StoryEditor

Staré mesto kniežat ponúka hrad aj hrdinu s mečom

19.08.2014, 11:07
Autor:
macmac
Chystáte sa na predĺžený víkend do sto eur? V našom seriáli vám ukážeme, koľko vás to bude stáť a čo sa oplatí vidieť.

Najstaršie mesto na Slovensku skrýva množstvo legiend a povestí. Kto by už nepoznal Svätoplukove prúty či príbeh kniežaťa Pribinu? Nitra stojí na siedmich pahorkoch podobne ako Rím, dominujú jej sakrálne a historické pamiatky. Návštevník si môže pozrieť krásny hrad, námestia, sochy, štátnu galériu, univerzity a bohaté možnosti kultúrneho života. A tí najmenší sa môžu báť strašidiel pod Zoborom.  

1. Kadiaľ a za koľko

Cesta autom z Bratislavy do Nitry
Dĺžka trasy: 94,6 km (1 h)
Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 9,8 eura
Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 7,67 eura


Cesta autom z Košíc do Nitry
Dĺžka trasy: 308 km (3 h 37 min)
Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 32 eur
Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 25 eur


Cesta autobusom a vlakom
Z Bratislavy ani z Košíc priame vlakové spojenie nie je.
Z Bratislavy je priamy autobusový spoj, cena jednosmerného lístka je 4,60 eura.

2. Čo sa oplatí vidieť

 

Snímka: Nitriansky hrad

Nitriansky hrad. V histórii plnil úlohu pevnosti na strategickom mieste, na bradle nad riekou Nitra. V 13. storočí vydržal útok Tatárov, v hradnom areáli je katedrála a biskupský palác. Hrad bol svedkom našich najstarších dejín, koncom 8. storočia sa tu začalo formovať Nitrianske kniežatstvo. Práve tu stál zrejme  Pribinov kostol, spojený s najstaršou písomnou zmienkou o meste, no i celom kniežatstve. Po začlenení Nitrianskeho kniežatstva do Veľkej Moravy sa mesto stalo sídelným centrom kniežaťa. Počas pustošivého vpádu Mongolov v roku 1241 stál na hradnom vrchu už opevnený hrad, ktorý odolal nájazdom útočníkov. K výraznému poškodeniu však došlo pri požiari počas obliehania hradu Přemyslom Otakarom II. v roku 1271. V súčasnosti na hrade sídli biskupský úrad.


Snímka: Pribinovo námestie

Pribinovo námestie. Stojí na ňom komplex historických budov, hlavnou dominantou námestia je bronzová socha Pribinu s mečom, prvého slovanského vládcu na našom území. Je tu tiež slávna socha Corgoňa, na námestí sa nachádza aj seminár.  Socha pochádza z roku 1989 a jej autorom je známy nitriansky sochár Tibor Bártfay.
Veľkoprepoštský palác. Veľprepošstvo pri biskupstve založili fundáciou Márie Terézie. Jej jazdecká socha stála na balustráde na samom vrchu budovy, teraz sa nachádza v priestore Umeleckej besedy v Bratislave. Pri bombardovaní Nitry v marci 1945 bola budova natoľko poškodená, že sa už dalo obnoviť len prízemie strednej časti. Pred vchodom sa nachádza baroková architektúra predstavujúca sv.Jána Nepomuckého a dvoch kľačiacich anjelov.


