StoryEditor

Požičiavate peniaze? Chráňte sa zmluvou

08.02.2014, 16:30
Dlh od známeho nemusí dostať ani exekútor. Tu sú rady, ako tomu predísť.

Ak niekomu požičiavate peniaze a chcete si svoju pohľadávku zabezpečiť pre prípad, že by dlžník dlh nevrátil, môžete si pôžičku zaistiť ručením alebo záložným právom.

Zmluvu o poskytnutí pôžičky uzatvárajte vždy písomne.

Zákon síce nevyžaduje pre platný vznik záväzku písomnú formu, no je samozrejmé, že písomné zachytenie podstatných náležitostí môže v budúcnosti zabrániť sporom a znamená aj ľahšie preukázanie poskytnutia pôžičky pri prípadnom súdnom konaní.

Overte si, či má dlžník požičané peniaze z čoho splácať.

Pred samotným uzavretím zmluvy si najprv zistite majetkové pomery dlžníka a tiež, či má pravidelné príjmy, nejaký majetok alebo či nie je na jeho majetok nariadená exekúcia. Vyhnete sa tak nepríjemným situáciám, kedy vám síce môžu uznať pohľadávku aj súdne, no nebude ju mať ako zaplatiť.  

V prípade, že sa dohodnete na splácaní dlhu v splátkach, dohodnite si v zmluve klauzulu straty výhody splátok.

Ak sa s dlžníkom dohodnete na tom, že svoj dlh bude platiť na splátky, nezabudnite v zmluve uviesť, že v prípade omeškania s platbou jednej splátky sa stane splatným celý dlh.

Okrem úrokov za poskytnutú pôžičku je možné si dojednať aj výšku úrokov z omeškania.

Peniaze môžete požičať na úrok či bez úroku. Majte však na pamäti, že úroveň úrokov z omeškania rovnako ako úrok za poskytnutie pôžičky by mal byť primeraný k hodnote záväzku. Neprimeraný úrok nemusí súd uznať, keď budete neskôr dlh vymáhať súdne.

Najrýchlejší spôsob vymoženia dlžnej čiastky v prípade neplnenia dlžníkom predstavuje notársky zápis.

Ak necháte zmluvu o pôžičke opatriť doložkou priamej vykonateľnosti vo forme notárskej zápisnice, nebudete musieť podstupovať zdĺhavé súdne procesy, v ktorých budete musieť preukazovať existenciu pôžičky a to, že vám dlžník neplatí. Takto budete môcť priamo prejsť na podanie návrhu na nariadenie exekúcie.

Notársku zápisnicu podpíšete až deň potom, čo ste podpísali zmluvu o pôžičke. Inak hrozí, že súd jej platnosť spochybní. Napríklad Krajský súd v Banskej Bystrici už dva roky v takýchto prípadoch rozhoduje, že notárska zápisnica podpísané v deň uzatvorenia zmluvy o pôžičke je neplatná.

Využite aj iné spôsoby zaistenia svojej pohľadávky.

Existujú aj ďalšie možnosti zabezpečenia dlhu, ako napríklad ručenie ďalšou osobou, ktorá bude splácať dlh, ak ho nesplní priamy dlžník, prípadne zriadenie záložného práva, ktoré pre vás znamená možnosť uspokojiť svoj nárok z výťažku predaja zo založenej veci.

Podpisy na zmluve o zapožičaní nechajte úradne overiť.

Aj keď je zmluva o pôžičke platná aj bez toho, aby boli podpisy úradne overené, je určite dobré tak urobiť. Môžete tým zabrániť tomu, aby sa dlžník neskôr vyhováral, že to nebol on, kto zmluvu podpisoval.

Pozor na premlčanie nároku.

Ďalšou možnosťou, ak vám dlžník peniaze nespláca je, že môžete podať žalobu na súd. Samozrejme, čím skôr, tým lepšie. Uvedomte si, že aj dlh sa môže premlčať ak žalobu podáte príliš neskoro a dlžník si na súde uplatní námietku premlčania. Na Slovensku je dlh premlčaný desať rokov od jeho uznania.

Ak budete nútení domáhať sa vrátenia pôžičky súdnou cestou, nezabudnite na predžalobnú upomienku.

Je nevyhnutné, aby ste dlžníka ešte pred podaním žaloby na súd písomne ​​vyzvali na vrátenie požičaných peňazí a určili mu lehotu, dokedy musí peniaze vrátiť.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2006-01-13 13:13:55 - Feat.: 0 - Title: Rath předal hejtmanům poslední verzi zákona o neziskových nemocnicích
01 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 02 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 03 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 04 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 05 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:06