StoryEditor

Otázky a odpovede. Vrátenie poplatkov za vedenie účtu

13.08.2013, 00:00
Všetko čo by ste mali vedieť o vrátení bezplatných akcií štátu a poplatkoch
Musím zaplatiť faktúry za vedenie účtu, ktoré som dostal od Centrálneho depozitára cenných papierov (CDCP)?
Ak prevediete cenné papiere na Fond národného majetku, nemusíte zaplatiť faktúry za kalendárny rok, v ktorom ste previedli cenné papiere na fond, ani za dva kalendárne roky predchádzajúce tomuto roku. Ak teda prevediete cenné papiere na fond v roku 2013, ten za vás uhradí poplatky za vedenie účtu za roky 2011, 2012 a 2013. V prípade, že ste faktúru/faktúry už uhradili, fond vám tento poplatok alebo jeho časť vráti, a to do 30. júna 2014.
Ako dostanem naspäť peniaze, ktoré som zaplatil za vedenie účtu v CDCP?
Keď podpíšete zmluvu o bezodplatnom prevode cenných papierov, Fond národného majetku vám vráti zaplatený poplatok za vedenie účtu majiteľa (alebo jeho časť v prípade, že si časť cenných papierov necháte vo vlastníctve) na váš bankový účet alebo poštovým peňažným poukazom na vašu adresu uvedenú v zmluve o bezodplatnom prevode.
Koľko peňazí dostanem za prevod bezcenných akcií na Fond národného majetku?
Fond národného majetku vracia len poplatky, ktoré ste zaplatili za vedenie účtu majiteľa. Celú výšku poplatkov dostanete späť, ak vrátite všetky akcie. Ak si časť z nich ponecháte, fond vám vráti iba časť poplatkov. V prípade, že na Fond národného majetku prevediete aj cenné akcie, ich hodnotu vám fond nepreplatí. Preto je veľmi dôležité, aby ste si vopred zistili, akú hodnotu vaše akcie majú.
Vráti mi fond poplatky za vedenie účtu automaticky alebo o to treba požiadať?
Ak ste poplatky za vedenie účtu zaplatili, o ich vrátenie po prevode akcií na Fond národného majetku SR nemusíte žiadať. Fond tak urobí automaticky. V prípade, že chcete dosť peniaze prevodom na váš bankový účet, musíte vyplniť žiadosť o vrátenie poplatkov, váš podpis nechať overiť notárom alebo na matrike a zaslať ju na adresu: Fond národného majetku SR, Trnavská cesta 100, 821 01 Bratislava.
Budem platiť poplatky za prevod cenných papierov?
Za prevod cenných papierov z majetkového účtu, ktorý máte zriadený v evidencii Centrálneho depozitára cenných papierov, na účet Fondu národného majetku nebudete platiť žiadne poplatky. V prípade prevodu z majetkového účtu, ktorý máte zriadený v evidencii člena CDCP, zaplatíte poplatky v súlade s platným cenníkom člena. Po úspešnom prevode cenných papierov na fond vám fond na základe žiadosti vybrané poplatky uhradí.
Je prevod bezcenných akcií na Fond národného majetku prostredníctvom vybraných pobočiek Slovenskej pošty spoplatnený?
Slovenská pošta za prevod bezcenných akcií na Fond národného majetku poplatok nevyberá.

Zdroj: FNM, Slovenská pošta, HN

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 01:34