Snímka: Solúnski bratia

Solúnski bratia. Hradný areál neďaleko Mariánskeho stĺpu na dohľad, vľavo pri hradnom múre, obohacuje umelecky cenné a historicky významné dvojfigurálne bronzové súsošie. Predstavuje solúnskych bratov sv. Konštantína-Cyrila a Metoda, učencov a vierozvestov, ktorí na pozvanie kniežaťa Rastislava r.863 prišli na Veľkú Moravu, pôsobili aj v Nitre a utvorením prvého slovienskeho písma - hlaholiky - a preložením prvých liturgických textov.
Morový stĺp. Vznikol v roku 1750 ako pamiatka na ukončenie pustošivej morovej epidémie, ktorá postihla Nitru rok predtým. Dal ho postaviť biskup Esterházy, autorom sochárskej výzdoby je rakúsky sochár M.Vogerl. Momentálne je súsošie postupne rekonštruované, spomedzi morových stĺpov na Slovensku patrí medzi najvzácnejšie.
Kostol sv. Jakuba. Prvú zmienku o ňom máme z roku 1232, neskôr opäť v súvislosti s pápežským desiatkom z rokov 1332-7 (jeho farár odvádzal 17 grošov ako poplatok). Okolo kostola sa uvádza aj cintorín s poschodovou farou. Fara vlastnila pozemky v okolí mesta aj vinohrad na Zobore. Kostol prežil všetky útrapy, ktoré mestom prehrmeli: Tatári, Přemysl Otakar II., Matúš Csák, husitské vojsko, boje Jána Zápoľského o trón, Bocskayho povstanie, Turci, Tököly, Rákóczi, mor.


Snímka: Mestský palác

Mestský palác. Objekt secesnej „sedrie“ vznikol v rokoch 1901-03 podľa projektu budapeštianskych architektov Š.Kissa a J.Csellágha. Trojpodlažná budova má členitý pôdorys. Hlavný trakt smeruje do Štúrovej ulice, budova uzatvára v strede dvor, ktorý pokračuje v areáli väznice. Vstup do budovy je zvýraznený mohutnými drevenými dverami a dvoma vystupujúcimi piliermi lemujúcimi vstup. Piliere sú ukončené malými štvorcovými podstavcami, ktoré nesú sochy.

3. Kde môžete bývať.

Tipy HN na ubytovanie v Nitre:
Štandard: Penzion Toscana - dve noci, dvojlôžková izba, v termíne od 19. septembra do 21. septembra 2014 - 80 eur
Budget: Hotel Nitra - dve noci, dvojlôžková izba, v termíne od 19. septembra do 21. septembra 2014  - 50 eur
Luxus: Hotel Alexander´s - dve noci, dvojlôžková izba, v termíne od 19. septembra do 21. septembra 2014 - 110 eur

 

Snímka: Kostol sv. Ladislava

4. Čo je lacné a stojí za to

Ak sa chcete zabaviť, choďte na Mostnú ulicu. Je tam vedľa seba množstvo barov a podnikov a mladí ľudia prakticky prechádzajú z jedného do druhého. Skúste Barracudu, Devil´s,  Lenox či Lunu. Nitra však skrýva aj veľa možností kultúrneho vyžitia: ponúkajú ho ART Galéria, Galéria Bolka Polívku, Malá galéria AKCENT, Nitrianska galéria, Výstavná sieň Jána Plesníka. Záujemca tu nájde aj množstvo knižníc a známe Divadlo Andreja Bagara.

5. Koľko si pripravte

Príklad cesty z Bratislavy:
Doprava:  9,8 eura za dopravu (dve osoby v aute)
Ubytovanie: 80 eur, Penzion Toscana (pre dve osoby)
Spolu: 90 eur (bez ďalších výdavkov)
Príklad cesty z Košíc:
Doprava: 32 eur (dve osoby v aute)
Ubytovanie: 80 eur, Penzion Toscana (pre dve osoby)
Spolu: 112 eur (bez ďalších výdavkov)

Informácie a snímky: mestská stránka, archív, panoramio.com

01 - Modified: 2006-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Puč neohrozil turistov
01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 03 - Modified: 2024-03-23 16:06:46 - Feat.: - Title: Ako volí Nitra? HN sa tam boli pozrieť, vyzerá to na vysokú účasť 04 - Modified: 2024-03-19 11:54:39 - Feat.: - Title: Nitriansky samosprávny kraj založí spoločnosť, ktorá má pripraviť integrovaný dopravný systém 05 - Modified: 2024-03-11 17:30:00 - Feat.: - Title: Zlaté časy zažíval za socializmu. V Nitre idú rekonštruovať starý hotel, vyťažia z toho študenti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:36