StoryEditor

Rezort hospodárstva ocenil inovácie

22.05.2015, 09:50
Autor:
macmac
Vyhlásenie výsledkov súťaže Inovatívny čin roka, konkrétne jej ôsmy ročník, sme si prišli pozrieť 19. mája na Medzinárodný strojársky veľtrh v Nitre.

Cena ministra hospodárstva SR je lákadlom každý rok a inak to nebolo ani teraz. Kategórie boli tri a v nich svoje inovácie prezentovalo vyše štyridsať spoločností, ktoré dúfali v umiestnenie na začiatku „rebríčka“. Podarilo sa to však iba niekoľkým. Do súťaže sa prihlasujú úspešné riešenia, ktoré sa podarilo firmám zrealizovať v minulom roku. Firmy musia mať s prihlásenými inovatívnymi riešeniami prvé pozitívne skúsenosti.

Výhercovia si okrem iného odniesli aj symbolické šeky s odmenami.

Prihlásených bolo veľa

Hala sa začala pomaly zapĺňať a oficiálna časť večera sa po úvodnej piesni začala príhovormi prominentných hostí. Rastislav Chovanec, štátny tajomník ministerstva hospodárstva, vyzdvihol práve inovácie. „To, čím je tento večer ešte špecifickejší, je to, ako sa môžu odprezentovať firmy, ktoré majú nejakú špeciálnu inovačnú schopnosť alebo ktoré dokážu vyrábať výrobky, ktoré sú niečím nové a zaujímavé,“ povedal s tým, že množstvo prihlásených ho potešilo. „Som veľmi rád, že sme mali takú hojnú účasť a zastúpenie viac ako štyridsiatich účastníkov, ktorí sa nebáli prezentovať svoje inovácie a to, čo dokázali vymyslieť.“

Úloha poroty nebola ľahká

Z množstva prihlásených inovácií víťazov vybrali zástupcovia Ministerstva hospodárstva SR, Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Zväzu priemyselných výskumných a vývojových organizácií, Úradu priemyselného vlastníctva SR, Zväzu priemyslu Slovenska a Slovenskej živnostenskej komory. Počas večera niekoľkokrát zaznelo, že nemali ľahkú úlohu, zaujímavých projektov bolo mnoho a naozaj si mali z čoho vyberať. Miesta však boli vo všetkých kategóriách iba po tri – pre tých naozaj najlepších.

Keď prišiel rad na vyhlasovanie výsledkov, ako prvé moderujúca spomenula, že cieľom Inovatívneho činu roka je upozorniť verejnosť na zaujímavé inovačné aktivity slovenských podnikateľov. A pri samotnom vyhlasovaní bolo veľmi rýchlo jasné, že „bodujú“ najmä projekty s ekologickým prínosom v energetike. V dvoch kategóriách totiž na prvom mieste skončili spoločnosti, ktoré porotcov zaujali novinkami priamo súvisiacimi s využívaním energie a mali aj spomínaný ekologický rozmer.

Výrobkové inovácie

Z výrobkových inovácií vyhral návrh spoločnosti VUKI Bratislava. Jeho názov je Vodou riediteľné ekologické impregnanty Wasol na impregnáciu vinutí elektrických strojov za studena. Aplikujú sa najmä v transformátoroch nízkeho a stredného napätia a statoroch kosačiek a domáceho náradia. Medzi ich výhody patrí aj veľmi dobré mechanické spevnenie či bezpečná prevádzka bez rizika výbuchu, bez zápachu a zlých vplyvov na ľudské zdravie. Druhé miesto patrilo spoločnosti Embraco Slovakia s inováciou NEU – produkt s budúcnosťou. Výroba produktu je sústredená v Spišskej Novej Vsi a jeho dôležitým technickým riešením je upravený nasávací tlmič zabezpečujúci menšie vnútorné prehriatie plynu a lamela motora s vyššou účinnosťou. Na treťom mieste bola spoločnosť RMC a ich Kontajnerová ošetrovňa ENIC-1C-Ambulance s ostrovnou elektrárňou využívajúcou slnečný svit a vietor. Táto zdravotnícka ošetrovňa je umiestnená v štandardnom kontajneri. To umožňuje lodnú, leteckú a cestnú prepravu na cieľové miesto.

