StoryEditor

Zistite svoju trhovú cenu. Pri pohovore "naslepo"

22.08.2013, 10:00
Posielate si životopis aj na pozície, o ktoré máte iba vlažný záujem?

Aj z neúspešného pohovoru môžete  „vydolovať“ maximum. A tento postup nie je vôbec na škodu. Pozrite sa, čo získavate pri pracovných pohovoroch: 

Precvičíte si vystupovanie
Nie každá pracovná pozícia je skrytý diamant. Ale aj keď ste nenašli práve prácu snov, pohovorom, ktorý absolvujete sa k nej priblížujete. Je to totiž vynikajúca príležitosť, ako si priamo v praxi otestujete schopnosti a zistíte svoju cenu na pracovnom trhu. 

Môžete sa vopred naučiť odpovede na štandardné otázky typu - Povedzte nám niečo o sebe, alebo - Kde sa vidíte o päť rokov? Každý jeden pohovor je aj tak  individuálny a personalisti vás vedia prekvapiť nielen novými otázkami, ale aj postrehmi k vášmu prejavu. Platí, že čím viac pohovorov absolvujete, tým pripravenejší budete.
 
Získate spätnú väzbu 
Viete, čo personalisti skutočne hľadajú? Odpoveď sa dozviete až na osobnom stretnutí. Všímajte si, na čo konkrétne sa vás personalista pýta. Prevažne ide o vaše predchádzajúce skúsenosti a prečo ste sa rozhodli práve pre oblasť, v ktorej pôsobíte. Pomôže vám to oddeliť zaujímavé informácie od tých menej zaujímavých, ale aj vyzdvihnúť vaše silné stránky a relevantné skúsenosti pri budúcich pracovných pohovoroch. Platí to aj pri školáckych chybách - preklepy a nezrovnalosti v životopise. Za normálnych okolností by ste si ich nevšimli. Pri stretnutí si buďte istý, že vás na ne personalista upozorní.
 
Dozviete sa zaujímavé tipy
Pohovor je skvelá príležitosť, ako „vytiahnúť“ zaujímavé informácie o danej spoločnosti. Napríklad, s akým redakčným systémom pracuje, aké marketingové nástroje používa i o tom, aké školenia v rámci pracovných benefitov ponúka zamestnancom. Nikdy neviete, kedy sa vám tieto informácie využijete. 

Nájdete „dream džob“
Inzerát „zavesený“ na pracovnom portáli obsahuje často iba základné informácie o pracovnej pozícii. No reálne sa za touto prácou môže skrývať oveľa viac. Napríklad, zaujímavé služobné cesty, školenia v zahraničí, ale aj šéf, ktorého pracovným heslom je zvládať aj náročné situácie s humorom. Aj tieto veci však vyplávajú až pri osobnom stretnutí na pohovore, keď zažijete prostredie, atmosféru a celkovú náladu firmy osobne.


menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 06:11