StoryEditor

Zablokovaný účet treba riešiť s exekútorom aj bankou

23.05.2014, 14:00
Autor:
mramra
Ak vám banka zablokuje účet do vyššej sumy, než je dlh, pochybila. Môžete však žiadať o náhradu škody.

Nižšie úverové splátky? Nie je problém. Ak vás nebrzdia iné dlhy. Takto privítali manžela čitateľky Kataríny v banke, keď si chceli vziať úver, ktorým by splatili pôžičku s vysokými splátkami od nebankovky. “V banke mu však oznámili, že ho blokujú dlhy v Sociálnej poisťovni,” píše čitateľka. HNporadňa hľadala riešenie u odborníkov.

Len do výšky dlhu, viac nie

Právnička Hedviga Takáčová z otázky čitateľky vyvodzuje, že manželia majú pravdepodobne v Sociálnej poisťovni dlh, o ktorom mali dostať upovedomenie o začatí exekúcie. “To bude zrejme dôvod, prečo exekútor zablokoval účet,” hovorí Takáčová. Na upovedomenie je preto potrebné reagovať včas. Najlepšie je zaplatiť dlh poisťovni do dvoch týždňov od prevzatia upovedomenia od exekútora, čím sa jeho odmena znižuje až o polovicu.

Odborníci však upozorňujú, že aj keby došlo k exekúcii, po novom môže banka zablokovať účet len do výšky dlhu a nie viac. Ak na jednom účte nie je dostatok financií, exekútor môže zablokovať aj ostatné účty dlžníka. “Exekútor však musí na účte nechať minimálne 99,58 eura,” dodáva Takáčová. V prípade zablokovania účtu vo vyššej sume než je dlh je potrebné žiadať exekútora, aby dal účty v banke odblokovať. Ak manželia nestihli dlh zaplatiť do 14 dní, alebo sa nestihli so Sociálnou poisťovňou dohodnúť na splátkovom kalendári, ostáva už len možnosť preveriť výšku dlhu a dohodnúť sa, ako postupovať ďalej.

Pochybenie banky? Žiadajte odškodné

„Ak je blokovaná suma vyššia, než je suma v predmete exekúcie, treba to riešiť s bankou, a nie žiadať exekútora o odblokovanie účtu,“ tvrdí Martina Jenčová, exekútorská koncipientka. Vysvetľuje to tým, že ak banka blokuje vyššiu sumu než je dlh, pravdepodobne pochybila. “Manželia tak majú právo domáhať sa aj náhrady škody, ktorú im banka spôsobila,” dodáva. 


Doplnené 26.5.2014 o 14.30, Martina Jenčová, exekútorská koncipientka:

Z vlastných skúseností však môžem povedať, že banky sa nevystavia riziku, kedy by blokovali vyššiu sumu ako podľa príslušného príkazu majú, ale nemožno vylúčiť, že sa to môže stať. Najčastejšie sú povinní (dlžníci v exekúcii) zaviazaní aj k plateniu úrokov z omeškania, ktoré nie sú presne vyčíslené, resp. sú vyčíslené "do zaplatenia" - tu sa nevie, kedy bude povinný platiť, preto banka môže vyššiu sumu zablokovať, ale tam je naozaj rozdiel pár eur. Následne, ak povinný uhradí všetko v exekúcii ako má, zvyšné peniaze, ktoré boli bankou (napr. z dôvodu nevyčísleného úroku) blokované, sa mu vrátia. V takých prípadoch je preto aj dokazovanie vzniknutej škody obtiažne, nakoľko vo väčšine prípadov reálna škoda ani nevznikla.


Čitateľka Katarína sa spolu s manželom snažia zistiť pravdu už takmer rok. Poisťovňa im potvrdila, že neevidujú voči jej manželovi žiadne dlhy. “Nevieme situáciu riešiť, pretože banka sa vyhovára na poisťovňu a naopak,” hovorí Katarína. Jej manžel má veľmi nízky príjem a nižšie splátky by im padli vhod. Takáčová odporúča celú vec reklamovať. “Ak sa jedná o banku, spíšte reklamáciu priamo v banke,” odkazuje čitateľke. Zároveň dodáva, že by mali banku upozorniť aj na vzniknutú škodu, napríklad na nezaplatené splátky v nebankovke či rôzne poplatky, ktoré nemohli zaplatiť zo zablokovaného účtu.

01 - Modified: 2006-05-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúske hospodárstvo
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 04 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 05 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:13