StoryEditor

Urobil som v priznaní chybu. Teraz čakám kontrolu

18.03.2014, 19:00

Ak ste už podali daňové priznanie a dodatočne ste našli pár účtov, ktoré ste zabudli priznať, nič nie je stratené. Máte čas do konca marca podať opravné daňové priznanie. 

Ešte stíhate opraviť chyby
V takejto situácii sa ocitol aj podnikateľ Jaro Slamík z Bratislavy. Rovnako ako po iné roky, podal priznanie s predstihom troch týždňov, mysliac si, že si svoje povinnosti splnil, nechávajúc si však otvorené „zadné dvierka“. A dobre urobil. Pár dní pred záverečným termínom na odovzdanie daňového priznania objavil pri upratovaní kancelárie zabudnuté príjmové doklady. „Opravné priznanie môžete podať v stanovenej lehote, ktorá je tri mesiace od skončenia zdaňovacieho obdobia. Musíte to však stihnúť  pred 31. marcom. V tomto prípade sa na predchádzajúce daňové priznanie neprihliada. V informačnom systéme je automaticky nahradené riadne daňové priznanie opravným,“ vysvetľuje mu Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy.

Omyl v neprospech štátu
Opravné daňové priznanie prichádza podľa Samuela Diatku, daňového poradcu, do úvahy len v prípade, ak sa pomýlite v neprospech štátu. Inými slovami, ak vykážete nižšie príjmy ako ste mali, prípadne uplatnili vyššiu daňovú stratu, alebo vyšší nadmerný odpočet. „To môže byť spôsobené rôznymi chybami napríklad  buď nezaúčtovaním výnosov, alebo nesprávnym časovým určením obdobia, do ktorého patria.“  Tiež sa môžu vyskytnúť chyby v údajoch, ako je napríklad nesprávne vypočítanie základu dane, ale aj chýbajúce podpisy, DIČ či rodné číslo, alebo použitie nesprávneho tlačiva a podobne.

Rozhoduje posledné priznanie
Samuel Diatka radí v tomto prípade podať nášmu čitateľovi Jarovi oznámenie o predlžení lehoty na podanie daňového priznania. „Následne by si mohol pohodlne podať opravné daňové priznanie. Pokiaľ si posunie lehotu na podanie priznania napríklad na jún, teda nemá zdaniteľné príjmy z cudziny, predlžuje sa mu táto lehota, ak to oznámi správcovi dane, do 30. júna.“ To znamená, že ak v tejto lehote Jaro podá nové daňové priznanie, bude sa toto považovať za opravné. Na zaplatenie dane je rozhodujúce posledné podané opravné priznanie. Na predchádzajúce sa bez ohľadu na to, koľko ich bolo, neprihliada. Spolu s posunutím lehoty na podanie priznania sa posúva i lehota na splatnosť dane. Inými slovami, máte to bez sankcií.  Ak sa spamätáte až po 1. júli, neostane vám nič iné, len podať dodatočné priznanie.

Nájdete už dnes v prílohe Poradca.

01 - Modified: 2006-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: InterContinental s vyšším ziskom
01 - Modified: 2023-09-12 12:45:09 - Feat.: - Title: Toto asi nedomyslel. Rapera obvinili z vraždy, o zločine pred tým naspieval song 02 - Modified: 2023-07-29 09:00:00 - Feat.: - Title: Pastora, ktorý slúžil na pohrebe dievčaťa, obvinili z jeho vraždy. K priznaniu došlo po 48 rokoch 03 - Modified: 2022-07-20 14:31:49 - Feat.: - Title: Prípad Rigo: aj priznanie bez obhajcu uznal súd za platné 04 - Modified: 2022-02-14 14:09:35 - Feat.: - Title: Je to potvrdené. Mladý herec priznal, že je otcom Twiinskinej dcéry 05 - Modified: 2021-10-22 13:00:31 - Feat.: - Title: Muž sa po tridsiatich rokoch priznal k vražde manželky. Prečo tak dlho trval na svojej nevine?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 23:54