StoryEditor

Neviete sa dostať k peniazom? Tu je pár rád, ako na to

16.09.2014, 10:42

Podnikatelia, neplatia vám faktúry a ste po uši v dlhoch? Alebo vám nezaplatili výživné a vy ho nemôžete vymôcť? Prinášame 5 rád, ako to riešiť. Radí vám  súdna exekútorka. Stanislava Kolesárová zo Slovenskej komory exekútorov. 

Problém:  Som živnostník a mám problém domôcť sa vyplatenia faktúr. Ako to riešiť? 
Expertka: Ak vaši odberatelia neuhradili splatné faktúry, súdni exekútori vám nepomôžu okamžite. Pohľadávku musíte mať judikovanú, to znamená, že najprv je potrebné na príslušnom súde pohľadávku žalovať. Až keď bude rozhodnutie súdu právoplatné a vykonateľné, možno podať návrh na vykonanie exekúcie. Výška pohľadávky, ktorú môžete vymáhať nie je limitovaná spodnou hranicou. Minimálny súdny poplatok je 16,50 eur. Rovnaký poplatok je určený zákonom pri podaní žiadosti o udelenie poverenia, preto niekoľko eurová kauza by bola zrejme nehospodárna. Súdny exekútor však – ak by dostal návrh na vymáhanie akejkoľvek nízkej pohľadávky – nemôže odmietnuť takúto pohľadávku vymáhať. Čo sa týka trov – ako žalobca - musíte zaplatiť súdny poplatok, ktorý pri peňažných pohľadávkach činí 6 % hodnoty sporu, minimálne 16,50 eur. 

Problém: Dlžník nemá žiadny majetok. Jeho manželka a družka zdedili dom. Je možné ho dať na exekúciu?
Expertka: Ak je dlžník fyzickou osobou, možno postihnúť aj majetok, ktorý má s manželkou v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM). Nemožno postihnúť majetok manželky, ktorý nadobudla dedičstvom, darom, reštitúciou, alebo majetok, ktorý potrebuje na výkon svojho povolania. Majetok družky postihnúť nemožno. Súdny exekútor musí vykonať zisťovanie majetku povinného, vrátane majetku v BSM, preto nemožno vopred percentuálne odhadnúť úspech v konaní.

Problém: Pri drobnej exekúcii do sumy 2000 eur už exekútor vraj nemôže siahnuť na nehnuteľnosť? Moja mama má v dome trvalý pobyt, žije tam 20 rokov - na čo jej teda môže siahnuť exekútor, ak na dom nie? Žije sama v rodinnom dome.
Expertka: Pri vymáhanej pohľadávke do 2000 eur nie je od júna 2014 podľa novely Exekučného poriadku možné vykonať exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má dlžník trvalé bydlisko alebo prechodný pobyt. Pokiaľ by mala vaša matka viac dlhov, ktoré v súčte prevýšia uvedenú sumu, možno postihnúť so súhlasom súdu aj nehnuteľnosť, v ktorej má trvalé alebo prechodné bydlisko. Všetky ostatné spôsoby výkonu exekúcie, napríklad zrážky zo mzdy, z dôchodku alebo iného príjmu, sú zachované.

Problém: Dlhujem na výživnom 1800 eur. Obávam sa o strechu nad hlavou a tiež dražby bytu. Po novom to vraj nebude možné - aké možnosti exekútorovi zostanú?
Expertka: Obmedzenia vyplývajúce z novely Exekučného poriadku pri predaji nehnuteľnosti len nad vymáhanú pohľadávku 2000 eur sa netýkajú pohľadávok na výživnom. To znamená, že postihnúť nehnuteľnosti bude možné aj pri pohľadávkach nižších ako 2000 eur, ak súdny exekútor nezvolí iný spôsob výkonu exekúcie - teda napríklad zrážky zo mzdy, iného príjmu, odpísanie pohľadávky z účtu v banke a podobne.

Problém: Mám ako živnostník dlh cca 1500 eur v nebankovej spoločnosti, kde som uzatvoril zmluvu o úvere pred 2 rokmi. Môže mi exekútor pri takomto dlhu siahnuť na dom v ktorom žijem, alebo ma novinky v zákone ochránia?
Expertka: Neuvádzate, či už nebanková spoločnosť vymáha pohľadávku cestou exekúcie. Ak áno, súdny exekútor bude zisťovať váš majetok, čo však neznamená, že automaticky pristúpi k predaju nehnuteľnosti. Záleží aj na vás, či skúsite dlžobu uhradiť splátkami alebo exekútor bude nútený zvoliť niektorý zo spôsobov výkonu exekúcie. V prípade, že je to váš jediný dlh (je nižší ako 2000 eur, a v dome bývate), exekúcia predajom nehnuteľnosti by sa nemala vykonať.

01 - Modified: 2006-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo dňa
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 23:46