StoryEditor

Úrazom sa dá vyhnúť. Aj tomu, aby vás zruinovali. Stačí málo

11.07.2015, 13:00
Autor:
run, redrun, red
Tretina detských úrazov sa stane doma. Často však nemyslíme na to, čo môže znamenať úraz pre rodinný rozpočet. Poradíme, ako vybrať správne poistenie.

Prázdniny znamenajú pre deti voľný čas, no pre rodičov by to mal byť zdvihnutý prst - zvýšte ostražitosť. Prečo? Viac než tretinu úrazov majú podľa štatistík na svedomí detské hry doma. Práve počas prázdnin, keď zostávajú doma často bez dozoru a majú chuť vymýšľať alebo sú pohrúžené do hry na ihrisku alebo si merajú svoju šikovnosť v táborových aktivitách, musíte byť bdelejší. Najmä ak sa medzi najčastejšími úrazmi, vyžadujúcimi aj hospitalizáciu, vyskytujú i zlomeniny a pomliaždeniny.

„Deti treba viesť k zodpovednosti opatrnosti, aby úrazom predišli, no zároveň treba mať na pamäti aj riziko vyplývajúce z úrazov. Najmä pri trvalých následkoch to môže byť tvrdý zásah do rozpočtu, ktorý nemusí rodina finančne zvládnuť,“ upozorňuje na opačnú stránku veci Darina Huttová, generálna tajomníčka Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov.

Ako sa teda chrániť? Prinášame vám niekoľko rád, na čo myslieť najviac a čo kedy zabezpečiť.

Prevencia je najdôležitejšia

Najlepšie je, ak vediete dieťa k zodpovednosti a nedávate mu dôvod, ktorý by mohol viesť k  úrazu. Ak trávi prázdniny doma, samé ho nechajte len na nevyhnutný čas a len vtedy, keď mu dôverujete, že sa bude správať zodpovedne.

Najlepšie je zamestnať ho nejakou bezpečnou hrou a činnosťami. Z jeho dosahu odstráňte všetky predmety, ktoré by mohli spôsobiť úraz. Ak sa rád díva z okna, radšej okno zabezpečte proti otvoreniu poistkou. Sieťka na hmyz nie je poistka. Nevykladajte predmety, s ktorými by sa chcelo hrať, sladkosti či iné lákavé veci na vyššie, ale viditeľné miesto. Dieťa by zbytočne lákali a štveranie na stoličku by mohlo skončiť pádom. Elektrické zásuvky zakryte. Dieťa poučte a vysvetlite mu hrozby. Pravidelne ho telefonicky kontrolujte.

Kedy zvažovať poistenie

Samozrejme, úrazom treba predchádzať, no rovnako myslieť aj na dôsledky. V tomto smere by malo byť poistenie už  samozrejmosťou.

Hodí sa to napríklad v prípade nízkopríjmových rodín. Účelom poistenia totiž je, aby poistné plnenie pomohlo reálnu situáciu v prípade poistnej udalosti finančne zvládnuť. Často si dopredu neuvedomujeme, že dlhšia starostlivosť o dieťa, ako je ošetrovanie člena rodiny či neplatené voľno, znamená aj nižší alebo i žiaden príjem. Myslieť treba aj na výdavky, napríklad na drahšie lieky, zdravotné pomôcky, ako ortézy, dokonca pri trvalých následkoch prerábanie bývania na bezbariérové. Myslieť na dôsledky po  poistnej udalosti je už neskoro.

Ako vyberať poistenie

Pri výbere poistky si treba predovšetkým zvážiť, aké riziká chceme poistiť, a či je výška ich krytia opodstatnená. Do úvahy treba brať všetky riziká, aké dieťaťu môžu hroziť pri denných aktivitách a podľa toho si vyberať z poistných taríf poisťovní. Zároveň si treba uvedomiť možné dôsledky v prípade, že nastane neželaná situácia. Teda do akej miery môže poistná udalosť zasiahnuť rodinný rozpočet. Či na to rodina finančne má, aby potenciálne výdavky pokryla, a to aj v prípade úrazov s trvalým následkom.

Ak si nie ste istý výberom vhodného poistenia, nie je od veci poradiť sa s finančným sprostredkovateľom či finančným poradcom. 

Pri poistení pozor na dobu liečby

Najčastejším rizikom úrazov detí sú bežné zlomeniny. Vhodné je preto poistiť sa na riziko denného odškodného z dôvodu úrazu. Rodičom sa tak vráti časť nákladov, ktoré vynaložia počas liečenia dieťaťa.

Pozor na definíciu poistnej udalosti v jednotlivých poisťovniach. Všímajte si, aká je nastavená minimálna doba liečenia úrazu konkrétnou poisťovňou, aby to dotyčná inštitúcia vôbec uznala za poistnú udalosť. Sú poisťovne, ktoré uznajú liečenie doby úrazu už za 5 dní, iné až po 14 dňoch. 

01 - Modified: 2007-07-19 12:08:00 - Feat.: 0 - Title: Pokuta od TÚ SR vo výške 1,09 mil. Sk sa Telefónica O2 zdá neprimeraná
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 22:41