StoryEditor

Mesto plné historických skvostov. Aj taká je metropola východu

05.08.2014, 17:00
Väznica, radnica, palác, bašta či spievajúca fontána. K tomu všetkému si môžete urobiť výlet do sto eur.

Košice boli vždy centrom Východného Slovenska a ich pozícia bola významná aj v minulosti. Patrili medzi dôležité obchodné križovatky vtedajšej Európy a mali podstatnú pozíciu aj v Uhorsku. V roku 1369 dostali ako prvé mesto v Európe svoj vlastný erb, v roku 1657 už mali aj univerzitu. Historické centrum tvorí takmer kilometer dlhá pešia zóna, ktorá sa pýši starobylými budovami. Paláce bohatých šľachticov a vplyvných svojej doby sa striedajú s remeselníckymi domami. Návštevníkov zaujme množstvo kostolov, námestia a uličky s pamiatkami a zaujímavosťami.

Centrum Košíc

1. Kadiaľ a za koľko

Cesta autom z Bratislavy do Košíc
Dĺžka trasy: 403 km (4 hod. 29 min.)
Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 42,2 eura
Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 32,61 eura


Cesta autobusom a vlakom
Cesta vlakom z Bratislavy do Košíc
rýchlik: jednosmerný lístok stojí 18,17 eura nezávisle od času zakúpenia
IC: cena je závislá od času zakúpenia
       60-9 dní pred cestou: 20 eur
       8-1 deň pred cestou: 22 eur
       v deň cesty: 24 eur
Cesta autobusom z Bratislavy do Košíc
jednosmerný lístok stojí 18 eur

 

2. Čo sa oplatí vidieť

Košice, Dóm sv. Alžbety

Dóm sv. Alžbety. Je to monumentálna gotická stavba, oltár sv. Alžbety má 48 obrazov, plastiku Immaculaty a gotický oltár Navštívenia Panny Márie. Vnútri návštevník nájde Kráľovské schodisko, relikvie, kópiu plačúcej ikony, kryptu Rákocziho a reliéf Posledného súdu. Pozoruhodný je aj štvorkrídlový oltár sv. Alžbety, krstiteľnica, ktorá je staršia ako celý Dóm, schodiská vo veži, ktoré tvoria labyrint, fresky zo šestnásteho storočia. Milovníkov hudby poteší monumentálny organ. Bonusom je výhľad na mesto z veže, pri výstupe uvidíte hodinový stroj a zvony.
Vstupné do veže: dospelý 1,40 eura, deti do 15 rokov 0.70 eura


Košice, Kaplnka sv. Michala

Kaplnka sv. Michala. Postavili ju na mieste bývalého cintorína. Nadzemná časť, vybudovaná v 14. storočí, slúžila spočiatku ako kostnica. Nad vchodom kaplnky je socha archanjela Michala, ktorý váži duše mŕtvych. Tiež ho zdobia sochy apoštolov Petra a Pavla. Do múrov kaplnky je vsadených 18 náhrobných kameňov.


Košice, Urbanova veža

Urbanova veža.  Postavili ju v prvej polovici 14. storočia a je druhou najstaršou pamiatkou v Košiciach.  Pôvodne slúžila ako zvonica dómu. Pred vežou môže návštevník vidieť zrekonštruovaný zvon Urban, ktorý zničil požiar v roku 1966. Vo veži sa nachádza Múzeum voskových figurín, ktoré stvárňujú známe osobnosti spojené s históriou Košíc a Slovenska.


Košice, Immaculata

Immaculata. Je to 14-metrový morový stĺp, ktorý postavili v rokoch 1722 až 1723 na kamennom podstavci. Na vrchole možno vidieť Pannu Máriu, po bokoch zasa svätcov Jozefa, Sebastiána a Ladislava. Morový stĺp postavili na podnet poštového správcu Viktorína Flachenfelda na mieste popraviska, najmä ako vďaku za zažehnanie morovej epidémie.


