StoryEditor

Aj starý byt môže vyzerať príjemne. Tu sú tipy

20.12.2013, 13:23
Smutný vzhľad interiéru nie je podstatný, môže byť dokonca výhodný. Starý nábytok môžete bez výčitiek vyhodiť a tešiť sa na novú podobu.

Trojizbový panelový byt má toho za sebou už veľa. Aj vďaka tomu ho mladý pár kúpil za dostupnú cenu. „Byt sme kupovali s tým, že potrebuje rekonštrukciu. Páči sa nám, že žiadna z priečok v byte nie je nosná, je teda možné prestavovať naozaj od podlahy. S priateľom v budúcnosti plánujeme rodinu. Radi by sme mali v rámci možností veľké, svetlé miestnosti bez zbytočného nábytku, ale potrebujeme aj dostatok úložných priestorov,“ vysvetľuje majiteľka Jitka.

S partnerom majú celkom jasnú predstavu o zariadení. „Radi varíme, preto by sme chceli veľkú kuchyňu a malý jedálenský stôl. V kúpeľni nechceme vaňu, ale veľký sprchovací kút, aby sa doň vošlo dvojumývadlo a skrinky na odkladanie vecí, zrejme aj práčka. WC chceme určite samostatné,“ vypočítava Jitka. Zariadenie by malo byť pomerne štandardné: v spálni veľká posteľ, doplnená o komodu či skriňu. Detská izba by mala zatiaľ fungovať ako pracovňa, so stolom pre počítač by však bolo dobré počítať aj v  obývacej izbe. „V mnohých prípadoch rekonštrukcie bytov, z ktorých sa inšpirujeme, býva podcenený priestor predsiene v zádverí, či už ide o skrinku na topánky, vešiaky aj skrine. Tomu by sme sa radi vyhli a mali dostatok priestoru pri príchode a odchode z bytu. Úlohu vymyslieť funkčný a zároveň zaujímavý interiér pôvodného klasického panelákového bytu s priechodnou kúpeľňou dostal za úlohu Ing. Tomáš Zima, ktorý sa špecializuje na návrhy dispozičného riešenia bytov i nebytových priestorov. Pripravil hneď niekoľko variantov.

Pôvodný stav:

Prvá možnosť A
V prvej možnosti vznikla priestranná predsieň, ktorá poskytuje dostatok miesta na odloženie kabátov a obuvi. „Výhodou je tiež oddelenie vstupnej zóny od zvyšku bytu,“ vysvetľuje Tomáš Zima. Tiež tu môže byť plnohodnotná šatníková skriňa. Z predsiene je vstup do spálne a pracovne, ktorá bude v budúcnosti plniť funkciu detskej izby, preto sa návrh prispôsobil zadaniu. V spálni aj v budúcej detskej izbe sa počíta s dostatočným úložným priestorom v podobe veľkých šatníkových skríň. Rozšírenie kúpeľne o existujúcu chodbu dalo architektovi možnosť umiestniť do kúpeľne veľký sprchovací kút, dve umývadlá aj práčku, ako si majitelia priali. WC zostáva zachované samostatné. Pre väčší komfort sú tu navrhnuté posuvné dvere. Ďalšie posuvné dvere oddeľujú predsieň od obytnej miestnosti, v ktorej je veľká kuchyňa s ostrovčekom a barom, jedálenský kút a obývacia izba. Súčasťou obývacej izby je aj pracovné miesto, ktoré sa môže v budúcnosti využívať po zrušení pracovne v detskej izbe.

Prvá možnosť B
Je zhodná s možnosťou A, len je trochu rozšírená predsieň na úkor obývacej izby. Pracovný kút má svoje miesto za sedacou súpravou, je oddelený knižnicou, ktorá môže slúžiť tak pre obývaciu izbu, ako aj  pracovňu. Tiež kuchyňa tu má väčšie  rozmery, ostrovček však nahradil veľký barový pult.

Druhá možnosť
V druhom variante poskytuje predsieň dostatok miesta aj pre prípadnú šatníkovú skriňu. Spálňa a detská izba zostávajú na „svojich“ miestach, posunutím priečok je však možné iné dispozičné riešenie. Zachované zostali dôležité veľké úložné priestory. Kúpeľňa má priestranný sprchovací kút, miesto na práčku, dve umývadlá aj úložné priestory. WC je opäť samostatné, iba presunuté do stredu bytu. „Vedenie odpadu od WC je skryté pod zvýšeným sprchovacím kútom,“ spresňuje Tomáš Zima. Obývacia izba, kuchyňa s barom a jedálenským kútom sú tiež na pôvodnom mieste. Výhodou tohto riešenia je oddelenie takzvanej oddychovej zóny.

Tretia možnosť
Tretí variant je podobný druhému, len detská izba je zväčšená na úkor kúpeľne. Posunom priečky vzniká v detskej izbe miesto na zabudovanú šatníkovú skriňu a v kúpeľni priestor na práčku a úložné priestory. Samozrejmosťou je veľký sprchovací kút a veľké umývadlo. Ďalším posunom priečky v kuchyni vzniká priestrannejšie riešenie kuchynskej linky.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tatra banka s poklesom zisku
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:44