StoryEditor

Máte problémy so splácaním? Toto určite nerobte

28.05.2015, 15:37
Autor:
macmac
Riešiť platobnú neschopnosť až vtedy, keď meškáte s niekoľkými splátkami, je najhoršie, čo môžete urobiť. Ak máte problém, ponáhľajte sa.

Spotrebné úvery majú viacero výhod - dajú sa vybaviť pomerne jednoducho a nepožaduje sa ručiteľ. Dajú sa aj poistiť pre prípad práceneschopnosti, invalidity či straty zamestnania, ale u nás to ešte stále nie je pravidlom. Ak sa teda niečo také stane, klient má odrazu problém. Vtedy je však dôležité situáciu čo najskôr riešiť - banky vychádzajú v ústrety a povolia odklad. Je to však podstatne lepšie v prípade, ak dlžník ešte nie je v sklze. „Dôležité je, aby klient s bankou začal čo najskôr o probléme komunikovať, nie až keď je v omeškaní splácania svojho záväzku,“ hovorí pre HNonline Zuzana Eliášová, hovorkyňa Československej obchodnej banky. Ak ste teda náhodou prišli o prácu a viete, že o mesiac-dva budete mať so splácaním problém, nenechávajte si to na poslednú chvíľu.

Snímka: ilustračná, archív

Spotrebný úver si vyberajte správne

Ak uvažujete nad spotrebným úverom, v prvom rade si ujasnite, či potrebujete peniaze na konkrétny účel. V banke totiž môžete požiadať buď o účelový alebo bezúčelový úver. Ten druhý môžete použiť na čokoľvek. „Získať bezúčelový spotrebný úver môže byť pomerne jednoduché. Banky často klientom aj tieto pôžičky predschvaľujú,“ hovorí Peter Világi, senior analytik zo spoločnosti Fincentrum. „Stačí, ak minimálne šesť mesiacov chodí pravidelne výplata na účet. Záujemca spravidla nepotrebuje ručiteľa ani založenie nehnuteľnosti v prospech banky na to, aby takúto pôžičku získal,“ vysvetľuje. Ak si však vyberiete spotrebný úver, kde je účelom napríklad rekonštrukcia, v tom prípade musíte finančné prostriedky použiť len na účel rekonštrukcie, kde platia osobitné pravidlá.

„Peniaze z nového úveru môže klient použiť aj na splatenie dlhov na povolených prečerpaniach účtu či dlhov na kreditných kartách,“ vysvetľuje Eliášová. Ak však máte v pláne refinancovať starý úver, treba si dať pozor, aby bola nová ponuka naozaj výhodnejšia a nepozerať sa len na výšku úroku.

01 - Modified: 2007-06-12 11:54:00 - Feat.: 0 - Title: ZZP: Pri novele zákona o zdravotných poisťovniach pôjde o nepriame vyvlastnenie
01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 00:18