StoryEditor

Právny seriál: Rozvody sa zrýchlia. Ale súdy ich môžu aj stopnúť

06.07.2015, 20:00
Autor:
turtur
Každý deň právny servis HN. Tentokrát čo sa mení pri rozvodoch manželov či starostlivosti o dieťa. Dozviete sa od advokáta Dušana Tomku.

Nie vždy sa pred súd dostanete len pri riešení konfliktu. Takmer každého už zastihla udalosť, ako je dedenie, rozvod, starostlivosť o deti a podobne, keď sa dostal do kontaktu s touto inštanciou.
Práve tieto, ale i ďalšie, takzvané nesporové konania boli v rámci rekodifikácie vyčlenené do samostatného právneho predpisu – Civilného mimosporového poriadku. Jedným zo zámerov je sprehľadnenie a zjednotenie týchto konaní, aby ich pravidlá boli jasnejšie aj pre bežných občanov. Platiť budú od júla 2016.


V utorok sa v HN o tejto téme dozviete viac. V nasledujúcich dňoch prinesieme ďalšie zaujímavé témy o zmenách v súdnych konaniach, ktoré začnú platiť v budúcom roku. 



Ilustračná snímka: Dreamstime

 

                         Zmeny v nesporových konaniach  

Doteraz     
Právna úprava osobitných mimosporových konaní je legislatívne „roztrúsená“.  
Chýba samostatná procesná úprava rozvodového konania.   
Možnosť podávať odvolanie voči rozhodnutiu súdu o schválení dohody rodičov.   
Listiny sa umorujú len súdnou cestou.

Po novom
Konanie o rozvod manželstva je formulované komplexne.  
Za pasivitu toho z manželov, ktorý podal návrh na rozvod, bude nasledovať rozhodnutie: súd môže rozvodové konanie zastaviť.  
Novým typom konania je konanie o návrat maloletého do cudziny pri jeho neoprávnenom premiestnení alebo zadržaní.
Zavádza sa konanie o zverení maloletého do predosvojiteľskej starostlivosti.
Vylúčili sa odvolania v záujme zabránenia šikanózneho využívania opravných prostriedkov.
Notárom pribudnú povinnosti týkajúce sa umorovania listín.
Osobitné mimosporové konania majú v novej legislatíve ucelenú formu.


Mimosporové konania nie sú len také, v ktorých nie je spor medzi účastníkmi. Ich spoločným znakom je osobitá povaha zameraná zväčša na riešenie takzvaných statusových vecí a z toho vyplývajúca potreba osobitného prístupu súdu. Ani v týchto prípadoch však nemožno vylúčiť, že medzi účastníkmi konaní vzniknú isté spory. Napríklad rozpor vo veciach výchovy detí, výživného, v konaní o dedičstve a podobne.

Pravidlá rozvodu manželov

Jednou z noviniek je komplexne formulované konanie o rozvod manželstva, keďže v aktuálnom zákone samostatná procesná právna úprava rozvodového konania chýba. Pre celú túto úpravu je charakteristické úsilie o zachovanie manželstva. Ale aj dôraz na rešpektovanie toho z manželov, ktorý návrh na rozvod nepodal.
Špecifikom tohto typu konaní napríklad je, že ak ten z manželov, ktorý podal návrh na rozvod, vezme svoj návrh späť, súd konanie nezastaví, ak s tým druhý manžel z akýchkoľvek dôvodov nesúhlasí.

Na druhej strane nová právna úprava zavádza tiež sankciu vo forme zastavenia konania za pasivitu toho z manželov, ktorý návrh na rozvod podal, ak sa tento nedostaví na pojednávanie a neúčasť neospravedlní včas a vážnymi dôvodmi. Výnimkou sú prípady, ak druhý z manželov, ktorý sa na pojednávanie dostavil, vyhlási, že na prejednaní veci trvá.

V konaní o starostlivosti súdu o maloletých sa rodičia môžu dohodnúť na úprave určitých práv a povinností. Vyžaduje sa, aby súd takúto dohodu schválil. Po novom, ak súd takúto dohodu schváli, rodičia ju už nebudú môcť napadnúť odvolaním. Má sa tak zabrániť šikanóznym podávaniam odvolania v prípade, ak rozhodnutie vychádza zo súhlasu rodičov.
Dušan Tomka, advokát


                    Čo nájdete v utorok v exkluzívnom právnom seriáli HN

 


Príklady nesporových konaní
dedičské konanie
– konanie o rozvode
– starostlivosť o maloletých
určenie dátumu narodenia alebo veku
umorovanie listín
držanie v zdravotníckom zariadení

Môžete si objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.


Staršie pdf vydania nájdete TU.


Odborný garant právneho projektu HN:
Martin Šenkovič, advokát
www.senkovic.com

 


Tému pripravili: Vladimír Turanský, Táňa Rundesová


01 - Modified: 2007-07-16 12:57:03 - Feat.: 0 - Title: Sudca oslobodil lekára obžalovaného z podplácania
01 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 02 - Modified: 2024-04-02 08:00:46 - Feat.: - Title: Slováček s Dádou Patrasovou išli s pravdou von. Rozvod riešili už dvakrát! Prečo sa nekonal? 03 - Modified: 2024-02-19 13:35:44 - Feat.: - Title: Pri rozvode riešili kurióznu požiadavku: Muž daroval žene obličku, pri rozvode si ju pýtal späť 04 - Modified: 2024-01-12 08:32:39 - Feat.: - Title: Futbalista Vladko Weiss ml. sa po rokoch rozviedol. Ako si rozdelili majetky? 05 - Modified: 2024-01-08 08:38:28 - Feat.: - Title: Zosnulý herec z Kobry 11, Christian Oliver: S manželkou čakali na vymodlené deti 11 rokov!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:46