StoryEditor

Výtlk vám odrazil nápravu? Žiadajte náhradu

29.09.2014, 10:00
Narazili ste na výtlk a odniesol si to tlmič na aute? Alebo vám nečakaná jama na rovnej ceste poškodila inú časť vozidla? Žiadajte náhradu.

Ak vám jama na vozovke, navyše neoznačená, poškodila auto, s požiadaním o odškodnenie neváhajte. Oslovte správcu komunikácie. Či už je to Národná diaľničná spoločnosť, samosprávny kraj, obec alebo príslušná organizácia.

Za škody, ktoré vám vzniknú na ceste kvôli dieram či iným chybám v jej zjazdnosti, však zodpovedá správca len do určitej miery. Na jeho hlavu „padajú“ nedostatky na ceste len vtedy, ak preukáže, že ich nemohol ani odstrániť, ani na ne upozorniť značkou.

Pozor na (ne)označené jamy

Keď už teda škoda nastane, možno si odškodnenie uplatniť u správcu cesty – buď z jeho poistenia zodpovednosti za škodu, mimosúdnou dohodou alebo v občianskoprávnom súdnom konaní. Ako však zdôrazňuje Peter Bak z advokátskej kancelárie Bak & Partners, jeho zodpovednosť za škodu treba preukázať, čo môže byť náročné. „Ak bol výtlk označený dopravným značením, užívateľovi cesty nárok na odškodnenie nevznikne,“ hovorí Bak. Za označenie však podľa neho možno považovať aj značku umiestnenú ďalej od prekážky – s dodatkovou tabuľou o dĺžke úseku, ktorý je poškodený.

Zachyťte okolnosti kolízie

Podľa rady Slavomíra Rabatina z advokátskej kancelárie Raslegal základom úspešného odškodnenia je dôkladné, aj fotografické, zdokumentovanie škodovej udalosti. „Avšak nielen poškodenej časti auta, ale aj stavu vozovky. Treba to urobiť tak, aby bolo zrejmé, kde sa škoda stala, ako aj to, že šlo o výtlk alebo že cesta nemala značenie upozorňujúce na nerovnosť,“ vysvetľuje právnik. Ak boli svedkami aj iné osoby, vhodné je si od nich vyžiadať vyhlásenie o udalosti, prípadne si vziať aspoň číslo na telefón – pre istotu, keby bolo treba neskôr svedčiť.

Otázne býva, či treba, alebo netreba privolať na miesto políciu. „Zákon jej privolanie ukladá len vo vymedzených prípadoch. Tým obvykle poškodenie auta v dôsledku výtlku nie je,“ hovorí Rabatin. Kvôli dôkazom však privolanie polície odporúča. Jednak preto, že vodič zvyčajne nevie posúdiť škodu, teda naplnenie podmienky privolania polície, jednak preto, že príslušník má udalosť dôkladne zdokumentovať. Vodič sa privolaním polície zároveň nevystavuje riziku, že mu poisťovňa odmietne uhradiť škodu z havarijnej poistky práve pre neprivolanie polície na vyšetrenie incidentu.

Poveternostné dôvody

Na druhej strane, argumentuje Rabatin, sa v praxi vyskytol prípad, keď poškodený privolal políciu, ale tá namiesto pomoci pri dokumentovaní uložila šoférovi pokutu za neprispôsobenie jazdy vozovke a počasiu. Na mieste totiž pršalo a jamu zaliala voda. „Podľa polície mal vodič predvídať, že mláka vznikla na ceste v dôsledku výtlku,“ hovorí advokát o skúsenosti z praxe. Odporúča sa voči takémuto postupu a rozhodnutiu polície brániť.

Pokiaľ škoda vznikla na aute, s ktorým robí podnikateľ svoj biznis, nie je podľa experta vylúčené uplatniť si kvôli škode aj nárok na náhradu ušlého zisku.

Napísanie žiadosti

Ak sa už rozhodnete požiadať o náhradu škody, musíte poslať správcovi cesty žiadosť písomne. „V žiadosti treba zrozumiteľne a vecne popísať, čo žiadate, a uviesť všetky informácie týkajúce sa miesta nehody a poškodenia vozidla,“ vymenúva advokát Bak. Prílohou žiadosti by mala byť nielen fotodokumentácia a doklad za opravu vozidla, ale dobré je priložiť aj spísaný záznam o nehode a správu polície. Ak správca odmietne uznať svoju zodpovednosť a škodu nahradiť, Bak odporúča zvážiť aj vymáhanie súdnou cestou.

Premlčanie po troch rokoch

Môže nastať aj prípad, že máte ako obeť udalosti poistku, ktorá kryje aj takéto poškodenia. Preto právnik odporúča pred rozhodnutím, či si nárok uplatníte voči správcovi alebo voči poisťovni, dôkladne si preštudovať poistnú zmluvu. „Treba zistiť, či je takto vzniknutá škoda krytá poistením, v akom rozsahu alebo aké podmienky je potrebné splniť na jej náhradu. Ak je škoda krytá poistením, neobracajte sa kvôli úhrade na správcu, ale priamo na poisťovňu,“ informuje Rabatin.

Odškodnenie si však uplatňujte v čo najkratšom čase po udalosti. Právo na náhradu škody sa totiž premlčí o dva roky odo dňa, keď sa dozviete o škode a o tom, kto za ňu zodpovedá. Premlčanie vyprší najneskôr o tri roky.

Postup pri odškodnení

  • Pri vzniku škody spôsobenej výtlkom dôkladne zdokumentujte na mieste škodu fotografiami – zachyťte auto aj samotnú vozovku, ako aj dlhší úsek cesty.
  • Zabezpečte si svedectvá prítomných ľudí alebo si vezmite na nich kontakt.
  • Spíšte si vlastný záznam o nehode, ktorý môže pomôcť pri preukazovaní škody. Zdokumentujte aj to, že výtlk nebol označený dopravnou značkou.
  • Privolať políciu nie je nevyhnutné, ale odporúča sa – aby sa vylúčilo, že škodu nezavinilo porušenie cestných pravidiel.
  • Po zdokumentovaní škody treba čo najskôr zistiť a kontaktovať správcu cesty a predložiť mu dokumentáciu.
  • Správca by vás mal informovať o ďalšom postupe.

Čo je dobré vedieť

  • Ak si poškodíte auto výtlkom na ceste, žiadajte o odškodnenie od správcu cesty.
  • Nárok na náhradu škody z výtlku si možno uplatniť od správcu bez ohľadu na to, či udalosť prešetrovala polícia alebo nie.
  • Ak je auto havarijne poistené, možno si uplatniť náhradu škody z havarijného poistenia auta bez ohľadu na to, či bol výtlk označený dopravnou značkou alebo nie. Tu je však nevyhnutné, aby bolo takéto poškodenie auta súčasťou poistenia, nesmie tam teda byť krytie škôd na pneumatikách a diskoch vylúčené z poistného plnenia. Nezabudnite ani na spoluúčasť poškodeného, čo si môžete neskôr vymáhať od správcu cesty.
01 - Modified: 2006-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Knižnica
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:15