Košice, Štátne divadlo

Štátne divadlo. Bolo postavené v rokoch 1897 až 1899 podľa projektu Adolfa Langa, nesie znaky nového baroka. Na kupole budovy možno vidieť kópiu plastiky Aurory, ktorá bola priateľkou múz.Ak si pozriete kupolu hlavnej sály, uvidíte výjavy zo Shakespearovských hier.  Hľadisko divadla má tvar lýry a nádherné dekorácie - sochy a ornamenty.


Košice, Historická radnica

Historická radnica. Postavili ju až v rokoch 1779 až 1782, predtým tu stáli dva meštianske domy. Radnicu stavali podľa plánov bratislavského staviteľa J. Langera a je veľmi prepychová, z čoho možno usúdiť, že to bolo aj v minulosti významné mesto. Na priečelí radnice možno vidieť mestský erb. Pomerne dlho slúžila ako knižnica, momentálne je využívaná na reprezentačné účely.


Košice, Synagóga na Zvonárskej ulici

Synagóga na Zvonárskej ulici. Je pomerne nenápadná, možno ju nájsť  v zástavbe domov. Je to najstaršia zachovaná synagóga v Košiciach, pochádza z roku 1883. Možno na nej pozorovať prvky maurského štýlu. Vedľa nej je vchod do židovskej náboženskej obce a modlitebňa. Vo dvore je rabínov byt,  šochetov byt (človek, ktorý rituálne zabíja zvieratá), košér kuchyňa, radnica či najstaršie rituálne kúpele mikve.

 

Košice, Dom umenia

Dom umenia. Od roku 1867 pred ním stála prvá košická synagóga, ktorá bola  zrovnaná so zemou začiatkom šesťdesiatych rokov. Vedľa nej neskôr postavili neologickú synagógu, ktorá pripomína rímsky Panteón. Zachovala sa dodnes, aj keď nie v identickej podobe. Od prestavby v nej sídli Štátna filharmónia Košice. Na vrchole kupoly kedysi bola šesťcípa Dávidova hviezda, ktorá neskôr našla miesto na židovskom cintoríne na pamätníku holokaustu.

3. Kde môžete bývať

Tipy HN na ubytovanie v Košiciach:
Štandard: Villa Terrasse - dve noci, dvojlôžková izba, v termíne od 1. septembra do 3. septembra 2014 - 124 eur
Budget: Penzión Grand - dve noci, dvojlôžková izba,  v termíne od 1. septembra do 3. septembra 2014 - 96 eur
Luxus: Double Tree By Hilton Košice - dve noci, dvojlôžková izba,  v termíne od 1. septembra do 3. septembra 2014 - 198 eur

 

Hlavný oltár Dómu sv. Alžbety

4. Čo je lacné a stojí za to

  • Zoologická záhrada, vstupné: dospelí 3 eurá, deti 1,50 eura
  • Botanická záhrada, vstupné: dospelí 2 eurá, deti 1,50 eura
  • dva kaštiele a starý mlyn v mestskej časti Šaca
  • archeologické nálezisko v Nižnej Myšli s múzeom
  • Východoslovenské múzeum a Košický zlatý poklad
  • Miklušova väznica s voskovými figurínami väzňov a pravou mučiarňou
  • Slovenské technické múzeum
  • Košický hrad
  • Spievajúca fontána

Ak si chcete „vybehnúť“ skôr v noci ako cez deň, tu je niekoľko tipov: Jazz Club, v ktorom sa Košičania zabávajú už dve desaťročia a nájdete tu všetko od miešaných drinkov až po kávu. Ak vás skôr láka undergroundová scéna, vyskúšajte Exit Club. Irish Pub Diesel je zasa známy svojimi oldies diskotékami.

5. Koľko si pripravte

Príklad cesty z Bratislavy:
Doprava:  42,2 eura za dopravu (dve osoby v aute)
Ubytovanie: 124 eur, Villa Terrasse (pre dve osoby)
Spolu: cca 166  eur (bez ďalších výdavkov)

Informácie: mestská stránka, visitkosice.eu, snímky: wikimedia.org, panoramio.com

01 - Modified: 2006-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko-maďarské incidenty
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 03 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:47