StoryEditor

Víkend pri mori? Vyskúšajte aj Slovinsko

10.07.2014, 00:12
Autor:
aszaszmramra
Leto s HN - Slovinsko. Predstavujeme vám ďalšiu destináciu, ktorú sa oplatí navštíviť.

Stačia tri hodiny autom, a už ste v krajine, ktorú si polovica sveta zamieňa s tou našou. Malé Slovinsko je však aj vďaka svojej kompaktnosti čoraz obľúbenejšie. A nech vás neprekvapí, že vás v pobrežnom tak trochu kozmopolitnom meste Portorož obslúži Slovák. „Našincov je tu čoraz viac,“ prihovoril sa nám so smiechom asi štyridsaťročný Michal z Prešova po tom, ako počul slovenčinu. Do tejto časti sveta sa dostal celkom romanticky – priženil sa sem. „Je to taký veselý národ, aj preto sa tu Slovákom páči, oni si totiž užívajú život celý rok,“ tvrdí.

Anna Budajová z cestovnej ancelárie Reny Travel potvrdila, že Slovinsko je zatiaľ neobjaveným hitom dovolenkárov. „Lákadlom pre dovolenkárov sú v Slovinsku aj kúpeľné oblasti či adrenalínové športy,“ dodáva Budajová. Práve tie môžete zažiť napríklad na rieke Soča v podobe raftovania či kaňoningu. Portorož a talianske gotické mestečko Piran je jedna z top vychytávok v tejto časti Jadranu. Tak trošku umelo vytvorená pláž je lemovaná reštauráciami, ležadlami, ale predsa si zachovalo svoju svojráznosť. Cítiť tu mix Chorvátska aTalianska, ktoré sú vzdialené len pár kilometrov. Nájdete tu luxusné päťhviezdičkové hotely, ale aj svojrázne a zaujímavé apartmány.

A malý tip – slovinské vína nie sú svetoznáme, ale chutia výborne: červeným kraľuje Kraški teran, bielym Šipon a Beli pinot. A hoci je rozlohou len polovica Slovenska, vraj tu existuje vyše 150 jedál, ktoré sa inde nerobia– hrdo deklarujú viac ako 20 kulinárskych regiónov. Pokiaľ teda zvažujete predĺžený víkend pri mori, voľba je jasná – Portorož, vlakom do neďalekého Piranu a na večeru hľuzovkové rizoto a pohár Beli Pinotu.


Ďalšie tipy na výlety

Jazero Bled
Bledské jazero a jeho okolie patrí medzi hlavné turistické centrum a je taktiež symbolom Slovinska. Jazero leží  prostred prírody,  v strede jazera sa nachádza malý ostrovček s kostolom.

Hrad Predjama 
Je postavený na zvislom útese, a to takmer 10 kilometrov od jaskyne Postojna. Prvýkrát sa hrad spomína už v roku 1202.

Mesto Piran 
Neďaleko od mesta Portorož stojí Piran, luxusné mesto kvetov. Je plné kultúrnych pamiatok, pričom sa nachádza pri Stredozemnom mori

Mesto Portorož
Toto mesto hostí už roky medzinárodné sochárske sympózium, kde môžu diváci sledovať umelcov pri tvorbe svojich diel. Ich výtvory si môžete pozrieť v parku Forma Viva, kam je voľný vstup.

Rieka Soča 
Obľúbené miesto pre tých, ktorí majú radi adrenalínové športy. Môžete sa pustiť do raftingu či kaňoningu.


Slovníček, ktorý vám na dovolenke pomôže

Dobrý deň! Dober dan!
Dobré ráno! Dobro jutro!
Dobrú noc! Lahko noč!
Ďakujem! Hvala! Hvala ti! Hvala vam!
Prosím Prosim
Dovidenia. Nasvidenje.
Slovenščina rekel? Hovoríte po slovinsky?
Prosím vás, ako sa dostanem…?
Prosim kako delati jaz zaslužiti na...?
Odkiaľ ste? Kje si?
Ako dlho tu budete? Tako dolgo, kot ste tukaj?
Chcem si objednať. Želim naročiti.
Prineste mi účet, prosím.
Prinesite mi račun prosim.
Kde je zmenáreň? Kjer je tudi menjalnica?
Potrebujem pomoc. Rabim pomoč.
Poviete mi, kde je obchod?
Vi povej mi, kje je trgovina?

Zdroj: mojslovnik.sk, benzin.sk, jazkuham.si

Snímky: internet

01 - Modified: 2006-07-31 08:43:00 - Feat.: 0 - Title: V Británii predali cez internet tehlu za viac ako 12 tisíc korún
01 - Modified: 2024-04-12 09:39:22 - Feat.: - Title: Rusko vyhostí diplomata zo slovinského veľvyslanectva v Moskve 02 - Modified: 2024-04-07 12:14:41 - Feat.: - Title: Slovinská prezidentka blahoželá Pellegrinimu: Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO 03 - Modified: 2024-03-26 20:49:17 - Feat.: - Title: Scholz na návšteve Slovinska podporil rýchly vstup krajín západného Balkánu do Európskej únie 04 - Modified: 2024-03-21 14:23:11 - Feat.: - Title: Slovinsko vyhostí ruského diplomata, Moskva chystá odpoveď 05 - Modified: 2024-03-18 12:49:38 - Feat.: - Title: Slovinsko poskytne milión eur na českú iniciatívu dodávok munície pre Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 20:14