StoryEditor

Polovičná reforma v bankovníctve

21.01.2004, 23:00

Pod tlakom regulačných orgánov najväčšie investičné banky USA reformovali svoje vlastné analytické oddelenia, aby sa vyhli konfliktu záujmov v investičnom bankovníctve. V menších podnikoch sa zmeny odohrávajú oveľa pomalšie. Investiční bankári v nich tak ako predtým tlačia na analytikov, aby získavali od nich pozitívne ohlasy o svojich klientov.
V lete 2002 Národná asociácia dílerov s cennými papiermi (NASD) začala vyšetrovanie činnosti desiatich najväčších investičných bankárov v USA. Predmetom pripomienok najväčšej samoregulačnej organizácie v USA boli neoprávnene optimistické hodnotenia akcií. Hodnotenia sa objavili v dôsledku tlaku investičných bankárov. V decembri 2002 investičné banky súhlasili, že zaplatia kompenzácie 1,4 mld. USD. NASD vyzvala všetky investičné banky, aby reformovali svoje analytické oddelenia. Nie všetci vôbec niečo urobili.
Prešlo len niekoľko hodín od škandálu investičnej banky Jefferies Group, keď analytikovi Justonovi Hughsovi zatelefonoval šéf a povedal: "Ak si vážne myslíš, že tvoja výplata nie je závislá od príjmov v oblasti investičného bankovníctva, tak nemáš v hlave všetko v poriadku. Platia ťa práve z nich." Hughes si myslí, že reforma, ktorú si želala NASD, sa robí len v najväčších bankách na Wall Street. V takých malých spoločnostiach ako Jefferies Group sa ešte vôbec nezačala. Predstaviteľ Jefferies Group Thomas Tarrant pre médiá vyhlásil, že firma robí všetko tak, že "dodržiava zákon". Tvrdí, že Jefferies Group dávno zaviedla pravidlá bezpečnosti a zakazuje investičným bankárom písať elektronickou poštou analytikom. Vyšetrovanie SEC pred časom ukázalo, že analytici niektorým klientom o odporúčaných cenných papieroch v elektronickej pošte písali ako o ľudských výkaloch.
Už v decembri minulého roku bolo známe, že regulačný orgán dal pokutu a zakázal činnosť analytikovi Bank of America. V svojich analytických správach hovoril o očakávanom raste akcií, ale súkromne radil, aby sa ich jeho klienti zbavili.
Základnou pripomienkou regulátora bolo to, že vo všetkých investičných bankách investiční bankári vyvíjali tlak na analytikov. Preto sa, napríklad, museli obmedziť rozhovory medzi oddeleniami investičného bankovníctva a analýz. Regulátory trvali aj na tom, aby analytici nedostávali odmeny v závislosti od operácií investičných bankárov.
Keď NASD zdokonaľoval pravidlá, tak sa orientoval na veľké firmy a nebral do úvahy podmienky, v ktorých fungujú menšie firmy. Podľa SEC odporúčala, aby oddelenia investičného bankovníctva a analýz boli na rôznych miestach. Niektoré malé firmy však nemajú peniaze na to, aby si mohli prenajať ďalšie špeciálne kancelárie pre analytikov. Výkonný riaditeľ NASD Barry Goldsmith si myslí, že niektoré požiadavky NASD by mali byť prijateľnejšie pre malé firmy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 00:01