StoryEditor

ZZP: Pri novele zákona o zdravotných poisťovniach pôjde o nepriame vyvlastnenie

12.06.2007, 13:54
Autor:
TASRTASR

ávrh novely zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou považujú traja nezávislí právnici za nepriame vyvlastnenie a za protiústavný materiál. Informoval o tom dnes prezident Združenia zdravotných poisťovní SR (ZZP SR) Igor Dorčák.
Tento návrh novely zákona dalo ministerstvo zdravotníctva SR 5. júna do pripomienkového konania a to sa končí v stredu 13. júna.
Ako informoval Dorčák, ZZP oslovilo troch nezávislých domácich a medzinárodných právnych expertov k otázke ochrany investícií. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič podľa právnikov navrhuje nepriame vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní (ZP), čím hrubo zasahuje do ich majetkových práv.
"Ak by sa takýto návrh presadil, s takmer stopercentnou istotou dôjde k žalobám pred medzinárodným rozhodcovským tribunálom. Slovenská republika utrpí vážnu finančnú, ale aj morálnu ujmu," konštatoval Dorčák.
ZZP oslovilo konkrétne Radoslava Procházku, advokátsku kanceláriu Buzinger and Partners a profesora Alexandra Bělohlávka, ktorý je prezidentom Svetovej asociácie advokátov vo Washingtone. Medzinárodný tím právnikov tvorili uznávaní experti na arbitráž a medzinárodné právo. Pracovali v zložení Matthias Scherer, Veiso Heiskanen a Antoine Romanetti. Na jeho čele stál práve profesor Bělohlávek. Z ich analýzy vyplynulo, že prijatím tohto návrhu zákona by došlo k zásahu do investície zahraničných investorov v slovenských ZP, ktorý by porušoval kritériá legality, najmä princíp právnej istoty.
Valentovič predkladá tento návrh už tretíkrát. Výkonný riaditeľ ZZP SR Eduard Kováč však tvrdí, že "je to najhorší materiál, ktorý je v masívnom konflikte s Ústavou SR".
Kováč v tejto súvislosti poukázal na to, že štyri ZP majú zahraničných vlastníkov - akcionárov, pričom ide o dve holandské spoločnosti, jednu rakúsku a jednu cyperskú. Vychádzajúc z odborného posudku, ktorý realizoval medzinárodný tím právnikov, Kováč nepochybuje, že by títo akcionári využili aj výsledky z ich analýzy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 06:07