StoryEditor

Na východ mieria investori. Môžu zamestnať 300 Slovákov

23.07.2013, 00:00
Zahraničné spoločnosti preverujú možnosti investovať v Humennom, ale i vo Vranove nad Topľou aj v Levoči.

Najväčší región, najväčšia nezamestnanosť, najnižšia priemerná mzda. To je Prešovský samosprávny kraj. A práve s nezamestnanosťou a mzdou by mohli pomôcť noví investori, ktorí sa začali zaujímať o východ Slovenska. Zastavil by sa aj exodus mladých na západ. Výrazne tomu môže pomôcť podľa Lucie Guzlejovej, špecialistky na investície a štátnu pomoc z poradenskej spoločnosti PwC, „dobudovanie cestnej infraštruktúry, vrátane technickej, ako aj cestnej, či kvalitná spolupráca s potenciálnym investorom na úrovni predstaviteľov miest“.

Investori sa pýtajú
„Ozvali sa nám traja investori. Dvaja z výrobnej oblasti a jeden z oblasti spracovania odpadu. Spolu by u nás mali vytvoriť približne 300 pracovných miest,“ prezradila Jana Vaľová, primátorka mesta Humenné a poslankyňa Národnej rady (Smer-SD). O akých konkrétnych investorov ide, ani výšku možnej investície však nepovedala. Zdôvodnila to požiadavkou na diskrétnosť zo strany samotných investorov. 
Tento záujem firiem o východ Slovenska nám nepotvrdili ani v Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu, ktorá zabezpečuje podporu domácim i zahraničným spoločnostiam. „Nie všetko, čo skončí na Slovensku, ide cez nás,“ vysvetlil nám šéf investičných projektov v SARIO Roman Sabo.

Napriek tomu, ako nás ubezpečila primátorka, Humenné s firmami rokuje. Problémom však je, kam ich umiestniť. „V našom priemyselnom parku nemáme už toľko voľného priestoru, o koľko sa investori zaujímajú,“ povedala primátorka. Na odstránení tejto prekážky však už pracujú.

Postreh regionálneho redaktora HN:

Kraj má všetko. Aj Monako, aj brazílske favely

 Ak aktuálne krajské štatistiky dajú človeku relatívne presný obraz, ako dobre či zle sa podniká v bratislavskej alebo trenčianskej župe, pri tých istých číslach z Prešova treba zdvihnúť prst a povedať pozor!

Azda nie je na Slovensku kraj s väčšími vnútornými rozdielmi. Zo západu doň vstupujeme cez Vysoké Tatry, kde ceny bytov a pozemkov neraz prevyšujú tie v najvychytenejších bratislavských lokalitách. Mesto Poprad má už niekoľko rokov plne obsadený priemyselný park a nezamestnanosť tu bola vždy pod celoštátnym priemerom. Hneď susedný okres Kežmarok však ponúka iný obraz. Aj vďaka vysokému počtu rómskych osád má nezamestnanosť nad 25 percent, s ktorou si nevie poradiť.

Ak chcete vidieť najväčšiu ľudskú biedu a chudobu, netreba cestovať do obávaných predmestí Rio de Janiera. Tu investori nechodia. Z tých zahraničných v kraji najväčší rozruch urobil Honeywell, keď nakoniec však začal v tichosti zamestnávať ľudí menším tempom, aké boli očakávania

Aj tu vie však Prešov prekvapiť. Keď nechodia zahraniční, tak ako istý čas v populárnej hudbe začína chrliť cez nápady  tých svojich. Práve v Prešove „len“ z nápadu študentov povstal neskôr vo svojom odvetví pri výrobe prevodoviek technologicky špičkový svetový líder Spinea. Hoci v menšom vydaní, vlastnými inováciami preráža napríklad i výrobca lietadiel Tomark, registračných pokladníc Elcom, či producent servopohonov Regada. Práve z Prešovského kraja sa na stránkach HN začali objavovať vynálezcovia, ktorí zefektívňujú umelé zasnežovanie či výrobu elektriny z bioplynu.

Áno, to, čo Prešovský kraj dokáže, je či už v dobrom alebo zlom, prekvapiť. A preto s ním treba rátať. Tomáš Tišťan

 

 

Top secret
Možných investorov držia v tajnosti aj ďalšie okresy. Napríklad Levoča, ktorá im môže poskytnúť v máji dokončenú hnedú priemyselnú zónu. „Príchod nových investorov je v štádiu rokovaní a rozpracovanosti,“ dozvedeli sme sa od Ľubomíra Labudu z oddelenia investičnej činnosti, územného plánovania a životného prostredia na Mestskom úrade v Levoči. Rovnako je na tom i Vranov nad Topľou, kam by oživenie mohol priniesť nový zamestnávateľ. Je tam totiž 24-percentná miera nezamestnanosti a prácu v okrese nemá asi 11-tisíc ľudí. „Mesto rokuje s potenciálnymi investormi, ktorí by mohli vstúpiť do priemyselného parku. Momentálne je to v štádiu rokovaní medzi ministerstvom hospodárstva a možnými investormi,“ povedala  hovorkyňa mesta Eva Fedorňaková.

Práve Vranov nad Topľou prednedávnom o sľubného zamestnávateľa prišiel. V ich priemyselnom parku Ferovo mala totiž vybudovať fabriku na spracovanie tvrdého dreva spoločnosť Grandwood holding. Z vyše 40-miliónovej investície a 390 pracovných miest však nakoniec zišlo. Dôvod? Zlá mediálna prezentácia projektu.

Zamestnáva obchod a služby
Potvrdenou správou je tak zatiaľ Kaufland v Bardejove. Otvoriť ho majú ešte v tomto roku. „Počet zamestnancov jedného obchodného domu závisí od viacerých faktorov, priemer je však okolo 70 pracovných miest,“ povedala Erika Turček Pfundtnerová zo spoločnosti Kaufland Slovenská republika. Svoje miesto tam vedľa predajnej plochy nájdu aj malé prevádzky. „Skladba týchto predajní je v každom obchodnom dome individuálna, vo väčšine prípadov však ide o lekáreň, trafiku, kvetinárstvo...“ doplnila Pfundtnerová.

V Humennom zas má dať ľuďom prácu spoločnosť s rýchlym občerstvením McDonald. Primátorka Jana Vaľová potvrdila ich záujem o vybudovanie novej prevádzky, kde by mohlo nájsť prácu približne 70 ľudí.
Práve domáce firmy odporúča mestám Lucia Guzlejová z PwC. „Pozornosť, ktorá sa venuje novo prichádzajúcim podnikom, je potrebné venovať aj už existujúcim spoločnostiam, keďže v posledných rokoch zaznamenávame rastúci trend reinvestícií už etablovaných firiem.“

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 21:30