StoryEditor

Darovaná eseročka? Pozor, či nemá dlhy

13.01.2014, 17:35
Dá sa podarovať eseročka? Takto sa pýta čitateľka HN Poradne. Má síce vlastnú živnosť, ale zvažuje výhody spojené s vlastníctvom firmy.

Dá sa podarovať eseročka? Takto sa pýta čitateľka HN Poradne. Ocitla sa v situácii, keď síce má vlastnú živnosť, ale jej známy sa chce zbaviť svojej s. r. o., ktorú by jej chcel darovať, prípadne predať. On sám totiž odchádza do zamestnaneckého pomeru, pričom je vo svojej eseročke jediným spoločníkom aj konateľom. Naša čitateľka by sa stala novou konateľkou a majiteľkou.

„Viem, že si mám overiť, či nejde o zadĺženú eseročku, ale chcela by som hlavne vedieť, čo všetko si budem musieť vybaviť, čo na to potrebujem, prípadne, koľko ma to bude stáť, “ zvažuje čitateľka. Nevie zatiaľ ani to, či jej známy je povinný predložiť jej všetky dokumenty okolo histórie svojho podnikania alebo ako sa jej, budúcej potenciálnej štatutárky, dotýka fakt, či doterajší majiteľ splatil zákonný poplatok 5 000 eur vyžadovaný najnovšie pri zakladaní spoločností s ručením obmedzeným. „Nebudem tento poplatok musieť teraz zaplatiť aj ja, ak budem konateľkou firmy?“ Rovnako sa pýta aj na to, koľko ju vyjde prepísanie sídla a mena firmy.

Prejdite celé účtovníctvo firmy

„Ak chcete takto nadobudnúť s. r. o., je nevyhnutné predovšetkým zistiť, či uvedená spoločnosť nemá záväzky. Voči jednotlivým poisťovniam alebo voči daňovému úradu, ale aj či nemá nedoplatky na jednotlivých daniach,“ odpovedá čitateľke poradkyňa Hedviga Takáčová. Potrebné je podľa nej prejsť celé účtovníctvo firmy, pričom najlepšie by bolo dať si schváliť účtovnú závierku od audítora. Taktiež je potrebné zistiť aktíva a pasíva uvedenej spoločnosti. „Hlavne si však premyslite, na aký účel a prečo by ste mali uvedenú spoločnosť kúpiť. Či je pre vás potrebná, vhodná, účelná a či to nebude pre vás len ďalšia záťaž,“ zdôrazňuje Takáčová. Podľa nej je dobré si porovnať, aký má naša čitateľka – živnostníčka rozsah a predmet podnikania už doteraz a aký predmet podnikania má „vyhliadnutá“ eseročka, či sa v niečom nezhodujú. „Nie je pre dotyčného pána lepšia možnosť predať s. r. o. spoločnostiam, ktoré sa na to špecializujú? Skúsil ju už ponúknuť aj niekomu inému?“ zamýšľa sa poradkyňa.

Zvažujte známosť značky

Určenie ceny, za ktorú by doterajší konateľ previedol spoločnosť na našu čitateľku, je vec dohody. Podľa čitateľky ide o firmu, ktorá bola založená v roku 2009, nemá žiadnych zamestnancov, ani majetok, len živnosti na výškové práce, na prepravu osôb a malo- a veľkoobchod. Poradkyňa ju však upozorňuje: „Čím lepšie meno má uvedená s. r. o., tým vyššia je jej cena. Všímajte si, ako dlho je spoločnosť na trhu a nakoľko je známa. Ako sa hovorí, za značku sa platí.“ Prízvukuje, že pri takejto kúpe treba byť v každom prípade veľmi obozretný.

„Pri otázke sídla novej spoločnosti by zrejme prichádzalo do úvahy vaše bydlisko alebo terajšie miesto, kde ste SZČO. Ale to môžete vyriešiť až ako poslednú otázku. Všetky tieto zmeny v Obchodnom ako aj v živnostenskom registri, samozrejme, niečo stoja,“ podotýka konzultantka.

Pri kúpe už založenej eseročky sa nového majiteľa povinný zakladajúci poplatok 5 000 eur netýka. Ako zdôrazňuje ekonomický poradca Peter Málach, týkalo by sa to len spoločnosti, ktorú by naša čitateľka chcela založiť ako novú. Poplatok za návrh zmeny v súvislosti so spoločnosťou v Obchodnom registri vyjde na 66 eur.

 

01 - Modified: 2005-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Demitra v najproduktívnejšej desiatke
01 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 02 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 03 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 04 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 05 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:49