk Group. Zostavovatelia správy s titulom Tvárou v tvár voči korupcii počas piatich rokov študovali korupciu ako nástroj konkurenčného boja. Kvôli tomu uskutočnili výskum medzi 250 spoločnosťami v USA, vo Veľkej Británii, v Holandsku, Singapure, Nemecku a Hongkongu, ktoré aktívne operujú na medzinárodných trhoch.
Podľa údajov výskumu najcitlivejšie sú britské spoločnosti, spomedzi ktorých 48 % potvrdilo, že sa nestretáva s úplatkármi a kvôli nim odmietli investovať. V USA je 42 % poriadkumilovných firiem, V Nemecku 40 %, v Holandsku 38 % a v Hongkongu a Singapure po 26 %.
Podľa respondentov korupcii najviac podlieha ropný a plynárenský priemysel, stavebné projekty financované z verejných alebo komunálnych rozpočtov. Ináč povedané, firmy ťažiace ropu a plyn musia najčastejšie (52 %) prijímať rozhodnutie o tom či dať úplatok alebo sa prestať zaujímať o potenciálne výhodné kontrakty. Príčinou toho je podľa názoru expertov Control Risk to, že veľká časť nových nálezísk ropy a plynu sa nachádza v rozvojových krajinách s korupčnou atmosférou.
Viac ako 40 % opýtaných spoločností vyhlásilo, že pre nečestnú hru konkurencie prišlo o štátne zákazky. Spolu korupcia prekazila za posledných päť rokov štátne zákazky 55,8 % opýtaných. V sektore telekomunikácií je situácia o niečo lepšia. Len 27,3 % opýtaných firiem nedokázalo prekonať svoju konkurenciu, o ktorej si myslia, že dávala úplatky. Je pravdepodobné, že konkurencia v tejto oblasti je veľmi veľká, firmy musia preto súperiť viac medzi sebou ako s úradníkmi.
Údaje z výskumu Transparency International, ktorý sa uskutočnil v tomto roku, dokazujú, že "konkurenčnú výhodu" pred spoločnosťami, ktoré sú citlivé na úplatkárstvo, majú ruské, talianske a juhokórejské korporácie. Kvôli tomu, aby mali lepšie investičné podmienky v zahraničí, sú skôr ochotné dávať úplatky.
Podnikatelia tých krajín, ktoré sú z hľadiska ratingu úplatkárstva vo vyššej, čistejšej časti tabuľky, väčšinou rozdávajú úplatky v zahraničí. Najžiarivejšími príkladmi sú Japonsko a USA. Hoci sú v oboch krajinách prijaté zákony, ktoré zakazujú dávať úplatky, americké a japonské korporácie sú schopné podplácať úradníkov iných krajín.
Vo výskume vnímania korupcie Transparency International, USA a Japonsko získali 5,3 bodu v 10-stupňovej škále, v ktorej 10 bodov zodpovedá najvyššiemu stupňu korupčnej čistoty. Je to horšie ako výsledky korporácií z Francúzska, zo Španielska, Singapuru a z Veľkej Británie. Najnižší stupňa korupčnej nálady ukázali firmy z Austrálie, zo Švédska, Švajčiarska, z Rakúska, Kanady, Holandska a Belgicka.
Na akej úrovni manažmentu je korupcia najpravdepodobnejšia v %
Topmanažment -- 47,2
Regionálni manažéri -- 41,2 %
Manažéri strednej úrovne -- 25, 6 %
Manažéri nižšej úrovne -- 9,2 %
Neviem -- 7,2 %

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 23:41