StoryEditor

Michalík: Skontrolujte si, aké akcie vraciate

13.08.2013, 00:00
Miloslav Michalík, výkonný riaditeľ spoločnosti Dlhopis

Chcem vrátiť akcie. Čo mám ako prvé urobiť?
V prvom rade je potrebné overiť si, či akcie, ktoré má záujem občan vrátiť, majú nejakú hodnotu. Potom by si mal pozrieť na poslednom výpise z účtu cenných papierov, kde má vedený majetkový účet, či priamo v Centrálnom depozitári cenných papierov SR, alebo u jeho člena. V prípade, ak je výpis priamo od depozitára, môže navštíviť ihneď obchodné miesto spoločnosti Dlhopis, a to na 185 vybraných pracoviskách Slovenskej pošty. Tam mu vyhotovia zmluvu o bezodplatnom prevode cenných papierov na Fond národného majetku SR. V prípade, ak má občan cenné papiere v evidencii člena depozitára, je nutné navštíviť najskôr člena, ktorý mu vyhotoví tzv. polpríkaz na prevod cenných papierov, s ktorým následne môže navštíviť spomínané obchodné miesta na vybraných poštách.

Ako dlho trvá proces vrátenia akcií?
Samotný proces prevodu cenných papierov pre občana, ktorý preukáže všetky potrebné doklady a podpíše zmluvnú dokumentáciu, trvá na obchodnom mieste asi 10 – 15 minút. V prípade, ak občan rieši aj dedičstvo, prípadne žiada o prevod vybraných cenných papierov, čas, ktorú strávi na obchodnom mieste, predstavuje maximálne 20 minút,.

Dostanem späť peniaze za vedenie účtu okamžite?
Nie. Na vrátenie peňazí za vedenie účtu má Fond národného majetku zákonnú lehotu, ktorá je do 30. júna 2014.

Ľudia vlastnia aj cenné akcie, no majú nízku hodnotu. Často nižšiu alebo mierne prevyšujúcu poplatky za vedenie účtu. Čo s takýmito akciami?
Aj akcie s nízkou hodnotou môžu mať v budúcnosti vysokú hodnotu. Občan sa musí vždy rozhodnúť sám, či si ich ponechá, alebo sa ich zbaví v procese bezodplatného prevodu cenných papierov.

Do akej hodnoty odporúčate vrátiť akcie?
Len zopakujem, že je na zvážení občana a jeho vlastnom rozhodnutí, či cenné papiere a s akou hodnotou prevedie na Fond národného majetku, alebo si ich ponechá. Neposkytujeme odporúčanie k jednotlivým akciám typu, či ich má občan vrátiť alebo nie. Na našej telefónnej infolinke 0800 124 784 môže však napríklad získať informáciu, či sa s akciami obchoduje a aká je ich posledná trhová hodnota na burze, či je spoločnosť v konkurze, likvidácii a podobne. Aj na základe tejto informácie sa môže občan rozhodnúť pre ich prevod na fond.

Stalo sa, že ľudia vrátili aj veľmi cenné akcie. Môžu ich získať ešte späť, alebo je to už nezvratné?
Proces je nezvratný, a preto odporúčame občanom využiť našu infolinku, kde v prípade, že vlastnia hodnotné cenné papiere, ich na to upozorníme.

Prišla mi výzva na zaplatenie poplatku za vedenie účtu. Čo bude nasledovať, keď si akcie ponechám, no poplatok nezaplatím?
Keďže evidenciu cenných papierov vedie centrálny depozitár, prípadne jeho členovia, predpokladám, že poplatky si tieto inštitúcie budú vymáhať v zmysle platných právnych predpisov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:40