StoryEditor

Firmy a štát sa v licenciách nezhodli. Každý tvrdí svoje

24.02.2014, 12:00
Autor:
turtur
Daňové licencie by podľa asociácie malých podnikov nemali platiť firmy, ktoré zamestnávajú, platia ľuďom mzdy, odvody a dane. Štát má inú mienku.

„Neplatiť dane a nemať daňovú povinnosť sú dve rozdielne veci,“ upozorňuje prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka. Preto odmieta, aby licencie platili aj firmy, ktoré majú nízku, alebo nulovú daň, ale nepodvádzajú. „Cieľom je spravodlivejšie zdanenie obchodných spoločností, ktoré sa dlhodobo vyhýbajú plateniu daní,“ kontruje ministerstvo financií. 
Licencie platia od tohto roku firmy, ktoré majú nízku, alebo nulovú daň z príjmov. Ich výška závisí od typu firmy. Ročne musia zaplatiť 480, 960, alebo 2 880 eur. Štát tak chce získať do svojej kasy viac ako 100 miliónov eur. 

Podľa Sirotku sa často stáva, že malý rodinný podnik nemá daňovú povinnosť, no nemožno o ňom povedať, že je neplatič daní. „Požičia si napríklad peniaze na stavbu penziónu. Zamestnancom ale dáva mzdu, platí odvody, daň z nehnuteľnosti, z motorových vozidiel atď. Uplatňuje si však odpisy a dostáva sa do účtovnej straty. Prečo by v takej situácii mal platiť licenciu, keď ostatné dane odvádza? To je dôkaz, že sa povinnostiam nevyhýba,“ tvrdí Sirotka. 

Platia všetci, bez rozdielu

Viacerí podnikatelia, s ktorými sa HN rozprávali tvrdia, že licencie poškodia hlavne začínajúce firmy. „Keď sa začína podnikať, tak treba kúpiť materiál, stroje, prenajať, či kúpiť priestory. S tým sú výdavky. Tie sa potom odpisujú. To je dôvod, prečo mnohé firmy majú nulovú daň, alebo vykážu stratu,“ pripomína Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka. V podnikaní je to podľa neho normálne, hoci pripúšťa, že časť podnikateľov na daniach podvádza. „Ale nerobme podvodníkov zo všetkých. Lebo licencie musieť platiť aj firmy, ktoré sú v strate, alebo vykážu nízku daň, čo sa mi nezdá spravodlivé,“ dodal Pošvanc. 

Kto je podvodník?

Ako však odlíšiť poctivých podnikateľov od podvodníkov? Podľa Sirotku je to jednoduché. Keďže daňové úrady majú podrobné informácie o každej firme, licencie by sa nemali vzťahovať na tie, ktoré  si ostatné povinnosti statočne plnia. „Oni nie sú podvodníci, ani rizikové osoby. Len im to na začiatku podnikania finančne nevychádza. To je v biznise normálne“. Sirotka tiež pripomína, že licencie by sa mali vzťahovať hlavne na spoločnosti, ktoré nevykazujú činnosť a neodvádzajú štátu a poisťovniam žiadne platby. 

Licencie nie sú likvidačné

Ministerstvo financií však zavedenie daňových licencií obhajuje. „Nesúhlasíme s tým, že by ich zavedenie bolo likvidačné, alebo že by malo negatívny dopad na podnikateľské prostredie,“ trvrdí rezort. Cieľom bolo spravodlivejšie zdanenie obchodných spoločností, ktoré sa dlhodobo vyhýbajú plateniu daní a nie podnikov, ktoré si poctivo plnia svoje povinnosti, no zažili jeden či niekoľko horších rokov. Ministerstvo tiež upozorňuje, že rozvíjajúci sa či investujúci podnikatelia neutrpia. Budú si totiž môcť nasledujúce tri roky licencie započítať do nákladov. Zavedenie daňových licencií je podľa stanoviska ministerstva predpokladom na ďalšie zníženie sadzby dane z príjmu. V tomto roku klesla táto daň pre firmy z 23 na 22 percent. Ešte nedávno však bola len 19 percent. 

01 - Modified: 2006-01-24 11:48:00 - Feat.: 0 - Title: Hackeri chceli napadnúť britský parlament
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:23