StoryEditor

Ako naučiť pubertiaka hospodáriť

22.11.2013, 13:00
Len čo sa z detí stanú tínedžeri, rodinný rozpočet stojí pred vyššími nárokmi.

Ako v takej situácii nastaviť vreckové a iné pravidelné platby? Poradiť sa snažia bankár v kombinácii s psychologičkou.

V tradíciách v našich končinách máme zakódované, že rodičia sú ochotní rozdať svojim deťom aj to posledné, čo majú. Podľa prieskumu spoločnosti Profi Credit sa kvôli výdavkom na deti uskromní až 74 percent rodičov, pričom najčastejšie ide o domácnosti so stredoškolákmi. Najviac sa míňa za hračky a spotrebný tovar, tretina výdavkov ide na veci spojené so školou, štvrtina za odev a obuv. Vo výchove k vzťahu k peniazom sa však stále máme čo učit.

Niekomu postačí pár stoviek, inému nie

Koľko vôbec dávať pubertiakom? A je dobré zasväcovať ich do toho, ako funguje rodinný rozpočet? Najzložitejšia úloha pre mnohých rodičov je naučiť svojich potomkov peniaze si vôbec vážiť. Niektorí dospelí si myslia, že dávať deťom pravidelne peniaze je zbytočné. Veď im kúpia všetko, čo potrebujú. Podľa odborníkov však takýto prístup neobstojí. Mladí by sa mali od malička oboznamovať s hodnotou peňazí a ako inak to urobiť, než práve tak, že budú hospodáriť s vlastnou sumou.

Koľko by mali dostávať, sa nedá jednoznačne určiť. Záleží totiž na tom, či im dávate peniaze ĺen na zábavu a maškrty, alebo aj na potrebnejšie veci, ako desiaty, kredit do mobilu alebo cestovné. "Pri stredoškolákoch je možné všetky výdavky, ako je mobil, lístky na dopravu či olovrant spočítať, k tomu prirátať sumu predpokladaného vreckového a umožniť im hospodáriť s celou čiastkou," navrhuje psychologička Václava Masláková.

Zapojte ich do rodinných financií

Mnohí rodičia si myslia, že rozprávať sa deťmi o peniazoch je zbytočná záťaž. To však podľa odborníkov nie je správne. Aby sa mladí naučili poznať hodnotu peňazí, treba ich zapájať do hospodárenia domácnosti, preberať s nimi bežné nákupy. Mali by v tomto veku už poznať aj to, že peniaze sa nerodia v bankomate, že aj bývanie niečo stojí a ak chcú nejakú drahšiu vec, mali by na ňu aspoň čiastočne prispieť zo svojho. To "svoje" môže byť napríklad z ušeteného vreckového, z peňazí od starých rodičov alebo zo starších brigád.
"Nechajte ich postupovať samostatne, trebárs tak, že im dáte vybrať samým na internete najlacnejšiu dovolenku," radí bankár Jan Doubek.

Umožnite im starať sa o financie oddelene

Od druhého stupňa základnej školy môžete - podľa názoru bankára - založiť deťom už účet v banke, tým starším aj s platobnou kartou. Vreckové sa im potom dá posielať elektronicky. Deti sa tak nenásilne naučia účet ovládať. Na začiatku však určite zvoľte limit na výber z bankomatu a ich správanie s účtom kontrolujte. Nikto učený totiž nespadol z neba.
Keď začnete s finančnou výchovou včas, môžte sa vyhnúť veľakrát aj nesplniteľným želaniam spojeným s osemnástymi narodeninami svojho potomka. Podľa prieskumu Equa bank chcú až dve tretiny mladých od rodičov pri príležitosti plnoletosti dokonca byt. "Väčšina mladých ľudí si v tomto veku ešte neuvedomuje, že ich rodičia napríklad splácajú pôžičky a že teda nemajú toľko peňazí, aby svojim deťom s prvým bývaním vypomohli," uzatvára výsledky ankety bankár.

Zdroj: Idnes.cz 

01 - Modified: 2005-09-23 11:53:00 - Feat.: 0 - Title: Český operátor Oskar Vodafone má už 2 milióny klientov
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:44