StoryEditor

Výskumu pomáha aj spolupráca so školami

22.05.2015, 10:00
Autor:
macmac
Inovácie v oblasti elektroizolačných lakov a živíc sa budú čoraz viac posúvať k ekologickejším riešeniam, hovorí pre HN Danica Fleischerová z VUKI.

Prečo ste sa rozhodli zapojiť sa do súťaže Inovatívny čin roka?

Na súťaži Inovatívny čin sa zúčastňujeme pravidelne už od jeho začiatku. Toto ocenenie považujeme za prestížnu cenu, ktorá oceňuje a podporuje slovenských podnikateľov, školy a výskumné združenia v investovaní do inovatívnych projektov.   

Do súťaže sme prihlásili vodou riediteľné ekologické impregnanty Wasol. Čo je na nich unikátne?

Vodou riediteľné ekologické impregnantny sú jedným z nových trendov v oblasti elektroizolačných lakov a živíc. Sú ekologické práve tým, že neobsahujú reaktívny monomér a sú teda šetrnejšie k životnému prostrediu. Vzhľadom na neustále zvyšujúce sa požiadavky trhu sa naša firma snaží o zlepšenie súčasných  produktov a vývoj nových ekologických produktov, či už je to v oblasti elektroizolačných lakov a živíc, ale aj v našej druhej komodite, ktorou sú káble.

A akým spôsobom ste preukázali prvé skúsenosti s účinkom inovácie?

Účinnosť týchto produktov sa nám podarilo preukázať na základe niekoľkých úspešných technologických skúšok u našich potenciálnych odberateľov. Výskum a vývoj týchto produktov bol súčasťou riešeného projektu Agentúry pre výskum a vývoj. Od myšlienky až k návrhu prototypu trval projekt tri a pol roka.

Venujete sa inováciám vo vašej firme dlhodobo?

VUKI je bývalým Výskumným ústavom káblov a izolantov, takže naša firma sa venuje výskumu už 65 rokov. Aj po tom, ako sa z VUKI stala akciová spoločnosť, sme na výskum nezanevreli. Takmer 40 percent našich zamestnancov sa dodnes podieľa na našich výskumných a vývojových aktivitách. Úzko spolupracujeme s vysokými školami a snažíme sa napomôcť k výchove novej generácie výskumníkov na Slovensku. Inovácie považujeme za motor úspechu do budúcnosti.

Ako ste sa vo vašej firme dostali k inováciám?

Výskumný ústav káblov a izolantov, dnešné VUKI, bol založený v roku 1950. Od svojho počiatku bola činnosť spoločnosti zameraná na aplikovaný výskum v oblasti elektroizolačných impregnantov a káblového priemyslu. Po roku 1990 sa firma postupne transformovala na podnikateľský subjekt, dnešné VUKI.  Všetky prevádzky, ako aj administratíva sa presťahovali z priestorov v centre mesta do novovybudovaných výrobných a administratívnych budov na Rybničnej ulici. Cieľom dnešnej VUKI je mať spokojných zákazníkov a stabilnú pozíciu na trhu. Spolupracujeme a máme zastúpenia vo viacerých krajinách Európy, pravidelne prezentujeme naše produktové portfólio na medzinárodných špecializovaných výstavách, sme členom v niekoľkých asociáciách (Intercable, ZEP, AVK a iné). Mnohé z našich výrobkov sú výsledkom vlastného výskumu a vývoja, ktorý je neustálou súčasťou firmy.  Každoročne investujeme niekoľko stotisíc eur do nových technológií a modernizácie našich prevádzok.

A ako sa podľa vás budú posúvať technologické inovácie v budúcnosti?

Predpokladám, že vzhľadom na celosvetový trend zodpovedného podnikania a trvalo udržateľného rozvoja sa budú inovácie práve v oblasti elektroizolačných lakov a živíc posúvať čoraz viac smerom k ekologickejším riešeniam. Zahŕňa to nielen nové materiálové riešenia, ale aj nachádzanie úspor v oblasti výroby a spracovania týchto materiálov. Tieto trendy sú v Európe posilnené aj sprísňujúcou sa legislatívou.

01 - Modified: 2007-06-07 16:51:00 - Feat.: 0 - Title: SR má veľkú šancu na získanie sídla Európskeho jadrového fóra
01 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 02 - Modified: 2024-04-22 10:51:09 - Feat.: - Title: Sú dôležitejší podnikatelia alebo stranícke tričká? Koalícia má šancu na reparát 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 12:55:23 - Feat.: - Title: Rezort hospodárstva súhlasí s kritikou NKÚ. Môže za to predošlá vláda, reaguje na výsledky kontroly
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 21:07