StoryEditor

Chcete si zobrať úver od nebankového subjektu -- premyslite si to!

16.10.2003, 00:00
V poslednom čase sa objavilo množstvo súkromných spoločností, ktoré začali prostredníctvom rôznych médií ponúkať občanom rýchle pôžičky. Tieto spoločnosti na základe predmetu svojej činnosti (okrem iného) poskytujú úvery nebankovým spôsobom z vlastných zdrojov. Či za výhodných splátkových podmienok - by mal posúdiť občan, ktorý má záujem o takýto druh úveru. V každom prípade je potrebné si vopred preštudovať zmluvné podmienky, napr. úroky z poskytnutého úveru, poplatok ako odplata za poskytnutie úveru, a hlavne sa zamerať na situáciu, ktorá môže (z akýchkoľvek objektívnych alebo zo subjektívnych dôvodov) nastať. A tou je neschopnosť splatiť úver v dohodnutých splátkach. Ak takýto stav vznikne, vo väčšine prípadov sa vaše splátky zvýšia, resp. predražia aj o úroky z omeškania z nezaplatenej sumy.

V nasledujúcom texte bude opísaný prípad, aký sa v poslednom čase na súdoch ocitá čoraz častejšie. Ide o prípad, keď si občan vezme od obchodnej spoločnosti (ktorá nie je bankou v zmysle zákona o bankách) úver a z akýchkoľvek príčin nespláca dohodnuté splátky. Možno si na uvedenom súdnom spore ukázať, či je rentabilné pre obyčajného občana vziať si úver (a to aj pomerne nízky) od takéhoto subjektu.

Návrh navrhovateľa
Návrhom na začatie konania sa navrhovateľ domáhal, aby súd odporcu zaviazal na povinnosť zaplatiť navrhovateľovi sumu 8 800 Sk s príslušenstvom a náhradu trov konania z dôvodu nesplácania dohodnutých splátok zo zmluvy o úvere.

Zistený skutkový stav
Navrhovateľ uzavrel s odporcom zmluvu o úvere, ktorej predmetom bolo poskytnutie hotovostného úveru v sume 8 000 Sk a poplatku ako odplaty za poskytnutie úveru vo výške 3 200 Sk, z čoho 1/3 tejto sumy predstavovala vypočítaný úrok z poskytnutého úveru a 2/3 tejto sumy predstavovali odmenu za poskytnutie úroku. Odporca sa zaviazal úver v sume 8 000 Sk + príslušný poplatok zaplatiť navrhovateľovi v týždenných splátkach s termínom splátky vždy každý piatok príslušného týždňa s tým, že pre prípad omeškania dlžníka s platením splátok sa stáva splatným celý dlh. Pre prípad takéhoto omeškania si strany dohodli úrok z omeškania z nezaplatenej sumy vo výške 0,5 % denne. Odporca zaplatil navrhovateľovi pred začatím pojednávania tri splátky (po 800 Sk) až po lehote ich splatnosti, čím sa so splácaním splátok oneskoril (a to oneskoreným zaplatením druhej splátky), a teda sa na základe tohto oneskorenia odporcu stal splatným celý zostatok nezaplateného úveru (dlhu).

Rozhodnutie súdu
Okresný súd Bratislava III rozhodol, že odporca je povinný zaplatiť navrhovateľovi sumu 8 800 Sk s úrokom z omeškania vo výške 0,5 % denne takto:
- zo sumy 11 200 Sk od 15. 9. 2001 do 16. 9. 2001,
- zo sumy 10 400 Sk od 17. 9. 2001 do 23. 9. 2001,
- zo sumy 9 600 Sk od 24. 9. 2001 do 30. 9. 2001,
- zo sumy 8 800 Sk od 1. 10. 2001 až do zaplatenia a nahradiť mu trovy konania.

Dôvody rozhodnutia
Zo zisteného skutkového stavu a príslušných zákonných ustanovení mal súd za preukázané, že účastníci si dohodli zmluvu o úvere, z ktorej vznikla navrhovateľovi povinnosť poskytnúť odporcovi dohodnuté peňažné prostriedky a odporcovi vznikla povinnosť v dohodnutom čase (v týždenných splátkach) poskytnuté peňažné prostriedky (8 000 Sk + 3 200 Sk ako dohodnutý poplatok za poskytnutie úveru) navrhovateľovi vrátiť. Navrhovateľ mal v čase uzavretia predmetnej zmluvy o úvere v predmete svojej činnosti (okrem iného) aj poskytovanie úverov nebankovým spôsobom z vlastných zdrojov, takže súd priznal navrhovateľovi právo na dohodnutý poplatok za poskytnutie úveru, pozostávajúci z vypočítaného úroku z poskytnutého úroku a odmeny za poskytnutie úveru. Odporca navrhovateľovi uhradil tri splátky po lehote ich splatnosti, čím sa s platením dohodnutých splátok oneskoril, a teda sa na základe tohto oneskorenia odporcu stal splatným celý zostatok úveru (dlhu), pretože odporca dohodnutý splátkový kalendár nedodržal a týmto nedodržaním sa stal predmetný úver vo výške nezaplatenej časti splatný. Týmto sa odporca dostal do omeškania s platením svojho peňažného záväzku ako dlžník, čím vzniklo navrhovateľovi právo na úrok z omeškania od odporcu. Keďže si strany výšku úroku z omeškania dohodli, súd úrok z omeškania priznal v stranami dohodnutej výške 0,5 % denne. Ako prvý deň omeškania odporcu s platením jednotlivých splátok súd uznal prvý deň po splatnosti jednotlivých splátok, ktoré odporca zaplatil oneskorene (až do dňa ich reálneho zaplatenia), event. nezaplatil vôbec (až do zaplatenia).

Požité zákonné ustanovenia
Súd pri rozhodovaní vychádzal z ustanovení § 261 ods. 1 Obchodného zákonníka (OZ), § 272 ods. 1 OZ, § 497 OZ, § 499 OZ, § 502 ods. 1 veta prvá, druhá OZ, § 503 ods. 1 veta prvá a tretia OZ, § 503 ods. 2 OZ, § 503 ods. 3 OZ, § 506 OZ, § 324 ods. 1 OZ, § 365 veta prvá OZ, § 369 ods. 1 OZ.
Za záver k tomuto možno už len dodať, že by si mali občania dobre rozmyslieť, či si vziať úver za podmienok (v prípade neplatenia dohodnutých splátok úveru), ktoré sú pre nich pomerne často nekompromisné.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 05:41