StoryEditor

Príbehy biznisu. Takto firmy vyhrali nad drahými energiami

15.09.2013, 13:00
Autor:
runrun
Bez akýchkoľvek nákladov. Takto môžu firmy dostať rady, čo všetko musia zo zákona dodržať pri spotrebe, distribúcii či výrobe energie.

Firmy tam majú možnosť porovnať si výhodnosť využitia rôznych technických riešení, či už pri obnove budov alebo inštalácii technických zariadení do objektov, napríklad aj s využitím obnoviteľných zdrojov energie. 

Podnikatelia na Slovensku majú viacero možností, kde takéto rady dostanú bezplatne. Poskytujú ich štátne poradenské centrá Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, a to v troch mestách: v Trenčíne, Banskej Bystrici a Košiciach. Bezplatnú radu vám dajú aj v nezávislom občianskom združení, ktoré má podobnú náplň – ide o Energetické centrum Bratislava.

Tieto inštitúcie však nenahrádzajú projektantov a nerealizujú konkrétne projekty. Ich úlohou je posúdiť zámer, aby sa podnikateľ dokázal rozhodnúť, či sa investícia v jeho podmienkach dá zrealizovať, či sa mu dané riešenie oplatí či aby bola návratnosť projektu čo najlepšia.

Kde všade vám poradia zadarmo: 

- poradenské centrá Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry v Trenčíne, Banskej Bystrici a Košiciach
- Energetické centrum Bratislava

Príklady situácií, v ktorých sa podnikatelia obrátili o radu na štátnu energetickú agentúru: 

1.

Majiteľ penziónu, sa zaujímal, ako si znížiť náklady na vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody. Keďže oblasť nie je splynofikovaná, dobré bolo posúdiť možnosť využitia kotla na biomasu alebo alternatívu s použitím tepelného čerpadla typu vzduch/voda.

Ďalšou možnosťou však bolo aj využitie fotovoltických panelov, keďže strecha je orientovaná na juh. 

2. Majiteľ maliarskej dielne chcel dostať informáciu o možnej úspore nákladov. V dielni totiž ručne maľuje darčekové predmety 50 žien v dvoch zmenách a s vykurovaním má firma vysoké náklady.

Expert mu odporučil najskôr rekonštruovať budovu, vrátane zateplenia, a súčasne modernizovať vykurovací systém. Dovtedy sa tam používal kotol na zemný plyn, teraz dostal podnikateľ návrh uvažovať o kotle na biomasu.

Zmena mohla nastať aj pri o ohreve vody, odporúčanie znelo na využitie slnečných kolektorov.
3. Majitelia malej strojárskej firmy sa chceli poradiť, ako znížiť náklady na elektrinu. Vo výrobnej hale zvárali plechy, pričom vyrábali napríklad kovové skrine a kotly na zákazku.

Materiál bol v sklade, v ktorom sa svieti skoro celý deň. Expert im poradil, ako môžu podstatne ušetriť na osvetlení - výmenou starých lineárnych žiariviek za efektívnejšie a využitím nového systému riadenia osvetlenia aj na reguláciu intenzity.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 07:30