StoryEditor

Rakúske hospodárstvo

30.05.2006, 00:00

Oživenie konjunktúry v hospodárskom priestore Európskej únie sa v roku 2004 po vstupe nových desiatich krajín do únie badateľne zrýchlilo. Vďaka oživeniu hospodárstva a stabilizácii eura sa zvýšil vývoz tovarov. Táto tendencia sa výrazne dotkla aj Rakúska.
Hospodárstvo v Rakúsku, tak ako v ostatných krajinách Európskej únie, vzrástlo priemerne o 1,9 percenta.
Domáci analytici predpokladajú väčší rast rakúskeho hospodárstva ako v ostatnom europriestore. Tento ich predpoklad je založený na očakávaných účinkoch daňovej reformy. Pritom predpokladajú, že dopyt sa prenesie z exportu na investície a spotrebu. Analytici sa tiež domnievajú, že impulzy zo svetového hospodárstva (špeciálne z USA) v tomto roku ustúpia.
Vývoz bol rozhodujúcim pilierom zlepšujúcej sa hospodárskej situácie Rakúska. V roku 2004 reálne narástol o 8,25 percenta. Rozhodujúci podiel na tomto raste má vývoz do Nemecka na základe tradične dobrých obchodných vzťahov.
Miera nezamestnanosti sa v roku 2003 pohybovala na úrovni 4,3 percenta. Podľa prognózy WIFO o rok neskôr mala byť na úrovni 4,2 percenta, avšak jej reálne hodnoty boli napokon 4,5 percenta.
V absolútnom vyjadrení sa počet nezamestnaných na konci roku 2004 pohyboval na úrovni 360 000. V prvom polroku 2005 sa nezamestnanosť pohybovala na priemere piatich percent.
Nezamestnanosť v tejto alpskej republike sa čoraz viac týka žien a predovšetkým mladých ľudí. Spolu s osobami, ktoré navštevujú rôzne rekvalifikačné kurzy, bolo v Rakúsku vo februári tohto roku oficiálne bez práce 380 379 ľudí. Predbežná miera nezamestnanosti podľa národnej metodiky medziročne vzrástla na 9,3 percenta. Podľa pravidiel Európskej únie však Rakúsko naďalej patrí medzi krajiny s vôbec najnižšou mierou nezamestnanosti zo všetkých štátov európskej dvadsaťpäťky.
Miera inflácie sa v roku 2003 pohybovala na úrovni 1,3 percenta, v roku 2004 bola 2 percentá. V 1. polroku 2005 sa pohybovala na úrovni 2,6 percenta a podľa údajov Eurostatu dosahovala v decembri minulého roku rakúska ročná miera inflácie úroveň 1,6 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rakusko-slovensko, menuAlias = rakusko-slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:09