Vďaka tomuto riešeniu je možné poskytovať základnú zdravotnícku starostlivosť aj bez prístupu k elektrickej sieti, teda tam, kde by to inak nebolo možné.

Technologické inovácie

V rámci technologických inovácií zvíťazil rozsiahly projekt – technologický komplex na spracovanie zmesového komunálneho odpadu od spoločnosti EVPÚ. Komunálny odpad je v ňomseparovaný, časť sa využíva na splyňovanie a následnú výrobu elektrickej a tepelnej energie, s oddeľovaním biomasy pre jej následné spracovanie. Druhé miesto patrilo spoločnosti VÚCHV a ich laboratórnej linke na povrchovú úpravu plazmou. Tá umožňuje kontinuálnu jednostrannú i obojstrannú plazmovú povrchovú úpravu plošných polymérových materiálov v riadenej atmosfére metódou plazmovej polymerizácie plynných a kvapalných monomérov. Na treťom mieste je Monogram Technologies a ich MedOffice Operation Assistant. Je to technológia na vytváranie trojrozmerných modelov zo snímok magnetickej rezonancie a počítačovej tomografie, ktorá umožňuje ďalšiu sofistikovanú prácu s modelmi a so zdrojovými dátami. Slúži primárne pre potreby priestorovej orientácie pri diagnostike a liečbe, pri plánovaní a príprave operácií, modelovaní vplyvov implantátov. Takisto však poskytuje aj vizuálnu podporu pri samotnej operácii. Využiť ju možno aj ako centrálne úložisko vstupných dát a záznamov z operácií. Na základe toho poskytuje prehľadný záznam o diagnóze a liečbe pacienta. Toto riešenie získalo aj mimoriadnu Cenu za inovatívnu myšlienku, ktorú udelila Svetlana Gavorová, generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá súťaž organizuje.

Inovácia služieb

A ešte zostala inovácia služieb – tu vyhralo súkromné gymnázium Železiarní Podbrezová s elektronickým vzdelávacím systémom. Využíva ho pri prijímaní študentov, počas ich vzdelávania a aj pri príprave na záverečnú skúšku. Moduly navzájom súvisia a pokrývajú činnosti od vstupu žiaka až po ukončenie štúdia. Tento systém je nápomocný aj žiakom s individuálnym učebným plánom, ktorým umožňuje a uľahčuje vzdelávanie bez prerušenia. Na druhom mieste skončila spoločnosť VUJE a ich Školenia a výcvik pracovníkov úseku elektroatómovej elektrárne Bohunice na simulátore Swing Ebo. Ide o simulátor, ktorý umožňuje individuálny tréning poruchových a havarijných stavov pre elektrikárov zabezpečujúcich zmenovú prevádzku. Okrem toho pomáha zvyšovať praktické zručnosti pri zložitých manipuláciách, tiež pri riešení poruchových a havarijných stavov. Tretie miesto patrilo Slovenskej pošte, ktorá do súťaže prihlásila Integrované obslužné miesta/služby – IOM. Tie sú poskytované na 300 poštách na Slovensku a ich hlavná výhoda je v tom, že odbremenili občanov a podnikateľské subjekty od zdĺhavého vybavovania na rôznych úradoch. V súčasnosti sú na IOM pracoviskách poskytované napríklad výpisy z obchodného registra, z listu vlastníctva či z registra trestov.

Výhercovia prijímali ocenenia z rúk štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Rastislava Chovanca a riaditeľa Agrokomplexu Eduarda Krcha. Nemali možnosť prihovoriť sa z pódia hosťom, bolo však vidieť, že ich výhra veľmi teší. Ich radosť z výhry bola pochopiteľná nielen kvôli hodnotným cenám, ale najmä kvôli pozícii na trhu, ktorú toto ocenenie určite posilní.

01 - Modified: 2007-06-07 15:31:11 - Feat.: 0 - Title: EÚ bude mať najväčšiu databázu žiadateľov o víza na svete
01 - Modified: 2024-05-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Saková žiada zmeniť memorandum s elektrárňami. Chce tak odvrátiť zdraženie elektriny 02 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 03 - Modified: 2024-04-22 10:51:09 - Feat.: - Title: Sú dôležitejší podnikatelia alebo stranícke tričká? Koalícia má šancu na reparát 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 19:18