StoryEditor

Máte pocit, že vám odpočúvajú mobil? Pozrite si návod, čo s tým

28.09.2014, 17:30
Autor:
red, runred, run
Že mobily sa odpočúvajú, asi už málokoho vyvádza z miery, kým sa to však netýka vlastného mobilu. To býva zvyčajne podnet na zamyslenie, čo s tým.

Aké máme prostriedky, aby sme sa proti odpočúvaniu mobilných telefónov – aspoň ako laici – ubránili? Pokúsime sa vám niektoré situácie priblížiť, ale aj poradiť, ako ich riešiť.

Odpočúvanie prostredníctvom mobilného operátora

Mobilní operátori o nás môžu vedieť veľmi veľa a na vyžiadanie polície alebo iných štátnych orgánov musia poskytnúť tieto informácie. Operátori vedia, komu sme volali, kedy, ako dlho, aké sme písali SMS a  poznajú aj polohu, kde sme sa vyskytovali, aj keď sme netelefonovali.
Odpočúvanie v úlohe operátora je banalita. Iné je to s políciou. „Tá má svoje výkonné pracovisko, kde sa – po splnení kritérií a povolení – napojí na akýkoľvek mobilný telefón. Užívateľ nemá žiadnu možnosť zistiť, že je odpočúvaný. V telefóne nepočuť žiadne ruchy ani cvaknutia, ako sa zvykne mylne tradovať,“ vysvetľuje Tomáš Rathovský z firmy Probin, ktorá je lídrom vo vyhľadávaní odpočúvacích zariadení.

Odpočúvanie pomocou interceptoru

GSM interceptor je zariadenie veľké asi ako CD prehrávač, vybavené anténou, vyžadujúce pripojenie na notebook so špeciálnym softvérom. Dokáže odpočúvať až 8 mobilných telefónov naraz, ak sú v dosahu do kilometra. V  málo osídlených oblastiach je dosah až do desiatok kilometrov. Prípadnému útočníkovi teda stačí byť v dosahu odpočúvaného. Ak ten napríklad telefonuje v kancelárii či reštaurácii, útočníkovi stačí sedieť za rohom v aute a zaznamenávať rozhovor. 
Pri pokročilých špionážnych zručnostiach sa tento typ odpočúvania nedá odhaliť. Dokonca ani mobilný operátor nemusí vedieť, že niekoho v jeho sieti odpočúvajú.

GSM Interceptor sa dá zohnať na internete bez väčších problémov.

Odpočúvanie s pomocou mobilnej aplikácie

Posledný spôsob odpočúvania súvisí so softvérom, ktorý útočník nainštaluje do vášho telefónu, keď ho napríklad necháte chvíľu bez dozoru. Mobilná aplikácia sa do telefónu doslova „ukryje“. Bez profesionálnej diagnostiky nemáte šancu spoznať, že váš mobil napadli.

Môže sa stať aj to, že si odpočúvajúci softvér nahráte do mobilu sami. Na displej vám napríklad príde upozornenie o nutnej „aktualizácii“. Vďaka softvéru získa útočník všetky informácie o činnosti telefónu. Samozrejmosťou je odpočúvanie telefonátov, sledovanie SMS, ale napríklad aj sledovanie mobilného bankovníctva, vašej činnosti na internete a sociálnych sieťach, skrátka čokoľvek, čo robíte so svojim mobilom, a to aj vtedy, ak je vypnutý.

Ako dodáva Rathovský, na internete sa dá zohnať veľké množstvo špionážnych aplikácií, ktoré stoja okolo 50 eur. „Inštalovať špionážny softvér je síce trestné, ale aj veľmi ľahké a rýchle. Čo si však môžete všimnúť, je, že napadnutému mobilu sa môže rýchlejšie vybíjať baterka,“ radí expert.

Ako sa v takých situáciách chrániť

1. Zahoďte mobilný telefón

Veľmi účinná ochrana pred odpočúvaním je vzdať sa mobilu a žiť bez neho.

2. Neinštalujte si podozrivý softvér

Na svoje smartfóny si inštalujte len softvér z overených zdrojov. Aplikácie hľadajte výhradne na oficiálnych miestach ako Google Play alebo App Store.

3. Mobil nikdy nenechávajte voľne položený

Nenechávajte zariadenie bez dozoru pred ľuďmi, ktorým stopercentne neveríte. Pre istotu si aktivujte na smartfón zámok pomocou PIN alebo gesta. Predídete inštalácii odpočúvacieho softvéru cudzou osobou.

4. Dajte si mobil preveriť

Ak máte pocit, že je na telefóne nainštalovaný odpočúvací softvér, dajte si ho odborne skontrolovať profesionálmi. Len tak budete mať istotu, že je čistý.

5. Nainštalujte si šifrovací softvér

Existuje niekoľko softvérov pre bezpečné telefonovanie. Vyžaduje si to však, aby ho mali obe strany. Pred telefonátom musia obe strany najskôr zadať rovnaký kód podľa inštrukcií softvéru. V tomto momente systém dokáže spoznať, že ste odpočúvaný pomocou GSM interceptoru a spojenie automaticky preruší.  

6. Zaobstarajte si špeciálny šifrovaný  mobil

Pre najvyššiu istotu si zaobstarajte špeciálny šifrovací mobil chránený proti akémukoľvek útoku. Používa najvyšší stupeň šifrovania a je chránený aj proti inštalácii nebezpečného softvéru. Odpočúvanie takéhoto zariadenia sa nepodarí ani polícii, ani mobilným operátorom. Prístroj vyžaduje, aby rovnaké zariadenie mali obe strany hovoru.

Zdroj: Probin

01 - Modified: 2006-10-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gramofón Juraja Vitéza
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie 05 - Modified: 2024-04-14 19:30:00 - Feat.: - Title: Izraelský vojnový kabinet sa zatiaľ nezhodol na reakcii na útok Iránu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:25