StoryEditor

Do práce po sviatkoch. Čo robiť, aby to bolelo menej

21.04.2014, 16:30
Autor:
fnkfnk
Mimo reality a zle. Tak sa cíti väčšina ľudí po príchode do práce po dovolenke. Prinášame niekoľko trikov, ako sa za kancelársky stôl vrátiť ľahšie.

Prvá zásada znie: Doprajte si deň voľna navyše. Platí to najmä v prípade, že ste dovolenku trávili ďaleko. Ak dnes v noci priletíte z veľkonočného výletu na inom kontinente, ideálne je, aby ste do práce išli až v stredu. 

Nesnažte sa na spiatočnej ceste, napríklad v lietadle či vlaku, “doháňať” robotu, ktorú ste chceli urobiť počas dovolenky, no nestihli ste to. Je takmer isté, že to znova nestihnete ani počas cesty, no zbytočne sa dostanete do stresu, pretože “ste to zase nestihli”.

Doma nič neriešte. Po návrate domov si uvedomte, že je jedno, či sa vybalíte ihneď, alebo nie, či začnete prať, alebo nie. Jednoducho môžete nerobiť nič, alebo dočítať rozčítanú knihu z dovolenky. Práčka a kufor počkajú.

Prvý deň v práci: príďte do kancelárie skôr, než obyčajne, aj o niekoľko hodín predtým, než sa v office objavia kolegovia. A bude fajn, ak vás tam bude čakať niečo príjemné - je na kolegoch, aby vám deň vopred pripravili to, na čom vám záleží, čo máte radi. Napríklad čokoládu, odložené noviny zo všetkých dní, keď ste boli preč, spisy potriedené do fasciklov a podobne. 

Odvážne odporúčanie je: vôbec nevenujte pozornosť e-mailom, ktoré vám zahltili schránku počas dovolenky. “Áno, môžete tráviť hodiny tým, že sa v nich budete hrabať. A budete sa snažiť riešiť problémy, ktoré medzitým dávno vyriešil niekto iný, alebo na ne zabudol. Namiesto toho si radšej tieto e-maily skopírujte do osobitného priečinka. A čakajte. S dôležitými vecami si vás kolegovia určite nájdu, najmä keď vedeli, že im na mail odpovedal out-of-office asistent,” radí Barney Jones z XLN Business Services.

Ten tiež radí nechať si nastavenie “mimo kancelárie” aj počas prvého pracovného dňa. Vyhnete sa tak náporu písomných požiadaviek a čas môžete venovať iným, strategickým veciam. 

Neplánujte si žiadne termíny a stretnutia mimo pracoviska na prvý deň návratu. Agendu vám zahltia papierovačky, e-maily, diskusia s vašim tímom - formálna i neformálna. 

Na večer prvého pracovného dňa je vhodné stretnúť sa neformálne s priateľmi - pri pohári vína či na večeri. Zmierni to “bolesť” z návratu do pracovného kolobehu. 

Zdroje: 
Blog Ady Polla pre Huffingtonpost.com
The Guardian 

Snímky: 
Prevention.com, Mydecorative.com

01 - Modified: 2006-04-13 07:03:25 - Feat.: 0 - Title: Avíza 13. 4. 2006
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-03-29 08:53:07 - Feat.: - Title: Hrudka, korbáč, väzeň. Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma takmer 300 odsúdených 03 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-28 16:10:58 - Feat.: - Title: Počas sviatkov budú bezpečnostné sily vo Francúzsku strážiť kresťanské kostoly
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:39