StoryEditor

Auto, byt či dom. Čaká vás posledný deň na daň z majetku

Ako podať priznanie k dani za auto a k dani za nehnuteľnosť? Povieme vám najdôležitejšie kroky, ktoré stihnete aj posledný deň podania. 1. februára.

Ak používate v podnikaní auto, v pondelok 1. februára nastane posledný deň na podanie daňového priznania za vozidlo. Túto daň si každý daňovník vypočítava sám (návod, ako na to, nájdete v pondelkovej prílohe HN) a do 1. februára musí daň taktiež zaplatiť


Ak ste vlani kúpili či inak získali nehnuteľnosť, teda napríklad byt, dom, pozemok, záhradu či trebárs garáž, pondelok 1. februára je aj v tomto prípade posledný deň na podanie daňového priznania. Daň za nehnuteľnosť však neplatíte hneď teraz, tú vám musí najprv vyrubiť mesto či obec práve na základe vašich údajov. Výmer o vyrubenej dani dostanete v priebehu niekoľkých mesiacov poštou.

Daň za vozidlá

Týka sa všetkých podnikateľov (fyzických aj právnických osôb), ktorí využívajú vozidlo na prepravu, pričom účelom je s pomocou auta podnikať a dosiahnuť zisk..

Daň sa týka zdaňovacieho obdobia do 31. 12. 2015.

Ako odovzdáte priznanie 

Ak ste platiteľ DPH – odoslaním povinne elektronicky na adresu správcu dane v priebehu pondelka 1. februára kedykoľvek do 24. hodiny,
Ostatní podnikatelia, teda neplatitelia DPH – odoslaním dobrovoľne elektronicky v priebehu pondelka na adresu správcu dane (do 24. hodiny) alebo osobným odovzdaním do podateľne daňového úradu (do konca jeho úradných hodín) alebo poslaním poštou (do konca jej otváracích hodín). 

Kto platí daň po novom

Pri operatívnom prenájme je významná zmena: použitie vozidla na podnikateľské účely už zdaňuje držiteľ zapísaný v technickom preukaze, a nie vlastník vozidla,
V prípade organizačnej zložky zapísanej ako držiteľ v technickom preukaze platí daň právnická osoba, teda zriaďovateľ tejto organizačnej zložky.

Daň za nehnuteľnosti

Priznanie musia vyplniť fyzické a právnické osoby. Pre obidve kategórie daňovníkov je tlačivo k dani z nehnuteľností rovnaké. Ak fyzická alebo právnická osoba nadobudla či skolaudovala nehnuteľnosť, ktorá je k 1. januáru 2016 zapísaná v katastri nehnuteľností, musí za ňu podať do 1. februára 2016 priznanie. 
Týka sa to fyzických a právnických osôb, ktorým:
a) pribudla nehnuteľnosť, 
b) nastala vlani zmena s nehnuteľnosťou oproti roku 2014, 
c) nastala zmena v tom, že predali nehnuteľnosť, ktorá k 1. januáru už nie je zapísaná v katastri. 

Za aké obdobie podávate daň  

Priznanie podávate za kalendárny rok vždy do konca januára nasledujúceho roka, teraz za rok 2016. Posledný deň na podanie je 1. 2. 2016; platí sa teda dopredu.

Priznanie podávate na predpísanom tlačive, názov tlačiva je Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje
Vyzdvihnete si ho na mestskom či obecnom úrade alebo ho stiahnete z webovej stránky ministerstva financií: finance.gov.sk v sekcii priame dane – miestne dane a poplatky
Aj samosprávy sprístupňujú vzor tlačiva na svojich weboch (nájdete tam aj poučenie, ako priznanie vyplniť, a tiež potvrdenie o podaní priznania)

Adresa podania

Vyplnené tlačivo spolu s príslušnými dokumentmi preukazujúcimi zmeny vo vlastníctve nehnuteľnosti (rozhodnutie o dedičstve alebo kópia potvrdenia o vklade z katastra) odovzdáte na miestnom alebo obecnom úrade, ktorý má nehnuteľnosť v správe, to znamená, že sa nachádza v jeho katastrálnom území.


V pondelkovej prílohe Podnikanie si prečítajte:

Last minute pri majetkových daniach - za auto a za byt či dom 

Krok za krokom ako vyplníte daňové priznanie za nehnuteľnosť

Na aké miesta v tlačive priznania si treba dať pozor 

Aké sú otváracie hodiny na poštách pre odoslanie priznania na poslednú chvíľu.  

Zaujímavosti o majetkových daniach 

 

01 - Modified: 2008-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Priveľa sirôt
01 - Modified: 2024-03-27 10:21:05 - Feat.: - Title: PREHĽAD Otváracích hodín obchodov počas Veľkej noci: Kde nakúpiš aj počas sviatkov? 02 - Modified: 2024-01-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Samosprávam aj tento rok vyfučí pol miliardy eur. Ich straty sčasti nahradia Slováci s vlastným bývaním 03 - Modified: 2024-01-03 19:03:10 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila návrh novely o voľbe poštou. Týka sa 600-tisíc občanov 04 - Modified: 2023-12-30 09:30:49 - Feat.: - Title: Odvoz smetí v Liptovskom Hrádku zdražie. Zvýšia sa aj dane z nehnuteľností 05 - Modified: 2023-12-19 11:40:16 - Feat.: - Title: Najvzdialenejšia pošta na svete: Ľudia pracujú v drsných podmienkach dvanásť hodín denne, staral sa o ňu výlučne ženský tím
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:17