StoryEditor

Šéfa musíte zaujať do 90 sekúnd. Inak ste pohoreli

22.08.2013, 14:30
Čo by ste mali vedieť ešte pred pohovorom? (časť 1.)

Američania z prieskumnej spoločnosti Classes and Careers prišli so zaujímavými číslami. Na vzorke dvoch tisícoch šéfov renomovaných spoločností zisťovali, čo im najviac prekáža na uchádzačoch o zamestnanie.

Vyberajú si podľa hlasu. A oblečenia
Až 33 percent riaditeľov tvrdí, že už do 90 sekúnd vedia, či kandidáta do zamestnania príjmu, alebo nie. Pritom štandardný pracovný pohovor trvá v priemere 40 minút. A čo má najväčší dosah na konečné rozhodnutie? 7 percent riaditeľov sa rozhoduje na základe obsahu odpovedí, 38 percent kladie dôraz na tón hlasu, štylistiku viet, výslovnosť a dôveryhodnosť vyjadrení a až 55 percent z nich sa prikláňa ku kandidátom, ktorí sú adekvátne oblečení, sú príjemní a presvedčili už pri vstupe do dverí.

Dress code: Primeraný
Aj keď sa rozhodovanie o prijatí do zamestnania podľa odevu zdá byť povrchné, šéfovia nemajú veľakrát na výber. Vyhrávajú tí uchádzači, ktorí si dali tú námahu a na pohovor sa obliekli podľa gusta spoločnosti. A potvrdzuje to aj prieskum Classes and Cereers. 70 percent zamestnávateľov síce potvrdilo, že vo svojich radoch nepotrebujú „módnych guru“ a „trendy“ ľudí, ale zároveň 65 percent z nich dodalo, že ak by sa mali rozhodnúť medzi dvoma rovnocennými kandidátmi, miesto ďalšieho testovania by si vybrali toho, ktorí by bol „lepšie“ oblečení.

 

Čo odporúčajú riaditelia firiem uchádzačom?

Dozviete sa v sobotu, v druhej časti seriálu Čo by ste mali vedieť ešte pred pohovorom?

Zdroj: Classes and Careers

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 18:51